Energetska efikasnost

NIS predstavio mini elektrane na sajmu energetike u Beogradu

Slika: NIS

Objavljeno

13.10.2016.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

13.10.2016.

Država

Komentari

1

Podeli

Na nedavno održanom 12. Međunarodnom sajmu energetike, kompanija NIS predstavila je inovativni projekat mini postrojenja za kogeneraciju, koji razvija u okviru Bloka Energetika.

NIS-ove mini elektrane koriste gas lošeg kvaliteta sa visokim udelom ugljen dioksida i azota. Osnovna namena postrojenja jeste da i ovakav gas iskoriste na najbolji mogući način, proizvodeći električnu i toplotnu energiju.

Toplotna energija dobijena u ovim postrojenjima koristi se za potrebe infrastrukture naftnih i gasnih polja, dok se električna energija isporučuje eksternim potrošačima ili se koristi za sopstvene potrebe.

Od 2013. godine kompanija je pustila u rad 13 malih elektrana koje su smeštene na NIS-ovim naftno-gasnim poljima. Ukupna snaga ovih elektrana je 11,6 MW, što je dovoljno da se električnom energijom snabde oko 10.000 domaćinstava.

Program kogeneracije na sajmu je predstavio Igor Korać, zamenik direktora Bloka Energetika NIS-a, a prezentacija je praćena i panel diskusijom sa panelistima predstavnicima kompanija koje su učestvovale u gradnji elektrana.

Na panelu je predstavljen i projekat konstrukcije vetrogeneratora u Mašinskoj školi u Pančevu koji je NIS podržao kroz svoj konkurs „Zajednici zajedno“. Ovim sredstvima kupljen je 3D štampač na kom je proizvedena većina delova za izgradnju vetrogeneratora.

Kompaniju Teknoxgroup koja je učestvovala u izgradnji NIS-ovih mini elektrana na panelu je predstavio Bogdan Pavlović, navedeno je na sajtu NIS-a.

Komentara: (1)
miladin milivojević / 29.01.2021.

Male elektrane na gas ???, pa to je fantazija. Godinama unazad pretraživao sam bezbroj adresa i samo u par slučaja naišao sam na nešto što je po obimu bilo znatno iznad onog što bi meni, a i mnogim drugim domaćinstvima bili potrebno.
Vidim da je iz NIS-a iz Bloka Energetike gospodin Igor Korać ptedstavio ovaj program minielektrana na gas i jako mi je žao što nisam bio u poziciji da to uživo propratim. Zato najlepše molim gospodina Koraća da mi na mail prosledi što više informacija i podataka iz ove materije.
Unapred se zahvaljujem gospodinu Koraću na tome.
Sa poštovanjem, Miladin Milivojević.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS trazi od ministarstva energetike da uvede mehanizam strateske rezerve

EPS traži da se uvede strateška rezerva za proizvodnju električne energije

19 октобра 2021 - Mehanizam strateške rezerve je način da se snabdevanje domaćih potrošača obezbedi iz domaćih elektrana u situacijama poremećaja na tržištu

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima