Električna energija

Norveški Energi Teknikk i srpska firma D-company postali strateški partneri u proizvodnji opreme za MHE

Slika: Energi Teknikk

Objavljeno

19.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija Energi Teknikk i srpska firma D-company, iz Babušnice, potpisale su ugovor o strateškom partnerstvu, koje podrazumeva zajedničku proizvodnju opreme za male i srednje hidroelektrane (MHE) za tržište Balkana, EU, Rusije i SAD, kao i da srpska firma postane vlasnik 32% odsto akcija norveške.

Milan Baračkov, generalni direktor firme Energi Tehnik international, ćerke firme Energi Teknikk, kaže za Balkan Green Energy News da je strateško partnerstvo rezultat višegodišnje uspešne saradnje dve firme u cilju promocije izvoza iz Srbije. Osnova tog partnerstva biće, kako ističe, da se deo opreme za hidroelektrane proizvodi u Srbiji, a onda plasira širom sveta.

Prema njegovim rečima, D-company proizvodi radna kola i turbinske komore odnosno kompletan mašinski deo za hidroelektrane. Već dve godine ova srpska firma radi po licenci norveške kompanije, i godišnji izvoz u Norvešku je vredan više miliona evra.

“Osim toga, na osnovu ulaganja srpske u norvešku firmu, D-company je postala suvlasnik kompanije koja u ovom sektoru posluje više od 20 godina i ima dugačku listu obavljenih poslova”, navodi Baračkov.

Norveška firma će, kako ističe, uložiti znanje, know how, dizajn, logistiku i prodaju, a srpska proizvodnju i prodaju.

Dalibor Stojičić, tehnički direktor Energi Teknikk International i rukovodilac komercijale u D-company, kaže za Balkan Green Energy News da D-Company radi 25 godina za gumarsku industriju, a jedan od partnera je i kompanija Michelin.

“Oko 80 njihovih fabrika u svetu D-company snabdeva. Naš potencijal je roba vrhunskog kvaliteta po pristupačnim cenama. Taj model želimo da primenimo i u saradnji sa norveškom kompanijom”, objašnjava Stojičić.

On navodi da je menadžement rešio da diversifikuje poslovanje, pa je započeta saradnja sa Norvežanima.

“Spremni smo da napravimo proizvod za svetsko tržište”, ističe on.

Norvežani će graditi dve HE za EPS

Milan Baračkov, generalni direktor firme Energi Tehnik international, se pohvalio i poslom koji će norveška firma obaviti za Elektroprivredu Srbije (EPS) zajedno sa srpskom firmom Hidro Tan, a to je izgradnja dve HE sa po tri turbine. Reč je o tenderu EPS za izgradnju dve male hidroelektrane (MHE) Ćelije, blizu Kruševca, i Rovni, blizu Valjeva, na postojećim branama.

Investicija je deo Programa za rekonstrukciju malih hidroelektrana za koje je EPS dobio pozajmicu od 37 miliona evra 2012. godine od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. oktobar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. oktobar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. oktobar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. oktobar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.