Klimatske promene

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Foto: Nexe

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Fabrika cementa Nexe u Hrvatskoj namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim proizvodnim pogonima.

Projekat CO₂NTESSA, vredan 400 miliona evra, jedinstven je u svetu, saopštio je Nexe na prezentaciji tehnologije u Zagrebu. Proizvođač cementa je naveo da se prijavio za dobijanje sufinansiranja iz Inovacionog fonda Evropske unije, pa je moguće da tako obezbedi do 200 miliona evra.

Nexe je, takođe, saopštio da je potpisao ugovor sa kompanijom Thissenkrupp Industrial Solutions za modernizaciju procesa proizvodnje klinkera na osnovu oxyfuel tehnologije.

CO2 će se ubrizgavati u slani akvifer

Tehnologija, kako je naveo Nexe, podrazumeva sakupljanje CO2 na mestu nastajanja, za razliku od većine drugih tehnologija koje to rade tek na kraju proizvodnog procesa.

Zbog toga oxyfuel omogućava veću isplativost procesa u poređenju sa drugim tehnologijama, navela je kompanija.

Projekat CO₂NTESSA prednjači u odnosu na druge koji koriste ovu tehnologije jer prestavlja njenu najveću industrijsku primenu. Takođe, jedan je od retkih, kako tvrdi Nexe, koji ima efikasno rešenje za odlaganje CO2 i to cevovodom do lokacije Bockovci-1, gde će se gas ubrizgavati u slani akvifer.

Kompanija planira da obezbedi finansiranje do kraja 2024, da počne izgradnju 2026, a da proizvodnja cementa bez CO2 krene 2029.

Ergović: Nexe ima za cilj da obezbedi dugoročnu održivost poslovanja

Predsednik Upravnog odbora kompanije Nexe Ivan Ergović istakao je da je proizvodnja cementa energetski intenzivan proces tokom kojeg dolazi do značajnih emisija CO2.

Nexe je dizajnirao projekat CO₂NTESSA koji ima za cilj da se ostvari ugljenično neutralna i isplativa proizvodnja cementa od 2029. kako bi osigurao dugoročnu održivost poslovanja, dodao je on.

Projektom, prema njegovim rečima, kompanija nastavlja zelenu tranziciju i stvara preduslove za proizvodnju CO2 neutralnog cementa.

Ruos: Oxyfuel tehnologija omogućava optimalno sakupljanje CO2 nastalog u proizvodnji

Frank Ruos, član uprave firme Polysis, koja je deo kompanije Thyssenkrupp, rekao je da je dekarbonizacija industrije jedan od najvažnijih zadataka našeg vremena.

Tehnologija oxyfuel firme Polysis, kako je naveo, omogućava optimalno hvatanje CO2 koji se stvara u proizvodnom procesu i značajan doprinos zelenoj transformaciji cementne industrije.

Upotreba nove tehnologije će omogućiti da Nexe napravi veliki korak na putu ka zelenoj cementari u Našicima, poručio je Ruos.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

22. mart 2023. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

22. mart 2023. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

22. mart 2023. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

22. mart 2023. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena