OIE

Novinar BGEN dobio nagradu za izveštavanje o održivoj energetici

Novinar BGEN dobio nagradu za izveštavanje o održivoj energetici

Foto: FUDŠ

Objavljeno

14.12.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Vladimir Spasić, novinar portala Balkan Green Energy News, dobio je nagradu na konkursu The Western Balkans Sustainable Energy Journalism Award, koji je organizovao slovenački fakultet FUDŠ. Spasić je dobio nagradu za novinski članak o prvim prozjumerima u Srbiji.

Novinar BGEN Vladimir Spasić je dobio novinarsku nagradu za izveštavanje o održivoj energetici na Zapadnom Balkanu – The Western Balkans Sustainable Energy Journalism Award – FUDŠ/FAM.

Nagradu je dodelio Fakultet za primenjene društvene studije – FUDŠ iz Nove Gorice u saradnji sa Fakultetom za medije – FAM iz Ljubljane i to je prva nagrada ove vrste u regionu. Među najboljim objavljenim prilozima na temu održive energetike, Spasić je dobio drugu nagradu.

Spasić je dobio nagradu za novinarski tekst o prvim prozjumerima u Srbiji. Naime, nakon godina iščekivanja Srbija je dobila prva domaćinstva koja imaju zvaničan status kupca-proizvođača ili prozjumera.

Domaćinstva u Srbiji počela da proizvode struju iz sunca, prenosimo iskustva iz Zemuna

Vladimir Spasić je dobio nagradu za novinarski tekst o prvim prozjumerima u Srbiji

Spasić je ovu temu pomno pratio, kroz izveštavanje o zakonskim okvirima, ekonomskim uslovima, tehničkim mogućnostima, sve do nagrađene priče o prvom prozjumeru u državi, ali i posle toga.

Priznanja za izveštavanje o održivoj energetici u regionu

Nagrada za održivu energetiku ove godine ima tri laureata. U žiriju su bili predstavnici fakulteta, predstavnici zelenih energetskih kompanija i stručnjaci za komunikacije iz PR agencija i think tank-ova, naveli su organizatori. Novinar BGEN je postao laureat sa još dvoje kolega sa Zapadnog Balkana.

Prvu nagradu je dobio Petar Klinčarski iz Severne Makedonije za izveštavanje o tome kako sprečiti da otpad i smeće završe na ulicama. Marija Dedić sa portala E-kapija je dobila treću nagradu za članak o tome da li će energetska kriza ubrzati tranziciju Srbije ka obnovljivim izvorima energije.

Cilj nagrade je da se obezbedi da tema održive energetike bude prepoznata kao neophodna u regionu

Ovim nagradom FUDŠ je odao priznanje najboljim novinarskim doprinosima u oblasti izveštavanja o održivoj energetici u regionu Zapadnog Balkana. U konkurenciji su bili novinski članci, onlajn priče i video materijali koji su objavljeni od 1. januara 2020. do 30. septembra 2022.

FUDŠ je pokrenuo nagradu kako bi identifikovao najbolje novinarske radove o ovoj temi u regionu. Glavni cilj je da se obezbedi da ova tema bude prepoznata kao neophodna u izgradnji bolje budućnosti na Zapadnom Balkanu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. decembar 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. decembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. decembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. decembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage