Životna sredina

Niču sadnice lekovitog bilja na deponijama jalovine rudnika uglja Pljevlja

Rudnik uglja Pljevlja zapoceo projekat sadnje lekovitog bilja

Foto: Rudnik uglja Pljevlja

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Rudnik uglja Pljevlja, koji posluje u okviru Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u sklopu rekultivacije zemljišta započeo je projekat sadnje lekovitog bilja. Rudnik je, takođe, krenuo i u pripreme za realizaciju investicije u Cementaru.

Rudnik uglja Pljevlja sadi timijan, žalfiju, miloduh i dve vrste lavande na parceli od četiri hektara u blizini Separacije – na odlagališnom prostoru nekadašnjeg lokaliteta Cementare. Sadnja se obavlja na deponijama ili odlagalištima jalovine.

Reč je o projektu u koji je Rudnik odlučio da uđe nakon posete izvršnog direktora Milana Lekića preduzeću „Ljbilje“ iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, saopštio je Rudnik uglja.

Vlada Crne Gore planira da se u Pljevljima sprovedu investicije u skladu sa svim ekološkim standardima, vodeći računa o principima pravedne tranzicije

Radove na sadnji lekovitog bilja obišli su i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović i generalni direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost Vladimir Durutović. Oni su sa izvršnim direktorom Milanom Lekićem i predsednikom Odbora direktora Dušanom Janjuševićem, pregovarali oko realizacije investicije u izgradnju Cementare.

Perunović i Durutović su podržali sadnju lekovitog bilja i istakli da je osnovna zamisao da u Pljevljima, u srednjoročnom periodu, zažive investicije koje će biti realizovane u skladu sa svim ekološkim standardima, posebno vodeći računa o postulatima „pravedne tranzicije“.

Poslednjih nedelja u Crnoj Gori se vodi polemika da li sprovesti ekološku rekonstrukciju Termoelektrane Pljevlja ili ne, što bi imalo veliki uticaj i na Rudnik Pljevlja, koji najveći deo svoje robe prodaje ovoj elektrani.

Moguća sadnja lekovitog bilja na 100 hektara

Milan Lekić, izvršni direktor Rudnika, izjavio je da je reč o probnoj, jesenjoj sadnji, na osnovu koje će doneti odluku da li će ući u posao sadnje lekovitog bilja na površinama od oko 100 hektara.

Ukoliko se ispostavi da su Pljevlja prikladan ambijent za ovaj posao, a na to su ukazala i određena ispitivanja klime i zemljišta, stvoriće se sve pretpostavke da se uđe u jedan širi poslovni zamah koji će rezultirati i otvaranjem destilerije za proizvodnju eteričnih ulja, istakao je on.

Rudnik je u obavezi da sprovede rekultivaciju zemljišta, a poslovodstvo smatra da je bolje da se zemljište zasadi lekovitim biljem nego detelinom

Rudnik ima adekvatne površine, kao što su Jagnjilo sa oko 40 hektara, Kotu 810 sa oko 30 hektara i unutrašnje odlagalište Kutlovača sa oko 20k hektara.

Ukoliko bude sve teklo po planu, u bliskoj budućnosti, ovaj projekat, prema rečima Lekića, mogao bi da donese nekoliko stotina radnih mesta.

On je istakao da je u skladu sa Zakonom o rudarstvu Rudnik u obavezi da obavi rekultivaciju zemljišta, ali da je daleko bolje da se zemljište zasadi lekovitim biljem nego detelinom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. oktobar 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. oktobar 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. oktobar 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. oktobar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji