Klimatske promene

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Foto: Nexe

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.03.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Fabrika cementa Nexe u Hrvatskoj namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim proizvodnim pogonima.

Projekat CO₂NTESSA, vredan 400 miliona evra, jedinstven je u svetu, saopštio je Nexe na prezentaciji tehnologije u Zagrebu. Proizvođač cementa je naveo da se prijavio za dobijanje sufinansiranja iz Inovacionog fonda Evropske unije, pa je moguće da tako obezbedi do 200 miliona evra.

Nexe je, takođe, saopštio da je potpisao ugovor sa kompanijom Thissenkrupp Industrial Solutions za modernizaciju procesa proizvodnje klinkera na osnovu oxyfuel tehnologije.

CO2 će se ubrizgavati u slani akvifer

Tehnologija, kako je naveo Nexe, podrazumeva sakupljanje CO2 na mestu nastajanja, za razliku od većine drugih tehnologija koje to rade tek na kraju proizvodnog procesa.

Zbog toga oxyfuel omogućava veću isplativost procesa u poređenju sa drugim tehnologijama, navela je kompanija.

Projekat CO₂NTESSA prednjači u odnosu na druge koji koriste ovu tehnologije jer prestavlja njenu najveću industrijsku primenu. Takođe, jedan je od retkih, kako tvrdi Nexe, koji ima efikasno rešenje za odlaganje CO2 i to cevovodom do lokacije Bockovci-1, gde će se gas ubrizgavati u slani akvifer.

Kompanija planira da obezbedi finansiranje do kraja 2024, da počne izgradnju 2026, a da proizvodnja cementa bez CO2 krene 2029.

Ergović: Nexe ima za cilj da obezbedi dugoročnu održivost poslovanja

Predsednik Upravnog odbora kompanije Nexe Ivan Ergović istakao je da je proizvodnja cementa energetski intenzivan proces tokom kojeg dolazi do značajnih emisija CO2.

Nexe je dizajnirao projekat CO₂NTESSA koji ima za cilj da se ostvari ugljenično neutralna i isplativa proizvodnja cementa od 2029. kako bi osigurao dugoročnu održivost poslovanja, dodao je on.

Projektom, prema njegovim rečima, kompanija nastavlja zelenu tranziciju i stvara preduslove za proizvodnju CO2 neutralnog cementa.

Ruos: Oxyfuel tehnologija omogućava optimalno sakupljanje CO2 nastalog u proizvodnji

Frank Ruos, član uprave firme Polysis, koja je deo kompanije Thyssenkrupp, rekao je da je dekarbonizacija industrije jedan od najvažnijih zadataka našeg vremena.

Tehnologija oxyfuel firme Polysis, kako je naveo, omogućava optimalno hvatanje CO2 koji se stvara u proizvodnom procesu i značajan doprinos zelenoj transformaciji cementne industrije.

Upotreba nove tehnologije će omogućiti da Nexe napravi veliki korak na putu ka zelenoj cementari u Našicima, poručio je Ruos.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropljani klimatske promene anketa imigracija democracy perception index 2024

Evropljanima je sada imigracija veći problem nego klimatske promene – anketa

22. mart 2023. - Evropljani su više zabrinuti zbog imigracije nego klimatskih promena, dok manje od 15 odsto anketiranih...

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

22. mart 2023. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

Stanje klime u Evropi 2023. godina kontradiktornih vremenskih prilika

Stanje klime u Evropi: 2023. bila godina meteoroloških kontrasta

22. mart 2023. - Izveštaj Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena Stanje klime u Evropi opisuje ekstremnu godinu za nama

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. mart 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV