OIE

Norvežani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Norvezani investiraju u izgradnju postrojenja za kogeneraciju u Hrvatskoj

Slika: kazup.hr

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

23.02.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Norveška kompanija Croatia RES AS planira da ovog proleća počne sa realizacijom investicije od 18.7 miliona evra u gradnju kogeneracijsog postrojenja na drvnu biomasu u industrijskoj zoni Žakanje, u Hrvatskoj.

Hrvatski mediji izveštavaju da je investicija planirana na površini od 23.000 kvadratnih metara i da uključuje gradnju fabrike za proizvodnju biomase – peleta kao i postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije.

Prema planovima investitora, radovi bi trebalo da počnu ovog proleća, a da do leta naredne godine u rad bude puštena kogeneracijska elektrana-toplana snage 1 MW, za koju je sa Hrvatskim operaterom tržišta energije (HROTE) pre dve godine ugovoren status povlašćenog proizvođača na 14 godina.

Otpadnu toplotnu energiju iz ovog kogenerativnog postrojenja koristiće fabrika peleta za svoju proizvodnju, namenjenju, kako navodi portal energetika-net, i domaćem tržištu i izvozu.

Ugovori sa privatnim vlasnicima šuma – dobavljačima drvne mase za rad kogeneracijskog postrojenja i sirovina za proizvodnju peleta već su skopljeni.

Croatia REN AS je u vlasništvu 80 norveških investitora i inicijatora projekta, i kompanije Green Energy Innovation Alliance AS. Croatia REN AS je vlasnik i osnivač dve hrvatske kompanije Maksim Trade Energija d.o.o. i Bio Peleti Energija d.o.o. koje su nosioci zelenog projekta u Žakanji.

Projekat će, osim norveških investicija, finansijski poduprti i Privredna banka Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (CBRD). Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je obezbedilo podsticaj u visini od 7.5 miliona kuna (oko 1 milion evra).

Žakalje projekat je početkom ove nedelje predstavljen u Karlovačkoj županiji. Savetnik na projektu Edin Ališić održao je prezentaciju kojoj je, između ostalih, prisustvovao i prvi sekretar Ambasade Norveške u Hrvatskoj, Christian Grotnes Halvorsen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

23. februar 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

23. februar 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

23. februar 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

23. februar 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta