OIE

Niski troškovi podstiču potražnju za obnovljivim izvorima u vreme korone

Troskovi potraznju obnovljivim izvorima u vreme korone

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energija je ispala najotpornija na posledice mera zabrane kretanja i okupljanja širom sveta, izjavio je Dave Turk, vršilac dužnosti izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku – IEA. Po navodima iz njenog godišnjeg pregleda, potražnja za obnovljivim izvorima bi trebalo da premaši lanjski nivo za jedan odsto, dok je zbog udarca u vreme korone celokupna energetika na putu da pretrpi pad od šest procenata.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku Dave Turk upozorio je vlade da strategija nabavke najjeftinijih mogućih energenata verovatno nije najbolje rešenje na srednji i dugi rok u kontekstu sigurnosti snabdevanja. On je na WindEurope-ovom vebinaru izjavio da je polovina strane potrošnje energije na globalnom nivou došla pod udar tekućih mera za suzbijanje pandemije oboljenja COVID-19. Ipak, IEA je izračunala da će potražnja za obnovljivim izvorima ove godine porasti jedan odsto, dok u vreme korone ostali segmenti energetike trpe katastrofalan udarac.

Što se tiče zagađenja i gasova s efektom staklene bašte, ne sme da se dozvoli snažan povratak na stare nivoe i trend rasta kod fosilnih goriva, naglasio je Turk. U poređenju sa energijom iz obnovljivih izvora, za 2020. je viđen pad potražnje za ugljem od osam procenata, pokazuju podaci iz agencijinog poslednjeg globalnog pregleda.

Potražnja za obnovljivim izvorima trebalo bi da 2020. ojača jedan odsto, s rastom proizvodnje od pet procenata, a drugi delovi tržišta se sažimaju zbog smanjenja potrošnje u vreme korone.

Čistiji energenti su u prvom kvartalu pokazali da su „najotporniji“, usled pada troškova poslednjih godina na ime te tehnologije, veli zamenik šefa IEA. Ukupna potražnja za energijom je na putu da bude oborena do šest odsto, u zavisnosti od brzine oporavka i mogućnosti drugog talasa širenja korona virusa. Poniranje u prvom tromesečju izašlo je na 3,8 procenata na godišnjem nivou.

Dinamika u zelenoj energiji se veoma promenila u pogledu konkurentnosti, ali i cena, podvukao je Turk i dodao da stabilizacija omogućava planiranje investicija na duže staze nego ranije.

Informacije o emisijama ugljen-dioksida ili CO2 otkrivaju da bi tog gasa ove godine trebalo da bude ispušteno 3,6 gigatona, što je 2,6 gigatona ili osam odsto manje nego lane. Tolika ukupna promena bila bi najveća u istoriji, a u procentima nije viđena više od sedamdeset godina. Po izbijanju globalne finansijske krize, emisije ovog gasa s efektom staklene bašte smanjile su se za samo 0,4 gigatona.

Zelena energija vremenom postaje privlačnija jer oprema pojeftinjuje a cene se stabilizuju

„Vreme je da vlasti povedu“ u nastojanjima da se pronađu rešenja za skladištenje, pogotovo putem elektrolize i pomoću čistog vodonika, koji moraju da postanu konkurentni, kazao je Turk.

Po njegovim rečima, potražnja za električnom energijom raste munjevito u svetu u razvoju uključujući Afriku i Jugoistočnu Aziju. Zvaničnik IEA je izjavio da promena u ljudskom ponašanju kao u slučaju rada i školovanja na daljinu ima tendenciju da opstane u određenoj meri i da to označava trend. Putanja u Indiji pokazuje da će proširenje nacionalne mreže u sledećih deset godina biti veličine Evrope, naveo je.

Turk iz IEA je ukazao na potrebu da države pomognu u nastojanjima da elektroliza i čisti vodonik postanu konkurentni

Zanimljivo je što je agencija procenila da će potražnja za strujom ove godine opasti pet odsto, a da će proizvodnja ukupne energije iz obnovljivih izvora energije narasti pet procenata, u poređenju sa skokom od tri odsto u prvom kvartalu na godišnjoj razini, dok se zaraza zahuktavala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija

Virtuelne elektrane prozjumere trziste elektricne energije

Virtuelne elektrane su prilika za prozjumere da izađu na tržište električne energije

25 маја 2022 - U Hrvatskoj postoje zakonski uslovi da domaćinstva s krovnim solarnim panelima plasiraju višak energije na tržištu, mada je to još preskupo

subvencije solarni paneli konkursi prozjumeri

Raspisan konkurs za subvencije za solarne panele za domaćinstva u deset gradova u Srbiji

25 маја 2022 - Uskoro će javne pozive za sufinansiranje do 50 odsto investicije građana raspisati još 14 gradova i opština

Grcka restrikcije struje Rusija isporucuje gas

Grčka uvodi restrikcije struje ukoliko Rusija prestane da isporučuje gas

24 маја 2022 - Ako se prekine dotok gasa iz Rusije, Grčka će velikim industrijskim potrošačima električne energije uvesti restrikcije