OIE

Norvežani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Norvezani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Slika: kazup.hr

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Croatia RES AS planira da ovog proleća počne sa realizacijom investicije od 18.7 miliona evra u gradnju kogeneracijsog postrojenja na drvnu biomasu u industrijskoj zoni Žakanje, u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji izveštavaju da je investicija planirana na površini od 23.000 kvadratnih metara i da uključuje gradnju fabrike za proizvodnju biomase – peleta kao i postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Prema planovima investitora, radovi bi trebalo da počnu ovog proleća, a da do leta naredne godine u rad bude puštena kogeneracijska elektrana-toplana snage 1 MW, za koju je sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) pre dve godine ugovoren status povlašćenog proizvođača na 14 godina.

Otpadnu toplotnu energiju iz ovog kogenerativnog postrojenja koristiće fabrika peleta za svoju proizvodnju, namenjenju, kako navodi portal energetika-net, i domaćem tržištu i izvozu.

Ugovori sa privatnim vlasnicima šuma – dobavljačima drvne mase za rad kogeneracijskog postrojenja i sirovina za proizvodnju peleta već su skopljeni.

Croatia REN AS je u vlasništvu 80 norveških investitora i inicijatora projekta, i kompanije Green Energy Innovation Alliance AS. Croatia REN AS je vlasnik i osnivač dve hrvatske kompanije Maksim Trade Energija d.o.o. i Bio Peleti Energija d.o.o. koje su nosioci zelenog projekta u Žakanji.

Projekat će, osim norveških investicija, finansijski poduprti i Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (CBRD). Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je obezbedilo podsticaj u visini od 7.5 miliona kuna (oko 1 milion evra).

Žakalje projekat je početkom ove nedelje predstavljen u Karlovačkoj županiji. Savetnik na projektu Edin Ališić održao je prezentaciju kojoj je, između ostalih, prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Norveške u Hrvatskoj, Christian Grotnes Halvorsen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 September 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.