Voda

Novi zajam EBRD-a za Beogradski vodovod i kanalizaciju

Photo:Pixabay

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.08.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija podnelo je zahtev za zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje radova na mreži za snabdevanje stanovništva pijaćom vodom, saopštila je ta banka. U saopštenju se precizira da ukupna vrednost projekata iznosi 14,5 milion evra i da će zajam biti isplaćen u dve tranše.

Evropska banka za obnovu i razvoj je saopštila da će prva tranša od 7,3 miliona evra biti upotrebljena za radove na rekonstrukciji pogona za preradu vode Jezero i za nabavku opreme za pumpu stanicu Sava. Tenderi za konkretne radove na projektima treba da budu raspisani u poslednjem kvartalu ove godine, kaže se u saopštenju.

U saopštenju banke se kaže da je ovo nastavak finansiranja projekata obnove i izgradnje mreže vodosnabdevanja i kanalizacije u Beogradu koja je početa javnom nabavkom objavljenom 15. aprila 2015. godine. Novi oglas za javnu nabavku je objavljen 18. avgusta ove godine a otvoren je do 18. avgusta 2018. godine, saopštila je EBRD.

Kompanije zainteresovane za izvođenje radova na ova dva projekta treba da kontaktiraju Javno komunalno preduzece Beogradski vodovod i kanalizacija, kaže se u saopštenju.

Evropska banka za obnovu i razvoj podseća da je Javno komunalno preduzeće Beogradski vodovod i kanalizacija jedini snabdevač pitke vode u prestonici Srbije. To preduzeće, osnovano 1946. godine, upravlja mrežom za vodosnabdevanje dugom 3.463 kilometara i kanalizaciju dugom 1.281 kilometara kao i sistemom od 213 kilometara kolektora za otpadne vode. Beogradski vodovod proizvodi više od 190 miliona kubnih metara pitke vode godišnje.

EBRD podseća da je Beograd suočen sa nestašicama vode tokom letnjih meseci, dodajući da je taj problem delimićno rešen izgradnjom fabrike vode Makiš 2 koja je finansirana zajmom od EBRD od 20 miliona evra.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 2015. godine obezbedila zajam od 13 miliona evra za izgradnju i obnovu nekoliko cevovoda za vodosnabdevanje i za rekonstrukciju pogona za prečišćavanje vode Makiš 1.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

21. avgust 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

21. avgust 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

21. avgust 2017. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj

vucic litijum expo 2027 plan rio tinto solar bistrica

Vučić: Slede veliki energetski projekti, odluka o litijumu čeka novu Vladu Srbije

21. avgust 2017. - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je prograd "Skok u budućnost - Srbija EXPO 2027" za period od 2024. do 2027.