Životna sredina

O2 izazov 2 u Severnoj Makedoniji pomerio rok za prijave do 3. jula

O2 izazov 2 u Severnoj Makedoniji

Objavljeno

26.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.06.2020.

Komentari

0

Podeli

Država je pokrenula program za podršku mikro, malim i srednjim severnomakedonskim preduzećima u projektima za ublažavanje klimatskih promena i smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte. Prijave za O2 izazov 2 će biti primane do 3. jula, pošto je rok odgođen, a organizatori će 29. juna održati prezentaciju.

Fond za inovacije i tehnološki razvoj Severne Makedonije saopštio je da mikro, mala i srednja preduzeća za O2 izazov 2 – Akciju za pozitivne klimatske promene mogu da se prijave zaključno sa 3. julom, budući da je rok odložen.

Kandidati se nadmeću za ukupno 81.100 evra, a najveća moguća bespovratna isplata je 30.000 evra. Fond je izrazio spremnost da podstakne istraživanja i razvoj, testiranje, konstruisanje, razradu pilot-linija, usluge vezane za intelektualno vlasništvo te regulatornu analizu s predlozima izmene.

Virtuelno predstavljanje održava se 29. juna

Virtuelni informativni sastanak na engleskom zakazan je za 29. jun na Zoomu. Registrovani učesnici i učesnice će dobiti poveznicu i šifru za prisustvovanje.

Među govornicima su Nikica Mojsoska-Blaževski, profesorka ekonomije i generalna direktorka organizacije Makedonija 2025, zatim Dan Oryan, ambasador Izraela i direktor za balkanski region u Ministarstvu inostranih poslova te zemlje, i Mihail Mateski, generalni direktor i partner u Greentechu.

Specijalne nagrade za O2 izazov 2

Među odabranim timovima, tri će otići na studijsko putovanje u Izrael. Još jedan će imati mogućnost produženog sporazuma o partnerstvu za buduće pokroviteljstvo, konsultacije ili druge vrste usluga tokom odvijanja projekta. Nagrade je obezbedila Makedonija 2025.

Po uslovima navedenim u javnom pozivu, fond poznat i po akronimu FITR pokriva najviše 85 procenata celokupnog budžeta projekta.

Prednost regionalnim partnerstvima

Oblasti predložene učesnicima su energetika, industrija, prevoz, šumarstvo, biodiverzitet, zdravlje, vodni resursi, poljoprivreda i smanjivanje rizika od nepogoda.

Firme koje se prijave s partnerima iz ostalih država na Zapadnom Balkanu imaće prednost, navedeno je u pravilima. Mogu da se kandiduju preduzećima iz Severne Makedonije i mešoviti projekti na domaćem terenu ili uz učešće iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova* ili Albanije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

26. jun 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

26. jun 2020. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

26. jun 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

26. jun 2020. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto