OIE

Novosadsko Gradsko zelenilo u novu toplanu na biomasu uložilo 15,5 miliona dinara

Objavljeno

02.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novosadsko Javno komunalno preduzeće Gradsko zelenilo završilo je u svom rasadniku, na novoj lokaciji na Temerinskom putu, izgradnju toplane, koja će umesto prirodnog gasa koristiti biomasu, čime je smanjilo troškove poslovanja i zaokružilo proces upravljanja otpadom.

U gradskom preduzeću kažu da zbog visokih troškova grejanja u starom rasadniku, gde je kao energent korišćen gas, poslednjih nekoliko godina nisu bilo konkurentni u proizvodnji cveća.

“Sada će situacija biti upravo obrnuta: Gradsko zelenilo će postati veleprodajni centar cveća iz kojeg će moći da se snabdeva ceo region”, navode u ovoj firmi.

Toplana na biomasu ima dva kotla snage 450 i 340 kW, uz zapreminu toplotnog akumulatora od 10.000 litara i mogućnost automatskog punjenja drvnom sečkom dužine 3-5 centimetara. Druga toplana, na gas, ima snagu od 400 kW i koristiće se samo u periodima kada ne bude dovoljno biomase.

“Troškovi izgradnje dve toplane koje će od kraja jeseni grejati sve objekte u rasadniku iznose 15,5 miliona dinara, a vraćanje investicije očekujemo u roku od pet godina. Novac je obezbeđen iz gradskog budžeta”, kaže za Balkan Green Energy News Ivan Nožinić, savetnik za medije direktora Gradskog zelenila.

Radovi na izgradnji novog rasadnika na tenderu su povereni preduzeću Tronteks iz Novog Sada sa grupom ponuđača.

Selidba sa stare lokacije na Futoškom putu na novu lokaciju na Temerinskom putu trebalo bi da počne za oko dve nedelje. Na novoj lokaciji biće smešteni staklenici i plastenici, objekat uprave, hangari za mehanizaciju, Odeljenje dendrologije i cvećarstva, stolarska radionica, građevinska operativa i kompostište.

Zaokružen proces upravljanja otpadom

“Izgradnjom toplane na biomasu, prostora za proizvodnju komposta i malča, kao i potpisivanjem ugovora sa preduzećima koja se bave reciklažom, što je urađeno pre četiri godine, Gradsko zelenilo je zaokružilo proces upravljanja otpadom. Istovremeno smo u potpunosti rasteretili gradsku deponiju, što se tiče otpada sa terena, uključujući i gradsku plažu Štrand, o kojoj se takođe staramo. Na deponiju se odnosi samo mala količina komunalnog otpada koji nije predviđen za reciklažu”, navode u ovom gradskom preduzeću.

Od novog rasadnika, kako navode u Gradskom zelenilu, veliku korist imaće i građani Novog Sada, posebno Vidovdanskog naselja. Na ovom prostoru do pre samo nekoliko meseci nalazila se ogromna divlja deponija, najviše građevinskog materijala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. oktobar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. oktobar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

2. oktobar 2018. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. oktobar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije