OIE

Norvežani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Norvezani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Slika: kazup.hr

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Croatia RES AS planira da ovog proleća počne sa realizacijom investicije od 18.7 miliona evra u gradnju kogeneracijsog postrojenja na drvnu biomasu u industrijskoj zoni Žakanje, u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji izveštavaju da je investicija planirana na površini od 23.000 kvadratnih metara i da uključuje gradnju fabrike za proizvodnju biomase – peleta kao i postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Prema planovima investitora, radovi bi trebalo da počnu ovog proleća, a da do leta naredne godine u rad bude puštena kogeneracijska elektrana-toplana snage 1 MW, za koju je sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) pre dve godine ugovoren status povlašćenog proizvođača na 14 godina.

Otpadnu toplotnu energiju iz ovog kogenerativnog postrojenja koristiće fabrika peleta za svoju proizvodnju, namenjenju, kako navodi portal energetika-net, i domaćem tržištu i izvozu.

Ugovori sa privatnim vlasnicima šuma – dobavljačima drvne mase za rad kogeneracijskog postrojenja i sirovina za proizvodnju peleta već su skopljeni.

Croatia REN AS je u vlasništvu 80 norveških investitora i inicijatora projekta, i kompanije Green Energy Innovation Alliance AS. Croatia REN AS je vlasnik i osnivač dve hrvatske kompanije Maksim Trade Energija d.o.o. i Bio Peleti Energija d.o.o. koje su nosioci zelenog projekta u Žakanji.

Projekat će, osim norveških investicija, finansijski poduprti i Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (CBRD). Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je obezbedilo podsticaj u visini od 7.5 miliona kuna (oko 1 milion evra).

Žakalje projekat je početkom ove nedelje predstavljen u Karlovačkoj županiji. Savetnik na projektu Edin Ališić održao je prezentaciju kojoj je, između ostalih, prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Norveške u Hrvatskoj, Christian Grotnes Halvorsen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

23. februar 2018. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

23. februar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

23. februar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

23. februar 2018. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7