OIE

Norvežani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Norvezani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Slika: kazup.hr

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Croatia RES AS planira da ovog proleća počne sa realizacijom investicije od 18.7 miliona evra u gradnju kogeneracijsog postrojenja na drvnu biomasu u industrijskoj zoni Žakanje, u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji izveštavaju da je investicija planirana na površini od 23.000 kvadratnih metara i da uključuje gradnju fabrike za proizvodnju biomase – peleta kao i postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Prema planovima investitora, radovi bi trebalo da počnu ovog proleća, a da do leta naredne godine u rad bude puštena kogeneracijska elektrana-toplana snage 1 MW, za koju je sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) pre dve godine ugovoren status povlašćenog proizvođača na 14 godina.

Otpadnu toplotnu energiju iz ovog kogenerativnog postrojenja koristiće fabrika peleta za svoju proizvodnju, namenjenju, kako navodi portal energetika-net, i domaćem tržištu i izvozu.

Ugovori sa privatnim vlasnicima šuma – dobavljačima drvne mase za rad kogeneracijskog postrojenja i sirovina za proizvodnju peleta već su skopljeni.

Croatia REN AS je u vlasništvu 80 norveških investitora i inicijatora projekta, i kompanije Green Energy Innovation Alliance AS. Croatia REN AS je vlasnik i osnivač dve hrvatske kompanije Maksim Trade Energija d.o.o. i Bio Peleti Energija d.o.o. koje su nosioci zelenog projekta u Žakanji.

Projekat će, osim norveških investicija, finansijski poduprti i Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (CBRD). Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je obezbedilo podsticaj u visini od 7.5 miliona kuna (oko 1 milion evra).

Žakalje projekat je početkom ove nedelje predstavljen u Karlovačkoj županiji. Savetnik na projektu Edin Ališić održao je prezentaciju kojoj je, između ostalih, prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Norveške u Hrvatskoj, Christian Grotnes Halvorsen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

janom investments Andrej Srsen bef 2024 zapadni balkan

Janom Investments donosi znanje i investicije na Zapadni Balkan

23. februar 2018. - Jedan od pionira u oblasti ulaganja u klimatske tehnologije u regionu centralnoistočne Evrope, bio je prisutan i na Beogradskom energetskom forumu

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

23. februar 2018. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

maja turkovic cwp global investicije bef 2024

Lideri energetske tranzicije u regionu: CWP razvija 6 GW obnovljivih izvora energije

23. februar 2018. - Maja Turković, potpredsednica za Evropu, bila je jedan od učesnika panela Moguća rešenja za izazove u mreži na konferenciji BEF 2024

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

23. februar 2018. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević