Energetska efikasnost

NIS predstavio mini elektrane na sajmu energetike u Beogradu

Slika: NIS

Objavljeno

13.10.2016.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.10.2016.

Država

Komentari

1

Podeli

Na nedavno održanom 12. Međunarodnom sajmu energetike, kompanija NIS predstavila je inovativni projekat mini postrojenja za kogeneraciju, koji razvija u okviru Bloka Energetika.

NIS-ove mini elektrane koriste gas lošeg kvaliteta sa visokim udelom ugljen dioksida i azota. Osnovna namena postrojenja jeste da i ovakav gas iskoriste na najbolji mogući način, proizvodeći električnu i toplotnu energiju.

Toplotna energija dobijena u ovim postrojenjima koristi se za potrebe infrastrukture naftnih i gasnih polja, dok se električna energija isporučuje eksternim potrošačima ili se koristi za sopstvene potrebe.

Od 2013. godine kompanija je pustila u rad 13 malih elektrana koje su smeštene na NIS-ovim naftno-gasnim poljima. Ukupna snaga ovih elektrana je 11,6 MW, što je dovoljno da se električnom energijom snabde oko 10.000 domaćinstava.

Program kogeneracije na sajmu je predstavio Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika NIS-a, a prezentacija je praćena i panel diskusijom sa panelistima predstavnicima kompanija koje su učestvovale u gradnji elektrana.

Na panelu je predstavljen i projekat konstrukcije vetrogeneratora u Mašinskoj školi u Pančevu koji je NIS podržao kroz svoj konkurs „Zajednici zajedno“. Ovim sredstvima kupljen je 3D štampač na kom je proizvedena većina delova za izgradnju vetrogeneratora.

Kompaniju Teknoxgroup koja je učestvovala u izgradnji NIS-ovih mini elektrana na panelu je predstavio Bogdan Pavlović, navedeno je na sajtu NIS-a.

Komentara: (1)
miladin milivojević / 29.01.2021.

Male elektrane na gas ???, pa to je fantazija. Godinama unazad pretraživao sam bezbroj adresa i samo u par slučaja naišao sam na nešto što je po obimu bilo znatno iznad onog što bi meni, a i mnogim drugim domaćinstvima bili potrebno.
Vidim da je iz NIS-a iz Bloka Energetike gospodin Igor Korać ptedstavio ovaj program minielektrana na gas i jako mi je žao što nisam bio u poziciji da to uživo propratim. Zato najlepše molim gospodina Koraća da mi na mail prosledi što više informacija i podataka iz ove materije.
Unapred se zahvaljujem gospodinu Koraću na tome.
Sa poštovanjem, Miladin Milivojević.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

13. oktobar 2016. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

13. oktobar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

13. oktobar 2016. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

13. oktobar 2016. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu