Mobilnost

Novi Sad i Niš prvi gradovi u Srbiji sa subvencijama za kupovinu bicikala

Novi Sad i Nis prvi gradovi u Srbiji sa subvencijama za kupovinu bicikli

100. Beogradska Kritična masa (slika: Bogdan Spasojević/UG Ulice za bicikliste)

Objavljeno

10.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Novi Sad i Niš obezbedili su pomoć za nabavku bicikala kako bi smanjili zagađenje vazduha i povećali bezbednost u saobraćaju. Širom Evrope i sveta podsticanje građana da više koriste bicikle je proveren način da se reše problemi zagađenog vazduha i gužvi u saobraćaju, i tako obezbedi održiva urbana mobilnost.

Novosadska biciklistička inicijativa (NBI) je pre više od godinu dana Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Srbije uputila predlog da se subvencioniše kupovina bicikala. Cilj predloga bio je da se smanji upotreba automobila, s obzirom da je drumski saobraćaj jedan od glavnih izvora zagađivača vazduha.

Uvođenje ove vrste podsticaja predložila je Novosadska biciklistička inicijativa još pre godinu dana

Kako je NBI navela na svom sajtu, Novi Sad je u budžetu obezbedio osam miliona dinara za subvencije. Uprava za zaštitu životne sredine nazvala je ovu stavku „Podsticanje korišćenja bicikla kao ekološki prihvatljivog transporta“, a kao cilj navela „povećanje broja biciklista na ulicama Grada Novog Sada u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine“, navela je NBI.

U Novom Sadu će subvencija iznositi 10.000 dinara po biciklisti

Tako je Novi Sad postao prvi grad u Srbiji koji se odlučio da podstakne građane da nabavkom bicikla promene način kretanja u gradu.

Radio 021 preneo je da će građani Novog Sada zainteresovani za subvenciju od 10.000 dinara biti rangirani po vremenu pristizanja prijave. Javni poziv za prijavljivanje, kako se anvodi trebalo bi da bude brzo objavljen.

Subvenciju će moći da dobiju samo oni koji imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, bicikl mora da bude kupljen na teritoriji Srbije, a ukoliko je cena bicikla manja od 10.000 dinara kupcu će na račun biti uplaćen iznos u visini te cene.

Niš: Cilj je da svi u saobraćaju imaju korist

Gradska Uprava Niša ove godine će sa pet miliona dinara pomoći građanima da nabave bicikl. Vladisava Ivković, pomoćnica gradonačelnice, izjavila je da će obezbediti vaučere s fiksnim iznosom koje će dobiti građani.

Cilj je da od toga imaju korist svi učesnici u saobraćaju i deca i stariji i zaposleni, objasnila je Ivković, prenela je Beta.

Ona je navela da je subvencionisanje kupovne bicikala predviđeno nacrtom ovogodišnjeg Programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Nišu.

„Očekujemo da program uskoro usvoji Agencija za bezbednost saobraćaja, a potom i Gradsko veće, nakon čega ćemo moći da ga realizujemo“, rekla je ona, i najavila uvođenje biciklističkih staza.

Komentara: (1)
Daniela / 04.05.2021.

Kad i gde se treba prijaviti za subvenciju?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.

Zapadni Balkan spreman da modernizuje zeleznicu Buducnost je na sinama

Zapadni Balkan spreman da modernizuje železnicu – Budućnost je na šinama

13 септембра 2021 - Zemlje Zapadnog Balkana su se dogovorile da transformišu i prošire železnicu i uvedu ekspresne međugradske linije i tako doprinesu održivoj mobilnosti