Životna sredina

Od 2021. započinje napuštanje uglja za grejanje u Srbiji

Od 2021. zapocinje napustanje uglja za grejanje u Srbiji

Slika: Pixabay

Objavljeno

28.12.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

28.12.2020.

Država

Podeli

Vazduh bi u Srbiji narednih godina trebalo da bude manje zagađen jer su obezbeđena sredstva za prelazak toplane u Kragujevcu sa uglja na gas, kao i za zamenu kotlova u vrtićima, školama, domovima zdravlja, ali i domaćinstvima kako bi se koristila goriva koja manje zagađuju okolinu.

Za prelazak toplane u Kragujevcu sa uglja na gas obezbeđeno je 12,5 miliona evra, a zasad nije saopšteno koliko je novca odvojeno za zamenu kotlova u javnim ustanovama i kućama građana.

Toplana u Kragujevcu, jedna je od tri velika postrojenja za proizvodnu toplotne energije u Srbiji koja koriste ugalj. Kako je za RTS izjavio Dejan Stojanović, direktor direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije, 81% toplana koristi gas, 10% mazut i 9% odsto ugalj. Osim Kragujevca, još dve velike toplane – Bor i Kruševac, u većem delu koriste ugalj.

Više od polovine toplotne energije u Kragujevcu dobija se iz uglja

Stojanović je naveo da je rešenje za smanjenje štetnih emisija koje prave toplane korišenje obnovljivih izvora, kao što su biomasa, ali i solarno-termalna postojenja i toplotne pumpe koje koriste otpadne vode.

U Kragujevcu ugalj predstavlja oko 55% sirovina za proizvodnju toplotne energije u šest kotlarnica kojima upravlja komunalno preduzeće Energetika. Andrej Ilić, direktor, izjavio je da je u republičkom budžetu za 2021. obezbeđeno 12,5 miliona evra za nabavku novih kotlova koji će kao energent koristiti gas.

„Na ovaj način građani Kragujevca dobiće kvalitetnije grejanje. Istovremeno, značajno će se unaprediti kvalitet vazduha“, rekao je Ilić, prenosi RTS.

Subvencije za zamenu kotlova na čvrsta goriva

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, izjavila je da je toplana u Kragujevcu jedan od većih zagađivača u gradu, pa će prestankom korišćenja uglja biti rešen problem zagađenja vazduha.

Kao rešenje za isti problem u drugim mestima ona je najavila konkurse za pravna lica, koji će se sprovoditi preko jedinica lokalne samouprave, za zamenu kotlarnica u vrtićima, domovima zdravlja, školama i svuda gde je neophodno, saopštilo je Ministarstvo.

Ideja je, kako je dodala, da se omogući prelazak sa čvrstih goriva na ekološki čistije energente, a sve u cilju smanjenja aerozagađenja.

„Imaćemo i konkurs za fizička lica, moći će i građani da konkurišu za subvenciju da bi zamenili svoje kućne kotlarnice“, rekla je Vujović i pozvala jedinice lokalne samouprave da spreme projekte i da konkurišu.

Komentara: (2)
Drago / 17.04.2021.

Hteo bih da se prebacim na grejanje sa uglja na pelet i zanima me dali mogu da dobijem subvencije i pod kojim uslovom i dali to vazi za celu srbiju

Nikola Anicic / 24.04.2021.

Dobar Dan,javljam se iz Kragujevca.Zelim ove godine da predjem na grejanje na pelet.
Koji su uslovi i kome mogu u Kragujevcu da se obratim za subvenciju??

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

28. decembar 2020. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

28. decembar 2020. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

28. decembar 2020. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

28. decembar 2020. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja