Životna sredina

Objavljenja globalna A-lista ekološki najodgovornijih kompanija

Objavljenja-globalna-A-lista-ekoloski-najodgovornijih-kompanija

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2020.

Komentari

0

Podeli

Globalna neprofitna organizacija CDP objavila je svoju 17. „A-listu“, koja sadrži 179 kompanija izabranih na osnovu njihove korporativne transparentnosti i aktivnosti u vezi sa klimatskim promenama. Rangiranje je objavljeno uoči godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Više od 8.400 kompanija, koje čine više od 50% globalne tržišne kapitalizacije objavilo je podatke o životnoj sredini preko CDP-a u 2019. godini, ali samo 2% je ušlo na „A-listu“, navodi se na sajtu Projekta za objavljivanje količine emisija ugljenika (Carbon Disclosure Project – CDP).

Platforma CDP-a jedan je od najbogatijih izvora informacija na globalnom nivou o tome kako kompanije i vlade deluju o oblasti zaštite životne sredine

Osim kompanija još 920 gradova, država i regiona objavilo je svoje podatke o životnoj sredini, što platformu CDP-a čini jednim od najbogatijih izvora informacija na globalnom nivou o tome kako se kompanije i vlade odnose prema životnoj sredini.

„A-lista“ sadrži kompanije koje dolaze iz 22 zemlje širom sveta. Zemlje u kojima se nalaze sedišta većine kompanija su Japan (38), SAD (35) i Francuska (22).

U regionalnom smislu, Evropa ima najviše kompanija na listi

Kada je reč o regionima, „A-lista“ ima najviše kompanija koje iz Evrope, skoro polovinu od ukupnog broja (85 kompanija), a slede Azija (51) i Severna Amerika (36).

AstraZeneca, Alphabet, BT Group, Citigroup, CVS Health, Danone, H&M, Klabin, The LEGO Group, L’Oreal, Microsoft, Nestle, Ørsted, Sainsburys, Samsung Engineering, Sony, Unilever and Walmart su neke od vodećih kompanija na „A-listi“.

CDP koristi detaljnu i nezavisnu metodologiju za procenu ovih kompanija, dodeljujući im ocenu od A do D na osnovu sveobuhvatnosti objavljivanja, svesti i upravljanja ekološkim rizicima i najboljih praksi uključujući liderstvo u zaštiti životne sredine, kao što je postavljanje ambicioznih i smislenih ciljeva. Oni koji sve to ne objavljuju ili ne obebeđuju dovoljno informacija dobijaju ocenu F.

Schneider Electric se devetu godinu zaredom plasirao na „A-listu“

Kompanija Schneider Electric, lider u oblasti digitalne transformacije upravljanja energijom i automatizacije, saopštio je da je dobio dva važna priznanja – nalazi se na samom vrhu liste sto najodrživijih globalnih kompanija časopisa Corporate Knights i zauzeo je visoko mesto na „A-listi“.

Schneider Electric je naveo da ga sedmu godinu zaredom časopis Corporate Knight rangira među sto najodrživijih globalnih kompanija. Kompanija je zauzela 29. mesto na ukupnoj listi i 1. mesto u svojoj kategoriji. Za listu je, inače, konkurisalo više od 7.500 kompanija.

„A-lista“ se smatra zlatnim standardom korporativne ekološke transparentnosti

Schneider Electric je, takođe, devetu godinu zaredom rangiran na „A-listi“. Ova lista se smatra zlatnim standardom korporativne ekološke transparentnosti i važi za najrelevantniji izvor informacija o održivosti za kupce i investitore, navela je kompanija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

24. januar 2020. - Otvaranju rudnika litijuma u Nevadi protive se lokalna plemena, jer tvrde da je na toj lokaciji u 19. veku nad članovima njihove zajednice počinjen masakr

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

24. januar 2020. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

24. januar 2020. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

24. januar 2020. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture