x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

NIS predstavio mini elektrane na sajmu energetike u Beogradu

13.10.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: NIS
NIS predstavio mini elektrane na sajmu energetike u Beogradu

Na nedavno održanom 12. Međunarodnom sajmu energetike, kompanija NIS predstavila je inovativni projekat mini postrojenja za kogeneraciju, koji razvija u okviru Bloka Energetika.

NIS-ove mini elektrane koriste gas lošeg kvaliteta sa visokim udelom ugljen dioksida i azota. Osnovna namena postrojenja jeste da i ovakav gas iskoriste na najbolji mogući način, proizvodeći električnu i toplotnu energiju.

Toplotna energija dobijena u ovim postrojenjima koristi se za potrebe infrastrukture naftnih i gasnih polja, dok se električna energija isporučuje eksternim potrošačima ili se koristi za sopstvene potrebe.

Od 2013. godine kompanija je pustila u rad 13 malih elektrana koje su smeštene na NIS-ovim naftno-gasnim poljima. Ukupna snaga ovih elektrana je 11,6 MW, što je dovoljno da se električnom energijom snabde oko 10.000 domaćinstava.

Program kogeneracije na sajmu je predstavio Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika NIS-a, a prezentacija je praćena i panel diskusijom sa panelistima predstavnicima kompanija koje su učestvovale u gradnji elektrana.

Na panelu je predstavljen i projekat konstrukcije vetrogeneratora u Mašinskoj školi u Pančevu koji je NIS podržao kroz svoj konkurs „Zajednici zajedno“. Ovim sredstvima kupljen je 3D štampač na kom je proizvedena većina delova za izgradnju vetrogeneratora.

Kompaniju Teknoxgroup koja je učestvovala u izgradnji NIS-ovih mini elektrana na panelu je predstavio Bogdan Pavlović, navedeno je na sajtu NIS-a.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.