Životna sredina

Neslaganja u Crnoj Gori oko uticaja Pariskog sporazuma na izgradnju novog bloka u TE Pljevlja

Neslaganja u Crnoj Gori oko uticaja Pariskog sporazuma na izgradnju novog bloka u TE Pljevlja

Photo: EPCG

Objavljeno

03.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Najvaljeno usvajanje nacrta zakona kojim se potvrđuje Pariski sporazum o klimatskim promenama je izazvalo javnu debatu u Crnoj Gori o tome da li će primenom sporazuma biti ugrožena izgradnja novog bloka u termoelektrani Plevlja jer je to jedina centrala na ugalj u zemlji. Vlada u Podgorici tvrdi da sporazum ne dovodi u pitanje rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog bloka ali poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Filip Vuković tvrdi da to nije tačno.

Vuković koji je član skupštinskog Odobra za ekonomiju, rekao je za dnevnik Pobjeda da bi usvajanje nacrta zakona koji je vlada podnela skupštini značilo da Crna Gora može da zaboravi na izgradnju novog bloka i da bi postojeći blok termoelektrane morao da smanji proizvodnju. On je dodao da strateški planovi Crne Gore na polju energetike nisu usklađeni sa sporazumom.

TE Plevlja je počela sa radom 1982. godine i snabdeva se ugljem iz dva otvorena kopa na području Plevlje. Ta centrala proizvodi oko trećinu struje koja se upotrebi u zemlji iz proizvodnih kapaciteta od 210 MW.

„Naša želja da izgradimo drugi blok centrale i povećamo proizvodnju struje iz uglja je u suprotnosti sa Pariskim sporazumom koji smo potpisali i logični zaključak je da, ako Skupština usvoji nacrt zakona mi nećemo moći da izgradimo drugi blok i smanjimo uvoz struje“, rekao je Vuković i dodao da to znači i da bi postojeći blok morao da smanji broj radnih sati da bi se smanjile štetne emisije.

Vlada Crne Gore: Projekat TE Pljevlja II nije ugoržen

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je izdalo saopštenje povodom Vukovićevih tvrdnji u kome se kaže da je zakon kojim se ratifikuje Pariski sporazum izrađen posle analize svih mogućih efekata primene sporazuma, dodajući da bi izgradnja drugog bloka doprinela naporima da se umanje negativni efekti klimatskih promena.

Usvajanje tog zakona u vladi je praćeno ogromnom studijom o socioekonomskih posledicama Pariskog sporazuma a Ministarstvo ekonomije je bilo posebno zainteresovano za njegov efekat na izgradnju drugog bloka i rekonstrukciju prvog bloka u termoelektrani, izjavila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je rekla da usvajanje zakona o Pariskom sporazumu ni na koji način ne ugrožava radove u termoelektrani Plevlja.

U saopštenju Ministarstva ekonomije se precizira da je analiza rađena u saradnji sa Global Environment Facility (GEF) i UNDP-om.

Vlada smatra da izgradnja drugog bloka centrale donosi preko potrebno rešenje za ekološku situaciju u Plevljima. Izgradnja novog bloka i ekološka sanacija prvog bloka će rešiti značajni deo ekoloških problema, pogotovo uvođenjem centralnog grejanja, kaže se u saopštenju.

Proizvodnja struje iz uglja je i dalje realna potreba u Crnoj Gori i razvijenim zemljama Evropske unije a upotreba najbolje raspoložive tehnologije u skladu sa ekološkim propisima EU je preduslov za izgradnju drugog bloka, dodaje ministarstvo.

Pariski sporazum je usvojen u decembru 2015. a stupio je na snagu 4. novembra 2016. godine. Do sada ga je ratifikovala 154 od 197 zemalja koje su postigle dogovor oko sporazuma kojim treba da se uvedu mere radi ograničavanja rasta temperature na globalnom nivou na 1,5 stepeni Celzijusa.

Crna Gora planira da do 2030. godine smanji štetne emisije za 30 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke