OIE

Niski troškovi podstiču potražnju za obnovljivim izvorima u vreme korone

Troskovi potraznju obnovljivim izvorima u vreme korone

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Zelena energija je ispala najotpornija na posledice mera zabrane kretanja i okupljanja širom sveta, izjavio je Dave Turk, vršilac dužnosti izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku – IEA. Po navodima iz njenog godišnjeg pregleda, potražnja za obnovljivim izvorima bi trebalo da premaši lanjski nivo za jedan odsto, dok je zbog udarca u vreme korone celokupna energetika na putu da pretrpi pad od šest procenata.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku Dave Turk upozorio je vlade da strategija nabavke najjeftinijih mogućih energenata verovatno nije najbolje rešenje na srednji i dugi rok u kontekstu sigurnosti snabdevanja. On je na WindEurope-ovom vebinaru izjavio da je polovina strane potrošnje energije na globalnom nivou došla pod udar tekućih mera za suzbijanje pandemije oboljenja COVID-19. Ipak, IEA je izračunala da će potražnja za obnovljivim izvorima ove godine porasti jedan odsto, dok u vreme korone ostali segmenti energetike trpe katastrofalan udarac.

Što se tiče zagađenja i gasova s efektom staklene bašte, ne sme da se dozvoli snažan povratak na stare nivoe i trend rasta kod fosilnih goriva, naglasio je Turk. U poređenju sa energijom iz obnovljivih izvora, za 2020. je viđen pad potražnje za ugljem od osam procenata, pokazuju podaci iz agencijinog poslednjeg globalnog pregleda.

Potražnja za obnovljivim izvorima trebalo bi da 2020. ojača jedan odsto, s rastom proizvodnje od pet procenata, a drugi delovi tržišta se sažimaju zbog smanjenja potrošnje u vreme korone.

Čistiji energenti su u prvom kvartalu pokazali da su „najotporniji“, usled pada troškova poslednjih godina na ime te tehnologije, veli zamenik šefa IEA. Ukupna potražnja za energijom je na putu da bude oborena do šest odsto, u zavisnosti od brzine oporavka i mogućnosti drugog talasa širenja korona virusa. Poniranje u prvom tromesečju izašlo je na 3,8 procenata na godišnjem nivou.

Dinamika u zelenoj energiji se veoma promenila u pogledu konkurentnosti, ali i cena, podvukao je Turk i dodao da stabilizacija omogućava planiranje investicija na duže staze nego ranije.

Informacije o emisijama ugljen-dioksida ili CO2 otkrivaju da bi tog gasa ove godine trebalo da bude ispušteno 3,6 gigatona, što je 2,6 gigatona ili osam odsto manje nego lane. Tolika ukupna promena bila bi najveća u istoriji, a u procentima nije viđena više od sedamdeset godina. Po izbijanju globalne finansijske krize, emisije ovog gasa s efektom staklene bašte smanjile su se za samo 0,4 gigatona.

Zelena energija vremenom postaje privlačnija jer oprema pojeftinjuje a cene se stabilizuju

„Vreme je da vlasti povedu“ u nastojanjima da se pronađu rešenja za skladištenje, pogotovo putem elektrolize i pomoću čistog vodonika, koji moraju da postanu konkurentni, kazao je Turk.

Po njegovim rečima, potražnja za električnom energijom raste munjevito u svetu u razvoju uključujući Afriku i Jugoistočnu Aziju. Zvaničnik IEA je izjavio da promena u ljudskom ponašanju kao u slučaju rada i školovanja na daljinu ima tendenciju da opstane u određenoj meri i da to označava trend. Putanja u Indiji pokazuje da će proširenje nacionalne mreže u sledećih deset godina biti veličine Evrope, naveo je.

Turk iz IEA je ukazao na potrebu da države pomognu u nastojanjima da elektroliza i čisti vodonik postanu konkurentni

Zanimljivo je što je agencija procenila da će potražnja za strujom ove godine opasti pet odsto, a da će proizvodnja ukupne energije iz obnovljivih izvora energije narasti pet procenata, u poređenju sa skokom od tri odsto u prvom kvartalu na godišnjoj razini, dok se zaraza zahuktavala.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. maj 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. maj 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. maj 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. maj 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji