OIE

Obuka sirijskih izbeglica za instaliranje i održavanje solarnih elektrana i vetroparkova u Turskoj

Obuka sirijskih izbeglica za instaliranje i odrzavanje solarnih elektrana i vetroparkova

Slika: UNDP Turkey/Levent Kulu

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Stotine izbeglica iz Sirije i stanovnici turskih provincija, u kojima sada žive, biće obučeni za poslove u sektoru obnovljivih izvora energije, koji je jedan od najbrže rastućih u Turskoj. Obuka, koju je organizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu s turskim Ministarstvom nacionalnog obrazovanja, na najbolji način spaja pomoć  izbeglicama i podršku energetskoj tranziciji.

Obuka za poslove u sektoru obnovljivih izvora energije biće sprovedena za početak u pet provincija: Bursa, Hatay, Mersin, Kocaeli i Konya, koje su odabrane zbog svog potencijala za zelenu energiju i velikog broja izbeglica. Prva od pet laboratorija za obuku otvorena je u mestu Iskenderun u provinciji Hatay.

Finansiranje programa, koji podrazumeva otvaranje pet laboratorija za obuku, obezbedila je Republika Koreja sa 2,2 miliona dolara. Osim 1,7 miliona dolara izdvojenih za 2019. i 2020. godinu, odobreno je dodatnih 500.000 za proširenje aktivnosti na više provincija i korisnika do 2022.

Program uključuje obuku za proizvodnju, instalaciju i održavanje sistema za solarne elektrane i vetroparkove

Laboratorije će sprovoditi nastavni plan od 247 časova, osmišljen posebno za ovaj program, koji obuhvata obuku za proizvodnju, instalaciju i održavanju sistema za fotonaponske elektrane i vetroparkove. Očekuje se da će najmanje 500 Sirijaca i turskih državljana, od kojih će jedna četvrtina biti žene, završiti kurs do marta 2022. Svi koji završe obuku dobiće sertifikat od Sektora za celoživotno učenje pri Ministarstvu nacionalnog obrazovanja, navodi se u saopštenju UNDP-a.

Pet laboratorija za obnovljive izvore energije kombinovaće teorijsku nastavu sa praksom. Opremljene su najsavremenijom opremom za polaznike, uključujući solarne panele, vetrogeneratore, sisteme za automatizaciju, električnu i elektronsku infrastrukturu i opremu za zaštitu na radu. Laboratorije će, takođe, koristiti lokalni univerziteti, privatni sektor i organizacije civilnog društva kao mesto za istraživanje i razvoj.

Očekuje se da će najmanje 500 Sirijaca i turskih državljana proći obuku do marta 2022.

Obuka za rad u sektoru obnovljivih izvora energije Turske je ulaganje u zelenu budućnost, rekla je Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP -a u Turskoj, prilikom otvaranja laboratorije u gradu Iskenderun. Inicijativa će, kako je navela, pomoći sirijskim izbeglicama i njihovim turskim domaćinima da steknu veštine koje su im potrebne za pronalaženje dobrog posla i izdržavanje svojih porodica. Takođe, biće i podsticaj rastućem sektoru zelene energije u kojem se povećava tražnja za kvalifikovanom radnom snagom.

Obuka sirijskih izbeglica za instaliranje i odrzavanje solarnih elektrana i vetroparkova turska undp
Svečano otvaranje laboratorije za obnovljivu energiju u gradu Iskenderun (UNDP Turkey/Levent Kulu)

Yusuf Buyuk, generalni direktor Sektora za celoživotno učenje, rekao je da inicijativa odražava težnju države da radna snaga bude spremna za obavljanje poslova budućnosti.

Obuka je deo većeg programa UNDP -a u iznosu od 75 miliona dolara posvećenog poboljšanju uslova života sirijskih izbeglica

Koreja je ponosna što doprinosi ovoj inovativnoj inicijativi, koja će ojačati samostalnost sirijskih izbeglica, a istovremeno zadovoljiti potrebe nezaposlenih u turskim zajednicama, rekao je Kang Jung, zamenik šefa misije korejske ambasade.

Obuka za poslove u sektoru obnovljive energije je jedna komponenta većeg programa UNDP -a vrednog 75 miliona dolara koji je posvećen poboljšanju uslova života sirijskih izbeglica i turskih zajednica u kojima sada žive, kao i obezbeđivanju javnih usluga i promociji socijalne kohezije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

beckom aerodromu najveca solarna elektrana Austriji

Na bečkom aerodromu puštena u rad najveća solarna elektrana u Austriji

23 маја 2022 - Flughafen Wien Group, koji upravlja bečkim aerodromom, objavio je da je na 24 hektara sagradio najveću solarnu elektranu u Austriji

Kosovo ce na aukcijama podeliti premije za solarne elektrane snage 100 MW

Kosovo* raspisuje aukcije za solarne elektrane snage 100 MW

20 маја 2022 - Nadmetanje će biti podeljeno u tri lota, kako bi privuklo ne samo strane, već i domaće investitore, kažu u Ministarstvu ekonomije

EPS zapoceo gradnju prvog vetroparka

Tomašević, EPS: vetropark Kostolac biće pušten u rad najkasnije za 26 meseci

20 маја 2022 - Elektroprivreda Srbije je ugovor o kreditu potpisala novembra 2017, a energetsku dozvolu za vetropark je dobila krajem 2018.

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150GW u Severnom moru

Najavljena izgradnja vetroelektrana kapaciteta 150 GW u Severnom moru

18 маја 2022 - Na samitu o energiji vetra na moru, četiri evropske zemlje najavljuju novih 150 GW vetra...