Voda

Novi zajam EBRD-a za Beogradski vodovod i kanalizaciju

Photo:Pixabay

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija podnelo je zahtev za zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje radova na mreži za snabdevanje stanovništva pijaćom vodom, saopštila je ta banka. U saopštenju se precizira da ukupna vrednost projekata iznosi 14,5 milion evra i da će zajam biti isplaćen u dve tranše.

Evropska banka za obnovu i razvoj je saopštila da će prva tranša od 7,3 miliona evra biti upotrebljena za radove na rekonstrukciji pogona za preradu vode Jezero i za nabavku opreme za pumpu stanicu Sava. Tenderi za konkretne radove na projektima treba da budu raspisani u poslednjem kvartalu ove godine, kaže se u saopštenju.

U saopštenju banke se kaže da je ovo nastavak finansiranja projekata obnove i izgradnje mreže vodosnabdevanja i kanalizacije u Beogradu koja je početa javnom nabavkom objavljenom 15. aprila 2015. godine. Novi oglas za javnu nabavku je objavljen 18. avgusta ove godine a otvoren je do 18. avgusta 2018. godine, saopštila je EBRD.

Kompanije zainteresovane za izvođenje radova na ova dva projekta treba da kontaktiraju Javno komunalno preduzece Beogradski vodovod i kanalizacija, kaže se u saopštenju.

Evropska banka za obnovu i razvoj podseća da je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija jedini snabdevač pitke vode u prestonici Srbije. To preduzeće, osnovano 1946. godine, upravlja mrežom za vodosnabdevanje dugom 3.463 kilometara i kanalizaciju dugom 1.281 kilometara kao i sistemom od 213 kilometara kolektora za otpadne vode. Beogradski vodovod proizvodi više od 190 miliona kubnih metara pitke vode godišnje.

EBRD podseća da je Beograd suočen sa nestašicama vode tokom letnjih meseci, dodajući da je taj problem delimićno rešen izgradnjom fabrike vode Makiš 2 koja je finansirana zajmom od EBRD od 20 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 2015. godine obezbedila zajam od 13 miliona evra za izgradnju i obnovu nekoliko cevovoda za vodosnabdevanje i za rekonstrukciju pogona za prečišćavanje vode Makiš 1.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

reka ceka spas od coveka kraljevo pravo na vodu mhe

Profesori i aktivisti poručili u Kraljevu: opasnost od gradnje malih hidroelektrana nije prošla

27 априла 2022 - Tribina "Reka čeka spas od čoveka" okupila je stručnjake i aktiviste u Kraljevu, a organizator je bila inicijativa Pravo na vodu

Robert Golob Pokret Sloboda pobedili izborima Sloveniji zelenim ekonomskim programom

Robert Golob i Pokret Sloboda pobedili na izborima u Sloveniji sa zelenim ekonomskim programom

26 априла 2022 - Robert Golob i Pokret Sloboda se zalažu za dekarbonizaciju i digitalizaciju privrede, s osloncem na obnovljive izvore i nuklearke.

crna gora bilecko jezero ers hrvatska republika srpska

Crna Gora traži od Hrvatske i BiH deo vode i struje iz Bilećkog jezera

06 априла 2022 - Vlada Crne Gore pokrenula je proceduru za utvrđivanje koliki deo vodnih i hidroenergetskih resursa Bilećkog jezera pripada ovoj državi

Svetski dan voda 2022 - značaj podzemnih voda sve veći

Svetski dan voda 2022 – značaj podzemnih voda sve veći

21 марта 2022 - Danas se obeležava Svetski dan voda, s posebnim akcentom na važnost podzemnih voda, koje čine skoro 99 odsto tečne slatke vode na planeti