Voda

Novi zajam EBRD-a za Beogradski vodovod i kanalizaciju

Photo:Pixabay

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija podnelo je zahtev za zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje radova na mreži za snabdevanje stanovništva pijaćom vodom, saopštila je ta banka. U saopštenju se precizira da ukupna vrednost projekata iznosi 14,5 milion evra i da će zajam biti isplaćen u dve tranše.

Evropska banka za obnovu i razvoj je saopštila da će prva tranša od 7,3 miliona evra biti upotrebljena za radove na rekonstrukciji pogona za preradu vode Jezero i za nabavku opreme za pumpu stanicu Sava. Tenderi za konkretne radove na projektima treba da budu raspisani u poslednjem kvartalu ove godine, kaže se u saopštenju.

U saopštenju banke se kaže da je ovo nastavak finansiranja projekata obnove i izgradnje mreže vodosnabdevanja i kanalizacije u Beogradu koja je početa javnom nabavkom objavljenom 15. aprila 2015. godine. Novi oglas za javnu nabavku je objavljen 18. avgusta ove godine a otvoren je do 18. avgusta 2018. godine, saopštila je EBRD.

Kompanije zainteresovane za izvođenje radova na ova dva projekta treba da kontaktiraju Javno komunalno preduzece Beogradski vodovod i kanalizacija, kaže se u saopštenju.

Evropska banka za obnovu i razvoj podseća da je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija jedini snabdevač pitke vode u prestonici Srbije. To preduzeće, osnovano 1946. godine, upravlja mrežom za vodosnabdevanje dugom 3.463 kilometara i kanalizaciju dugom 1.281 kilometara kao i sistemom od 213 kilometara kolektora za otpadne vode. Beogradski vodovod proizvodi više od 190 miliona kubnih metara pitke vode godišnje.

EBRD podseća da je Beograd suočen sa nestašicama vode tokom letnjih meseci, dodajući da je taj problem delimićno rešen izgradnjom fabrike vode Makiš 2 koja je finansirana zajmom od EBRD od 20 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 2015. godine obezbedila zajam od 13 miliona evra za izgradnju i obnovu nekoliko cevovoda za vodosnabdevanje i za rekonstrukciju pogona za prečišćavanje vode Makiš 1.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tri savezne države SAD potpisale sporazum o sprečavanju isušivanja reke Kolorado

Vanredne mere zbog rizika od nestanka reke Kolorado u SAD

21. avgust 2017. - Zbog višegodišnje suše i velike potrošne vode reci Kolorado je zapretilo potpuno isušivanje, pa su vlasti predložile mere štednje

Pocinje druga faza projekta Cista Srbija

Druga faza projekta Čista Srbija obuhvata osam lokalnih samouprava

21. avgust 2017. - Anekse ugovora su u Vladi Srbije potpisali predstavnici Sombora, Valjeva, Ćićevca, Doljevca, Ade, Svilajnca, Inđije i Subotice

rupska reka barikade mhe besko dadince

Borba za spas Rupske reke urodila plodom – poništena građevinska dozvola za MHE Besko

21. avgust 2017. - Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе poništilo je građevinsku dozvolu izdatu investitoru Water Green Energy

Evropska investiciona banka prekršila ekološke standarde finansiranjem male hidroelektrane u Srbiji

Evropska investiciona banka prekršila sopstvene ekološke standarde finansiranjem male hidroelektrane u Srbiji

21. avgust 2017. - EIB je priznao da je prekršio svoje ekološke standarde kada je odobrio projekat male hidroelektrane Komalj u Srbiji