Mobilnost

Novi Sad i Niš prvi gradovi u Srbiji sa subvencijama za kupovinu bicikala

Novi Sad i Nis prvi gradovi u Srbiji sa subvencijama za kupovinu bicikli

100. Beogradska Kritična masa (slika: Bogdan Spasojević/UG Ulice za bicikliste)

Objavljeno

10.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

10.03.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Novi Sad i Niš obezbedili su pomoć za nabavku bicikala kako bi smanjili zagađenje vazduha i povećali bezbednost u saobraćaju. Širom Evrope i sveta podsticanje građana da više koriste bicikle je proveren način da se reše problemi zagađenog vazduha i gužvi u saobraćaju, i tako obezbedi održiva urbana mobilnost.

Novosadska biciklistička inicijativa (NBI) je pre više od godinu dana Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Srbije uputila predlog da se subvencioniše kupovina bicikala. Cilj predloga bio je da se smanji upotreba automobila, s obzirom da je drumski saobraćaj jedan od glavnih izvora zagađivača vazduha.

Uvođenje ove vrste podsticaja predložila je Novosadska biciklistička inicijativa još pre godinu dana

Kako je NBI navela na svom sajtu, Novi Sad je u budžetu obezbedio osam miliona dinara za subvencije. Uprava za zaštitu životne sredine nazvala je ovu stavku „Podsticanje korišćenja bicikla kao ekološki prihvatljivog transporta“, a kao cilj navela „povećanje broja biciklista na ulicama Grada Novog Sada u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha i smanjenja zagađenja životne sredine“, navela je NBI.

U Novom Sadu će subvencija iznositi 10.000 dinara po biciklisti

Tako je Novi Sad postao prvi grad u Srbiji koji se odlučio da podstakne građane da nabavkom bicikla promene način kretanja u gradu.

Radio 021 preneo je da će građani Novog Sada zainteresovani za subvenciju od 10.000 dinara biti rangirani po vremenu pristizanja prijave. Javni poziv za prijavljivanje, kako se anvodi trebalo bi da bude brzo objavljen.

Subvenciju će moći da dobiju samo oni koji imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, bicikl mora da bude kupljen na teritoriji Srbije, a ukoliko je cena bicikla manja od 10.000 dinara kupcu će na račun biti uplaćen iznos u visini te cene.

Niš: Cilj je da svi u saobraćaju imaju korist

Gradska Uprava Niša ove godine će sa pet miliona dinara pomoći građanima da nabave bicikl. Vladisava Ivković, pomoćnica gradonačelnice, izjavila je da će obezbediti vaučere s fiksnim iznosom koje će dobiti građani.

Cilj je da od toga imaju korist svi učesnici u saobraćaju i deca i stariji i zaposleni, objasnila je Ivković, prenela je Beta.

Ona je navela da je subvencionisanje kupovne bicikala predviđeno nacrtom ovogodišnjeg Programa za unapređenje bezbednosti saobraćaja u Nišu.

„Očekujemo da program uskoro usvoji Agencija za bezbednost saobraćaja, a potom i Gradsko veće, nakon čega ćemo moći da ga realizujemo“, rekla je ona, i najavila uvođenje biciklističkih staza.

Komentara: (1)
Daniela / 04.05.2021.

Kad i gde se treba prijaviti za subvenciju?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. mart 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

10. mart 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

10. mart 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

10. mart 2021. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW