OIE

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Vetroparkovi u Teksasu (foto: Pawel Kostrzewa from Pixabay)

Objavljeno

30.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Prozvodnja elektrana na obnovljive izvore energije u SAD po prvi put je bila veća od proizvodnje električne energije iz uglja. Vetroparkovi, hidroelektrane, solarne elektrane, prošle godine su pretekle termoelektrane, a isto to su uradile godinu dana ranije i nuklearkama.

Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je Energetska informativna uprava (EIA).

Udeo vetra i sunca u ukupnoj proizvodnji povećao se sa 12 odsto u 2021. na 14 odsto u 2022, dok su proizvodnja hidroelektrana, elektrana na biomasu i geotermalnu energiju ostale iste. Hidroenergija je imala udeo od šest odsto, a biomasu i geotermalni izvori manje od jednog procenta.

EIA je saopštila da je rast kapaciteta za proizvodnju struje iz vetra i sunca doveo do povećanja proizvodnje. Snaga solarnih elektrana u američkom energetskom sektoru povećala se prošle godine sa 61 GW u 2021. na 71 GW, pokazali su rezultati publikacije Electricity Power Monthly.

U istom periodu kapacitet vetroparkova povećao se sa 133 GW na 141 GW.

SAD obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Udeo proizvodnje iz termoelektrana na ugalj smanjen je sa 23 odsto u 2021. na 20 odsto u 2022 i posledica je zatvaranja postrojenja i manjeg broja radnih sati preostalih elektrana.

Drugu godinu zaredom obnovljivi izvori energije nadmašili su proizvodnju iz nuklearnih elektrana. Udeo nuklearne proizvodnje smanjen je sa 20 odsto u 2021. na 19 odsto u 2022, a glavni razlog je, kako je navela IEA, gašenje nuklearne elektrane Palisades u maju.

Teksas je šampion zelene energije u SAD

Prirodni gas je i dalje najveći izvor električne energije proizvedene u SAD, a udeo u ukupnoj proizvodnji je povećan sa 37 na 39 odst.

Šampion u proizvodnji struje u vetroelektranama među američkim državama je u 2022. bio Teksas. U ovoj državi je prošle godne dobijeno 26 odsto ukupne proizvodnje iz vetroparkova, na drugom mestu je Ajova sa deset odsto i Oklahoma sa devet odsto.

Lider u sektoru solarne energije je Kalifornija, koja je dala, takođe, 26 odsto ukupne proizvodnje u SAD. Podaci o solaru se odnose na velika postrojenja. Drugo mesto zauzeo je Teksas sa 16 odsto, a treće Severna Karolina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

30. mart 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

30. mart 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

30. mart 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

30. mart 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora