Životna sredina

Novi Sad dobio 300.000 evra za pripremu Akcionog plana za zeleni grad

Novi Sad Zeleni grad EBRD

Foto: Turistička organizacija Novi Sad

Objavljeno

27.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.08.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je dokument upućen Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se potvrđuje interesovanje grada da izradi Akcioni plan za zeleni grad u okviru istoimenog programa ove banke.

Banka će, kako je rekao na konferenciji za štampu na kojoj je učestvovala i Zsuzsanna Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, dati grant od 300.000 evra za izradu Akcionog plana za Novi Sad, koji će pokazati šta i kako treba da se čini da Grad bude ekološki uređeniji. Plan će, kako je dodao, pokrivati sve najosetljivije oblasti iz segmenta zaštite životne sredine.

Kao deo obaveza u okviru Akcionog plana biće pokrenut investicioni projekat u jednoj od sledećih oblasti: zgrade sa niskim nivoom ugljenika i klimatskom otpornošću, voda i otpadne vode, čvrsti otpad, gradski prevoz, komunalni energetski sistemi (daljinsko grejanje i hlađenje), ulična rasveta i infrastruktura obnovljivih izvora energije (OIE), navodi se u saopštenju koje je na sajtu objavio Grad Novi Sad.

EBRD i Novi Sad sarađuju na obnovi sportskog centra SPENS

Hargitai i Vučević su potpisali i Pismo o namerama kojim se iskazuje obostrana zainteresovanost za saradnju u pogledu obezbeđivanja finansiranja Grada i/ili ESCO kompanije za obnavljanje energetske efikasnosti Sportskog i poslovnog centra SPENS u Novom Sadu.

EBRD je pristala da finansira i upravlja konsultantskim uslugama, a po završetku konsultantskog zadatka, Grad će nastaviti razgovore sa bankom kako bi obezbedio finansiranje za implementaciju projekta.

„Do početka oktobra ćemo dobiti jasnu sliku šta ćemo da radimo dalje sa SPENS-om i onda ćemo fazno donositi odluke o tome koje procese prve da realizujemo. Gruba procena je da celokupna obnova može da košta i do 4,5 milijardi dinara“, rekao je Vučević.

On je dodao i da Grad zajedno sa EBRD radi na kupovini još 30 novih autobusa, na prirodni gas, čime se takođe vodi računa, ne samo o bezbednosti i kvalitetu prevoza Novosađana, već i o zaštiti životne sredine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća

Nova vladajuca koalicija Nemackoj prekine korišcenje uglja devet godina

Nova vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da prekine korišćenje uglja za devet godina

26 новембра 2021 - Po koalicionom sporazumu, kabinet Olafa Scholza će u idealnom slučaju 2030. ukinuti korišćenje uglja u Nemačkoj, umesto 2038. godine