Energetska efikasnost

Oblakoderi postaju skladišta energije uz pomoć gravitacije

gravitacija-skladistenje-energije-zgrade

Foto: Schmid-Reportagen from Pixabay

Objavljeno

10.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon postepenog puštanja u rad prvog svetskog gravitacionog sistema za skladištenje energije, pored jedne vetroelektrane nedaleko od Šangaja, kompanija Energy Vault planira primenu ovog inovativnog koncepta u izuzetno visokim zgradama širom sveta. Novi gravitacioni sistemi za skladištenje energije bi trebalo da se razvijaju u okviru partnerstva sa arhitektonskom firmom SOM iz Čikaga, koja planira da projektuje zgrade visine do čak jednog kilometra.

Inovativno rešenje koje primenjuje Energy Vault se zasniva na sili Zemljine teže i potencijalnoj energiji, pri čemu se višak električne energije iz obnovljivih izvora koristi za podizanje balasta (blokova) od kompozitnih materijala na veliku visinu, a onda se po potrebi teret ispušta, a elektromotori proizvode struju.

SOM planira da projektuje zgrade visine jednog kilometra

Firma SOM (Skidmore, Owings & Merrill) je projektovala najvišu građevinu na svetu, Burdž Kalifa u Dubaiju, koja je visoka bezmalo 830 metara. Prema ugovoru sa kompanijom Energy Vault, SOM će biti ekskluzivni projektant za nove sisteme gravitacionog skladištenja energije, pri čemu će tu tehnologiju ugrađivati u visoke zgrade u urbanim sredinama, ali i u strukture koje se mogu postaviti u prirodnom okruženju.

Energy Vault ima još rešenja za gravitaciono skladištenje

Saradnja traje već godinu dana, uključujući i na četiri nova rešenja kompanije Energy Vault. Ta rešenja uključuju sitem EVu, koji omogućava integraciju gravitacionog sistema za skladištenje energije u visokim zgradama kroz šuplje strukture visine preko 300 metara, pa sve do 1.000 metara.

Kapacitet za skladištenje bi mogao biti i više gigavata, pa bi se energijom mogle napajati i sama zgrada ali i obližni objekti.

Druga nova rešenja koja razvija Energi Vault su EVc, cilindar za skladištenje hidroenergije u visokim zgradama, EVi, koji je predviđen za postojeće nagibe i teren, kao i EV0, koji je osmišljen tako da koristi prednosti reverzibilnog skladištenja ali bez korišćenja betona i narušavanja životne sredine.

Postrojenje u Kini moglo bi biti na mreži do kraja 2024.

Rešenje koje je već primenjeno u Kini se zove EVx, a Energy Vault i njegovi partneri Atlas Renewable i China Tianying su najavili da će postrojenje povezati na mrežu u četvrtom kvartalu ove godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

10. jun 2024. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

10. jun 2024. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

10. jun 2024. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'

Srbija duplirala sredstva energetsku efikasnost objekata od javnog znacaja

Srbija duplirala sredstva za energetsku efikasnost objekata od javnog značaja

10. jun 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja