OIE

Obnovljivi izvori prvi put pretekli fosilna goriva po udelu u proizvodnji struje u EU

solar-vetar-struja-fosilna-goriva-EU-udeo

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.01.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska unija (EU) je po prvi put u jednoj godini proizvela više električne energije iz obnovljivih izvora nego iz fosilnih goriva. Naime, udeo vetra, solara i ostalih obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji struje u EU u 2020. godini iznosio je 38%, dok je udeo fosilnih goriva bio 37%, navodi se u izveštaju organizacija Ember i Agora Energiewende.

Električna energija proizvedena iz vetra i solara činila je 20% ukupne proizvodnje u EU prošle godine, a po pojedinačnim zemljama najveći udeli su zabeleženi u Danskoj (61%), Irskoj (35%), Nemačkoj (33%) i Španiji (29%), navodi se u izveštaju.

Ubrzan rast vetra i solara izazvao pad udela uglja

Dave Jones, analitičar u organizaciji Ember, opisao je rezultate studije kao “prekretnicu” i dodao da je ubrzan rast vetra i solara izazvao pad udela uglja, kao i da je ovo “tek početak.”

Proizvodnja struje iz energije vetra i sunca je prošle godine porasla za 51 TWh, kaže Patrick Graichen, direktor organizacije Agora Energiewende. Istovremeno je proizvodnja električne energije iz uglja pala za 20%, a njen udeo u ukupnoj proizvodnji u EU iznosio je svega 13%.

Pandemija COVID-19 nije uticala na rast obnovljivih izvora energije

U izveštaju se takođe navodi da kriza izazvana pandemijom COVID-19 nije imala nikakav uticaj na rast obnovljivih izvora energije tokom 2020. godine uprkos padu ukupne svetske potražnje za električnom energijom od 4%.

Ugalj gubi tržišnu bitku sa vetroparkovima i solarnim elektranama i na Balkanu

Čak se i na Zapadnom Balkanu, gde se najveći deo električne energije još uvek proizvodi iz fosilnih goriva, očekuje da ugalj izgubi tržišnu bitku sa vetroparkovima i solarnim elektranama. U regionu će verovatno doći do tranzicije ka elektroenergetskim sistemima u kojima će udeo uglja u proizvodnji struje biti mnogo manji nego sadašnjih 70%, smatraju učesnici nedavnog regionalnog skupa u organizaciji RES Fondacije.

Jasmina Trhulj, šefica Odeljenja za električnu energiju u Sekretarijatu Energetske zajednice, rekla je da su instalisani kapaciteti za obnovljive izvore u regionu u poslednjih godinu dana povećani za 91%, što govori da će tržište izgurati termoelektrane iz igre.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

26. januar 2021. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

26. januar 2021. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

26. januar 2021. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

26. januar 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta