Energetska efikasnost

Objavljen poziv za dostavljanje predloga finansijskog mehanizma za poboljšanje energetske efikasnosti u javnim zgradama

Foto: Pixabay

Objavljeno

23.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.10.2018.

Komentari

0

Podeli

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) objavio je poziv za dostavljanje predloga inovativnog finansijskog mehanizma za sprovođenje Koncepta niskougljeničnog urbanog razvoja u okviru projekta Pokretanje finansiranja zaštite životne sredine sa ciljem niskougljeničnog urbanog razvoja.

Nakon dugog perioda nedovoljnog ulaganja, javna infrastruktura u sektoru zgradarstva u BiH je u lošem stanju koje zahteva hitna ulaganja u renoviranje i modernizaciju. U Nacionalnom doprinosu primeni Pariskog sporazuma o klimatskim promenama, BiH jasno podvlači potencijal javnih zgrada za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte i naglašava da je potrebna međunarodna finansijska podrška većem smanjenju emisija i razvoju održivog sistema za obnovu javnih zgrada, podseća se u pozivu.

Projektne aktivnosti se sprovode sa ciljem razvoja optimalnog modela održivog finansijskog mehanizma za projekte energetske efikasnosti i razvoja kapaciteta različitih zainteresovanih strana u sektoru javnih zgrada, opštinskih energetskih menadžera i ESCO kompanija, specijalizovanih za pružanje energetskih usluga, kao i entitetskih i državnih institucija u sektoru energetike i upravljanja životnom sredinom. Među ciljevima su i razvoj neophodnih propisa za uspostavljanje principa „zagađivač plaća“ i poboljšano prikupljanje taksi od zagađivača.

Rok za dostavljanje predloga je 9. novembar u 10:00.

Projekat, koji finansira Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund), je usmeren na prevazilaženje prepreka za investiranje u niskougljeničnu obnovu javnih zgrada i upotrebu dodatnih izvora sufinansiranja, kao što su fondovi za zaštitu životne sredine, entitetski i opštinski budžeti i međunarodne organizacije (UNDP, GEF, Svetska banka, SIDA).

Projekat podstiče smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte

Rezultat projekta biće direktno smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte od 2,02 miliona tCO2e tokom životnog veka omogućenih investicija.

Indirektno smanjenje emisija iznosiće očekivanih 7,1 – 8,1 miliona tCO2e zahvaljujući tržišnoj transformaciji koju će projekat omogućiti.

Direktne pozitivne posledice projekta osetiće 150.000 ljudi koji koriste javne zgrade (4% ukupnog stanovništva), a projekat će doprineti i otvaranju preko 5.630 novih radnih mesta, navodi se u pozivu za dostavljanje predloga.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

23. oktobar 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

23. oktobar 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

23. oktobar 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

23. oktobar 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela