Energetska efikasnost

Objavljena publikacija Unapređenje energetske efikasnosti kroz model JPP

Unapredjenje energetske efikasnosti kroz model javno-privatnog partnerstva

Slika: BGEN

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Privredna komora Srbije je, u saradnji sa Balkan Green Energy News portalom i Stalnom konferencijom gradova i opština, objavila publikaciju Unapređenje energetske efikasnosti kroz model javno-privatnog partnerstva,  koja predstavlja svojevrstan vodič kroz ovaj model poslovanja, sa mnoštvom primera i saveta iz prakse.

U publikaciji su, kroz intervjue sa značajnim akterima u oblasti energetske efikanosti i poslovnom modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) predstavljena njihova iskustva, primeri dobre prakse i preporuke.

Uz intervjue sa predstavnicima ministarstava, institucija, lokalnih samouprava, direktora kompanija, konsultanata i predstavnika Komisije za JPP, iz Srbije i regiona, posebna  pažnja posvećena je savetima međunarodnih finansijskih institucija, kao i privatnim partnerima koji su uspešno realizovali JPP projekte u Srbiji.

Namera autora publikacije bila je da putem boljeg i tačnijeg uvida u javno-privatno partnerstvo kao model poslovanja, i potencijale koje Srbija ima kada je energetska efikasnost u pitanju, unapredi informisanost ali i zainteresovanost lokalnih samouprava  i najšire javnosti za razvoj i obnovu lokalne infrastrukture kroz ovaj model dugoročnog udruživanja dva sektora u kojem svaki od njih u partnerstvo unosi ono najbolje što ima.

Između ostalog, u publikaciji se može pročitati o iskustvima opština Ada i Žabalj, koje su među prvima u Srbiji iskoristili šansu da unaprediti energetsku efikasnost. Iskustvo grada Pirota podelio je njegov gradonačelnik  Vladan Vasić.

Neke od tema u publikaciji

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić govorio je o tome da su obveznici sistema energetskog menadžmenta iz javnog sektora dužni da uštede jedan odsto potrošnje primarne energije godišnje. Ministar je najavio i prve pilot-projekte za javni sektor, na kojima Ministarstvo radi sa EBRD-om.

Ankica Barbulov, direktorka GGE ESCO, tvrdi u intervjuu da više nema prostora za izgovore kako nema novca za energetsku efikasnost, i objašnjava kako i koliko je regionalna ekspertiza bitna za lokalne projekte. O Ljubljani, koja trenutno sprovodi najveći regionalni JPP projekat, i n jenim iksustvima u održivom razvoju i njegovoj ulozi za budućnost, govorio je gradonačelnik Zoran Janković.

Andrijana Jovanović, zamenica predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo govorila je o prednostima JPP u odnosu na postojeći, tradicionalni način finansiranja i pružanja usluga, dok je Dubravka Negre, direktorka regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan, podelila evropska iskustva, gde u 80 odsto projekata javni sektor plaća nadoknadu privatnom partneru i sve ređe koristi model koncesije.

O bankama i njihovoj ulozi u JPP, podsticanju energetske efikasnosti i regionalnim programima pomoći, govorio je Tolvo Miler, menadžer u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). O postupku primene JPP u Srbiji više detalja može da se sazna iz razgovora sa Slađanom Sredoojević, konsultantom za JPP u Udruženju banaka Srbije.

O rezanju troškova a istovremeno kvalitetnijoj rasveti, posebno zanimljivoj temi za opštinske vlasti, više detalja podelio je Silvester Horvat, generalni direktor preduzeća ESCO Elios, dok je o pravnom okviru modela JPP u promociji energetske efiaksnosti govorio advokat Đorđe Popović.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

GEFF Zapadni Balkan energetska efikasnost 28. septembar 2021.

EBRD predstavlja rezultate programa za finansiranje energetske efikasnosti na Zapadnom Balkanu

21 септембра 2021 - Predstavljanje rezultata GEFF programa za Zapadni Balkan i najava daljeg finansiranja energetske efikasnosti u stambenom sektoru u regionu održaće se 28. septembra 2021. u online formatu.

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 септембра 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 септембра 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 септембра 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.