x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Novi Sad dobio 300.000 evra za pripremu Akcionog plana za zeleni grad

27.08.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: Turistička organizacija Novi Sad
Novi Sad dobio 300.000 evra za pripremu Akcionog plana za zeleni grad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević potpisao je dokument upućen Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se potvrđuje interesovanje grada da izradi Akcioni plan za zeleni grad u okviru istoimenog programa ove banke.

Banka će, kako je rekao na konferenciji za štampu na kojoj je učestvovala i Zsuzsanna Hargitai, direktorka EBRD-a za Zapadni Balkan, dati grant od 300.000 evra za izradu Akcionog plana za Novi Sad, koji će pokazati šta i kako treba da se čini da Grad bude ekološki uređeniji. Plan će, kako je dodao, pokrivati sve najosetljivije oblasti iz segmenta zaštite životne sredine.

Kao deo obaveza u okviru Akcionog plana biće pokrenut investicioni projekat u jednoj od sledećih oblasti: zgrade sa niskim nivoom ugljenika i klimatskom otpornošću, voda i otpadne vode, čvrsti otpad, gradski prevoz, komunalni energetski sistemi (daljinsko grejanje i hlađenje), ulična rasveta i infrastruktura obnovljivih izvora energije (OIE), navodi se u saopštenju koje je na sajtu objavio Grad Novi Sad.

EBRD i Novi Sad sarađuju na obnovi sportskog centra SPENS

Hargitai i Vučević su potpisali i Pismo o namerama kojim se iskazuje obostrana zainteresovanost za saradnju u pogledu obezbeđivanja finansiranja Grada i/ili ESCO kompanije za obnavljanje energetske efikasnosti Sportskog i poslovnog centra SPENS u Novom Sadu.

EBRD je pristala da finansira i upravlja konsultantskim uslugama, a po završetku konsultantskog zadatka, Grad će nastaviti razgovore sa bankom kako bi obezbedio finansiranje za implementaciju projekta.

“Do početka oktobra ćemo dobiti jasnu sliku šta ćemo da radimo dalje sa SPENS-om i onda ćemo fazno donositi odluke o tome koje procese prve da realizujemo. Gruba procena je da celokupna obnova može da košta i do 4,5 milijardi dinara”, rekao je Vučević.

On je dodao i da Grad zajedno sa EBRD radi na kupovini još 30 novih autobusa, na prirodni gas, čime se takođe vodi računa, ne samo o bezbednosti i kvalitetu prevoza Novosađana, već i o zaštiti životne sredine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.