Voda

Novi zajam EBRD-a za Beogradski vodovod i kanalizaciju

Photo:Pixabay

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija podnelo je zahtev za zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje radova na mreži za snabdevanje stanovništva pijaćom vodom, saopštila je ta banka. U saopštenju se precizira da ukupna vrednost projekata iznosi 14,5 milion evra i da će zajam biti isplaćen u dve tranše.

Evropska banka za obnovu i razvoj je saopštila da će prva tranša od 7,3 miliona evra biti upotrebljena za radove na rekonstrukciji pogona za preradu vode Jezero i za nabavku opreme za pumpu stanicu Sava. Tenderi za konkretne radove na projektima treba da budu raspisani u poslednjem kvartalu ove godine, kaže se u saopštenju.

U saopštenju banke se kaže da je ovo nastavak finansiranja projekata obnove i izgradnje mreže vodosnabdevanja i kanalizacije u Beogradu koja je početa javnom nabavkom objavljenom 15. aprila 2015. godine. Novi oglas za javnu nabavku je objavljen 18. avgusta ove godine a otvoren je do 18. avgusta 2018. godine, saopštila je EBRD.

Kompanije zainteresovane za izvođenje radova na ova dva projekta treba da kontaktiraju Javno komunalno preduzece Beogradski vodovod i kanalizacija, kaže se u saopštenju.

Evropska banka za obnovu i razvoj podseća da je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija jedini snabdevač pitke vode u prestonici Srbije. To preduzeće, osnovano 1946. godine, upravlja mrežom za vodosnabdevanje dugom 3.463 kilometara i kanalizaciju dugom 1.281 kilometara kao i sistemom od 213 kilometara kolektora za otpadne vode. Beogradski vodovod proizvodi više od 190 miliona kubnih metara pitke vode godišnje.

EBRD podseća da je Beograd suočen sa nestašicama vode tokom letnjih meseci, dodajući da je taj problem delimićno rešen izgradnjom fabrike vode Makiš 2 koja je finansirana zajmom od EBRD od 20 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 2015. godine obezbedila zajam od 13 miliona evra za izgradnju i obnovu nekoliko cevovoda za vodosnabdevanje i za rekonstrukciju pogona za prečišćavanje vode Makiš 1.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

05 септембра 2022 - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski