OIE

Obustavljena gradnja MHE kod Štrpca, Podgorica domaćin razgovora o hidroenergiji u regionu

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U jeku protesta građana i nevladinih organizacija protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) širom regiona, od kojih su najnoviji zbog elektrane u Štrpcu na Kosovu* i na Krapskoj reci u Makedoniji, sve zainteresovane strane imaće mogućnost da razmene mišljenja tokom dva skupa u Podgorici – javne debate o planiranim hidroelektranama (HE) na Morači, u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, i Ministarske konferencije o tranziciji ka održivoj energiji na Zapadnom Balkanu.

NVO Green Home će u sredu 20. februara organizovati javnu debatu za NVO i medije sa fokusom na planirane četiri velike HE na Morači, na kojoj će osim predstavnika lokalnih NVO i univerziteta, govoriti i predstavnici međunarodnih organizacija Riverwatch, WWF Adria, Bankwatch i The Nature Conservancy.

Kako je saopštila NVO Green Home, povod je Ministarska konferencija o tranziciji ka održivoj energiji na Zapadnom Balkanu na kojoj će biti predstavljen Nacrt Regionalne Strategije za razvoj hidroelektrana na Zapadnom Balkanu, koja će se održati 21. februara u Podgorici.

Važnost Ministarske konferencije je u predstavljanju rešenja za održivi razvoj energetike, hidroenergiju, smanjenje upotrebe fosilnih goriva, ali i odobravanju Zajedničkog sporazuma ministara energetike i životne sredine o čistoj energetskoj tranziciji, koji se velikim delom oslanja na hidroenergiju, navodi se u saopštenju Green Home.

Ono što je od strane međunarodnih, regionalnih i lokalnih NVO, kao i dela stručne javnosti sagledano, kako se navodi, kao pretnja, jeste težnja da se na pratećoj listi projekata „novih poslovnih mogućnosti“ u regionu (tvz. Potential Greenfield hydropower project status) nađu četiri velike HE na reci Morači, kao i brojni drugi neodrživi projekti, poput dodatnih pet HE na slivu Neretve u BiH i Hrvatskoj, 27 u slivu Save, u Srbiji, BiH, Crnoj Gori itd.

Nevladine organizacije, koje će se okupiti na javnoj debati, smatraju da je potrebno zaustaviti finansiranje hidroenergetskih projekata kao bezuslovno održivog izvora energije.

Polazeći od činjenice da su sve zemlje učesnice u procesu pristupanja ka EU, biće neophodne procene uticaja na životnu sredinu i osiguranje učešća zainteresovanih strana tokom donošenja odluka u skladu sa ključnim ekološkim direktivama EU, za sve HE bez obzira na kapacitet, ističu u NVO Green Home.

Sklonjen bager za gradnju MHE kod Štrpca

Meštani su protestovali više od dva meseca i na kraju su ispratili bager

A, meštani Štrpca na Kosovu, posle dvomesečnog protesta, kako prenosi portal KoSSev, uspeli su da obustave izgradnju MHE na rekama Bolovanka i Kaluđerka. Oni tvrde da bi ova elektrana ugrozila snabdevanje lokalnog stanovništva pijaćom voda i ceo eko sistem.

Naime, bager koji je bio postavljen na lokaciji „Obe reke“, kako bi započeli radovi, konačno je uklonjen.

„Odluku o obustavi gradnje i uklanjanju bagera doneo je gradonačelnik Štrpca, zahvaljujući protestu građana”, izjavio je jedan od organizatora protesta Dobrivoje Stevanović.

Gradnja, međutim, kako je naveo, još nije definitivno zaustavljena jer tamošnje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kojem je podnet pisani podnesak, mora da poništi odluku o izgradnji MHE.

Inače, dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obe reke“ dala je 2013. Skupština opštine Štrpce, mesta koje se nalazi u Nacionalnom parku Šar planina.

Jedan od organizatora protesta Stojan Josimović tvrdi da je to urađeno iako zakon kaže da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je reč o izvorištu pijaće vode ili bilo kakvoj rečici kojom se stanovništvo snabdeva.

Od 2013. nadležni su gradnju zaustavljali nekoliko puta, ali je opet nastavljana. Izvođač radova je firma „Matkos group“.

Elektrana u blizini staništa balkanskog risa i mrkog medveda

Birokratske zavrzlame traju mesecima, a gradnja napreduje

Samo nekoliko stotina kilometara južnije, u blizini sela Krapa u Makedoniji, u području bogatog biodiverziteta planirana je gradnja MHE na Krapskoj reci. NVO Bankwatch već godinu dana pokušava da dobije na uvid procenu o uticaju ove MHE na životnu sredinu, koje je uradila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u sklopu odobravanja kredita od 4,1 milion evra firmi Aktuel Energy Group, navodi se u saopštenju koje je ova organizacija objavila na svom sajtu.

Bankwatch je takođe naveo da je podneo zvaničnu žalbu generalnom sekretaru EBRD-a jer „dok gubimo mesece boreći se sa birokratijom nestaje još jedno vredno prirodno dobro“.

NVO tvrdi da se MHE nalazi u dolini Krapske reke koja je deo predloženog nacionalnog parka Jakupica, i koja bi trebalo da postane deo Jakupica Natura 2000 kada Makedonija uđe u EU.

Takođe, područje je stanište endemskih i ugroženih vrsta, poput balkanskog risa, mrkog medveda, i izvor je pijaće vode za okolna sela.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste

Investitor zelenu energiju Gautam Adani drugo mesto listi najbogatijih

Investitor u zelenu energiju Gautam Adani dostigao drugo mesto na svetskoj listi najbogatijih

22 септембра 2022 - Indijski milijarder Gautam Adani prestigao je Jeffa Bezosa iz Amazona i postao druga osoba po bogatstvu na planeti