x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Objavljenja globalna A-lista ekološki najodgovornijih kompanija

24.01.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Objavljenja globalna A-lista ekološki najodgovornijih kompanija

Globalna neprofitna organizacija CDP objavila je svoju 17. “A-listu”, koja sadrži 179 kompanija izabranih na osnovu njihove korporativne transparentnosti i aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama. Rangiranje je objavljeno uoči godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Više od 8.400 kompanija, koje čine više od 50% globalne tržišne kapitalizacije objavilo je podatke o životnoj sredini preko CDP-a u 2019. godini, ali samo 2% je ušlo na “A-listu”, navodi se na sajtu Projekta za objavljivanje količine emisija ugljenika (Carbon Disclosure Project – CDP).

Platforma CDP-a jedan je od najbogatijih izvora informacija na globalnom nivou o tome kako kompanije i vlade deluju o oblasti zaštite životne sredine

Osim kompanija još 920 gradova, država i regiona objavilo je svoje podatke o životnoj sredini, što platformu CDP-a čini jednim od najbogatijih izvora informacija na globalnom nivou o tome kako se kompanije i vlade odnose prema životnoj sredini.

“A-lista” sadrži kompanije koje dolaze iz 22 zemlje širom sveta. Zemlje u kojima se nalaze sedišta većine kompanija su Japan (38), SAD (35) i Francuska (22).

U regionalnom smislu, Evropa ima najviše kompanija na listi

Kada je reč o regionima, “A-lista” ima najviše kompanija koje iz Evrope, skoro polovinu od ukupnog broja (85 kompanija), a slede Azija (51) i Severna Amerika (36).

AstraZeneca, Alphabet, BT Group, Citigroup, CVS Health, Danone, H&M, Klabin, The LEGO Group, L’Oreal, Microsoft, Nestle, Ørsted, Sainsburys, Samsung Engineering, Sony, Unilever and Walmart su neke od vodećih kompanija na “A-listi”.

CDP koristi detaljnu i nezavisnu metodologiju za procenu ovih kompanija, dodeljujući im ocenu od A do D na osnovu sveobuhvatnosti objavljivanja, svesti i upravljanja ekološkim rizicima i najboljih praksi uključujući liderstvo u zaštiti životne sredine, kao što je postavljanje ambicioznih i smislenih ciljeva. Oni koji sve to ne objavljuju ili ne obebeđuju dovoljno informacija dobijaju ocenu F.

Schneider Electric se devetu godinu zaredom plasirao na “A-listu”

Kompanija Schneider Electric, lider u oblasti digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije, saopštio je da je dobio dva važna priznanja – nalazi se na samom vrhu liste sto najodrživijih globalnih kompanija časopisa Corporate Knights i zauzeo je visoko mesto na “A-listi”.

Schneider Electric je naveo da ga sedmu godinu zaredom časopis Corporate Knight rangira među sto najodrživijih globalnih kompanija. Kompanija je zauzela 29. mesto na ukupnoj listi i 1. mesto u svojoj kategoriji. Za listu je, inače, konkurisalo više od 7.500 kompanija.

“A-lista” se smatra zlatnim standardom korporativne ekološke transparentnosti

Schneider Electric je, takođe, devetu godinu zaredom rangiran na “A-listi”. Ova lista se smatra zlatnim standardom korporativne ekološke transparentnosti i važi za najrelevantniji izvor informacija o održivosti za kupce i investitore, navela je kompanija.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.