Električna energija

Nova Vlada Severne Makedonije imaće i ministarstvo za energetiku

severna makedonija ministarstvo energetike mickoski

Glasanje u Sobranju (foto: LinkedIn)

Objavljeno

10.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nova Vlada Severne Makedonije imaće pet novih ministarstava, među kojima će biti i Ministarstvo za energetiku, rudarstvo i mineralne sirovine. Ime budućeg ministra zasad nije saopšteno.

Mandatar za sastav nove Vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski predložio je Sobranju Zakon o rekonstrukciji organa državne uprave, koji su poslanici prihvatili. Vlada će sada umesto 16 imati 20 ministarstva.

Nova su Ministarstvo sporta, Ministarstvo energetike, rudarstva i mineralnih sirovina, Ministarstvo kulture i turizma, Ministarstvo za digitalizaciju i Ministarstvo državne uprave. Poslovi energetike i rudarstva dosad su bili deo Ministarstva ekonomije, koje je vodio Krešnik Bekteši.

Mandatar Mickoski najavio energetsku investiciju koju dosad nije video region

Mandatar Mickoski je zajedno sa izmenama u državnoj upravi najavio i nove investicije u energetici. Reč je o ogromnom investicionom energetskom projektu, izjavio je on, i dodao da se tako nešto nije desilo ne samo u Severnoj Makedoniji nego i u regionu.

Stižu dve velike strane investicije i proširenje dve već postojeće strane investicije u Severnoj Makedoniji u prvih sto dana Vlade, poručio je budući premijer.

Zoran Đorđijevski, direktor Sektora za organizovano tržište električne energije i obnovljive izvore energije u Nacionalnom operatoru za tržište električne energije – MEMO, izjavio je da usvajanje zakona u Sobranju sa većim brojem glasova od neophodne dvotrećinske većine, predstavlja značajan iskorak za energetski sektor.

Time mu se daje institucionalni fokus koji mu je potreban, dodao je Đorđijevski.

Tri razloga za novu organizaciju Vlade

Inače, predlagač zakona, lider stranke VMRO-DPMNE i mandatar nove vlade, naveo je tri ključna razloga za intervencije u nadležnostima ministarstava.

Prvi su nejasnoće u samoj raspodeli nadležnosti između ministarstava, odnosno nepostojanje jasne linije gde završavaju ovlašćenja jednog ministarstva, a gde počinju drugog. Drugi je neracionalna raspodela funkcija i njihovo grupisanje u pojedinim organima. Kao treći navedeno je to što oblasti koje su trenutno strateški prioriteti države, predstavljaju ključne izazove ili su u fokusu svetske javnosti nisu adekvatno predstavljene u institucionalnom okvir države, već su organizacione jedinice u okviru pojedinih ministarstava.

Treći razlog bi mogao da se poveže sa formiranjem Ministarstva za energetiku, rudarstvo i mineralne sirovine.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

10. jun 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

10. jun 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

10. jun 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

10. jun 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici