OIE

Omiljeni proizvođač igračaka iz obnovljivih izvora proizvede više energije nego što potroši

Foto: Lego.com - Jon Super/PA Wire

Objavljeno

24.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.12.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U trenutku kada se među poklonima ispod jelki širom sveta kriju igračke ovog danskog proizvođača, vredi podsetiti se da je Lego dostigao cilj od 100% obnovljivih izvora energije tri godine pre nego što je planirao.

Lego, jedan od najprodavanijih novogodišnjih poklona za decu na Amazonu ove godine, potvrdio je ne samo lidersku poziciju u proizvodnji kocaka, već i u posvećenosti održivom razvoju i promociji zelene energije.

Nakon četiri godine i investicije od oko 800 miliona evra u dva vetroparka na moru, danska kompanija ostvarila je cilj da iz obnovljivih izvora energije proizvede onoliko energije koliko i potroši.

Lego je proslavio ovaj uspeh tako što je napravio najveću vetroturbinu od Lego kocaka na svetu, zahvaljujući kojoj je dospeo i u Ginisovu knjigu rekorda.

U vetroturbinu visine 7,5 metara ugrađeno je 146.000 Lego kocaka, sa ciljem podizanja nivoa svesti o važnosti obnovljivih izvora energije. Poduhvat je služio i za skretanje pažnje na skoro 200 metara visoke turbine vetroparka Burbo Bank Extension, u čijoj izgradnji je učestvovala grupa Lego.

Ukupna proizvodnja iz obnovljivih izvora energije sada prevazilazi nivo potrošnje energije u Lego fabrikama, radnjama i kancelarijama širom sveta. U 2016. potrošeno je više od 360 GWh energije u procesu proizvodnje preko 75 milijardi Lego kocaka prodatih širom sveta te godine.

Smanjenje emisija CO2

Foto: Jon Super/PA Wire

Lego na svom sajtu navodi da se protiv klimatskih promena bori tako što se obavezuje na smanjenje emisija CO2 i sarađuje sa svojim snabdevačima na smanjenju njihovih emisija.

Osim što ulaže u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, Lego investira i u svoju proizvodnu opremu i sisteme za hlađenje, kao i u energetsku efikasnost svojih zgrada, sa ciljem poboljšanja svoje ukupne energetske efikasnosti.

Lego je inače član RE100, globalne inicijative kompanija koje teže korišćenju energije proizvedene 100% iz obnovljivih izvora.

Podaci Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) pokazuju da kompanije u komercijalnom i industrijskom sektoru troše dve trećine krajnje potrošnje električne energije. Prelazak na korišćenje obnovljivih izvora energije doprineće bržoj transformaciji globalnog energetskog tržišta i tranziciji ka niskougljeničnoj ekonomiji, navodi RE100.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

24. decembar 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. decembar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. decembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. decembar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK