OIE

Obustavljena gradnja MHE kod Štrpca, Podgorica domaćin razgovora o hidroenergiji u regionu

Photo: Pixabay

Objavljeno

12.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.02.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U jeku protesta građana i nevladinih organizacija protiv gradnje malih hidroelektrana (MHE) širom regiona, od kojih su najnoviji zbog elektrane u Štrpcu na Kosovu* i na Krapskoj reci u Makedoniji, sve zainteresovane strane imaće mogućnost da razmene mišljenja tokom dva skupa u Podgorici – javne debate o planiranim hidroelektranama (HE) na Morači, u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, i Ministarske konferencije o tranziciji ka održivoj energiji na Zapadnom Balkanu.

NVO Green Home će u sredu 20. februara organizovati javnu debatu za NVO i medije sa fokusom na planirane četiri velike HE na Morači, na kojoj će osim predstavnika lokalnih NVO i univerziteta, govoriti i predstavnici međunarodnih organizacija Riverwatch, WWF Adria, Bankwatch i The Nature Conservancy.

Kako je saopštila NVO Green Home, povod je Ministarska konferencija o tranziciji ka održivoj energiji na Zapadnom Balkanu na kojoj će biti predstavljen Nacrt Regionalne Strategije za razvoj hidroelektrana na Zapadnom Balkanu, koja će se održati 21. februara u Podgorici.

Važnost Ministarske konferencije je u predstavljanju rešenja za održivi razvoj energetike, hidroenergiju, smanjenje upotrebe fosilnih goriva, ali i odobravanju Zajedničkog sporazuma ministara energetike i životne sredine o čistoj energetskoj tranziciji, koji se velikim delom oslanja na hidroenergiju, navodi se u saopštenju Green Home.

Ono što je od strane međunarodnih, regionalnih i lokalnih NVO, kao i dela stručne javnosti sagledano, kako se navodi, kao pretnja, jeste težnja da se na pratećoj listi projekata “novih poslovnih mogućnosti” u regionu (tvz. Potential Greenfield hydropower project status) nađu četiri velike HE na reci Morači, kao i brojni drugi neodrživi projekti, poput dodatnih pet HE na slivu Neretve u BiH i Hrvatskoj, 27 u slivu Save, u Srbiji, BiH, Crnoj Gori itd.

Nevladine organizacije, koje će se okupiti na javnoj debati, smatraju da je potrebno zaustaviti finansiranje hidroenergetskih projekata kao bezuslovno održivog izvora energije.

Polazeći od činjenice da su sve zemlje učesnice u procesu pristupanja ka EU, biće neophodne procene uticaja na životnu sredinu i osiguranje učešća zainteresovanih strana tokom donošenja odluka u skladu sa ključnim ekološkim direktivama EU, za sve HE bez obzira na kapacitet, ističu u NVO Green Home.

Sklonjen bager za gradnju MHE kod Štrpca

Meštani su protestovali više od dva meseca i na kraju su ispratili bager

A, meštani Štrpca na Kosovu, posle dvomesečnog protesta, kako prenosi portal KoSSev, uspeli su da obustave izgradnju MHE na rekama Bolovanka i Kaluđerka. Oni tvrde da bi ova elektrana ugrozila snabdevanje lokalnog stanovništva pijaćom voda i ceo eko sistem.

Naime, bager koji je bio postavljen na lokaciji “Obe reke”, kako bi započeli radovi, konačno je uklonjen.

“Odluku o obustavi gradnje i uklanjanju bagera doneo je gradonačelnik Štrpca, zahvaljujući protestu građana”, izjavio je jedan od organizatora protesta Dobrivoje Stevanović.

Gradnja, međutim, kako je naveo, još nije definitivno zaustavljena jer tamošnje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kojem je podnet pisani podnesak, mora da poništi odluku o izgradnji MHE.

Inače, dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji “Obe reke” dala je 2013. Skupština opštine Štrpce, mesta koje se nalazi u Nacionalnom parku Šar planina.

Jedan od organizatora protesta Stojan Josimović tvrdi da je to urađeno iako zakon kaže da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je reč o izvorištu pijaće vode ili bilo kakvoj rečici kojom se stanovništvo snabdeva.

Od 2013. nadležni su gradnju zaustavljali nekoliko puta, ali je opet nastavljana. Izvođač radova je firma “Matkos group”.

Elektrana u blizini staništa balkanskog risa i mrkog medveda

Birokratske zavrzlame traju mesecima, a gradnja napreduje

Samo nekoliko stotina kilometara južnije, u blizini sela Krapa u Makedoniji, u području bogatog biodiverziteta planirana je gradnja MHE na Krapskoj reci. NVO Bankwatch već godinu dana pokušava da dobije na uvid procenu o uticaju ove MHE na životnu sredinu, koje je uradila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u sklopu odobravanja kredita od 4,1 milion evra firmi Aktuel Energy Group, navodi se u saopštenju koje je ova organizacija objavila na svom sajtu.

Bankwatch je takođe naveo da je podneo zvaničnu žalbu generalnom sekretaru EBRD-a jer “dok gubimo mesece boreći se sa birokratijom nestaje još jedno vredno prirodno dobro”.

NVO tvrdi da se MHE nalazi u dolini Krapske reke koja je deo predloženog nacionalnog parka Jakupica, i koja bi trebalo da postane deo Jakupica Natura 2000 kada Makedonija uđe u EU.

Takođe, područje je stanište endemskih i ugroženih vrsta, poput balkanskog risa, mrkog medveda, i izvor je pijaće vode za okolna sela.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Geo power zagocha na leto pocinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

Geo Power Zagocha na leto počinje gradnju druge geotermalne elektrane u Hrvatskoj 

08 April 2021 - U opštini Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji započeće gradnja elektrane snage 20 MW u koju će biti investiran 71 million evra.

Turska Kipar Severna Makedonija 2020 rast zelene energije

Turska, Kipar, Severna Makedonija imali 2020. odličan rast kapaciteta zelene energije

08 April 2021 - Prošle godine je rast kapaciteta elektrana na obnovljive izvore u svetu iznosio 261 megavat, 45,1 odsto više nego 2019. godine, a predvode ga solar i vetar

Slovenija 2020 duplirala fotonaponskih za samosnabdevanje

Slovenija 2020. skoro duplirala broj fotonaponskih sistema za samosnabdevanje

07 April 2021 - U Sloveniji se broj domaćinstava, stambenih zgrada, malih firmi i energetskih zajednica s uređajima za samosnabdevanje strujom popeo na 8.641

Rama Gotovo pokusajima gradnje hidroelektrana reci Vjosi

Rama: Gotovo je s pokušajima gradnje hidroelektrana na reci Vjosi

05 April 2021 - Premijer Edi Rama je pred izbore u Albaniji izjavio da neće biti dozvoljena gradnja nijedne hidrocentrale na reci Vjosi i da je to područje zaštićeno