OIE

Nemačka predstavila program održivog energetskog razvoja u Narodnoj Skupštini

Slika: Skupština Srbije

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Drugi sastanak Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije održan je u Narodnoj supštini 14. oktobra u prisustvu predstavnika parlamentaraca iz Nemačke i Evropske unije. Oni su predstavili najbolje primere iz prakse u oblasti održivog energetskog razvoja Nemačke.

Drugi sastanak po redu u novom sazivu Skupštine održan je svega nedelju dana nakon prvog, osnivačkog sastanka, što najavljuje veoma dinamičan rad i ozbiljnu agendu Foruma u narednom periodu.

Poslanica i predsedavajuća Foruma, dr Aleksandra Tomić, otvorila je sesiju podsećajući poslanike, goste i učesnike, da je Srbija usvojila Nacionalnu strategiju održivog razvoja 2008. godine i Nacionalnu strategiju za aproksimaciju u oblasti životne sredine za Republiku Srbiju 2011. godine.

„Uprkos kompleksnoj ekonomskoj situaciji, Skupština i vlada moraju što pre revidirati strategije i uskladiti ciljeve sa 17 novih ciljeva iz Agende UN 2030“, istakla je ona.

Upoznavajući učesnike Foruma sa temama i zadacima pred njima, ona se osvrnula na rad Foruma u prethodnom sazivu uz napomenu da je Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine, sa projekcijama do 2030. godine, razmatrana u pet održanih panela.

Axel Dittmann, ambasador Nemačke u Srbiji, rekao je da je Nemačka, u saradnji sa GIZ-om i nemačkom Razvojnom bankom KfW, spremna da podrži Srbiju u oblasti održivog korišćenja energetskih resursa i zaštiti klime.

„Zeleni razvoj ne ugrožava industriju. Životna sredina je u fokusu saradnje Nemačke sa Srbijom, naročito u oblasti otpadnih voda, energetske efikasnosti i hidroenergije“, podsetio je Dittmann.

On je dodao da se Srbija i pre Pariske konferencije o klimarskim promenama obavezala na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte za 3%, što za Srbiju predstavlja veliki izazov, ali i šansu da smanji svoju zavisnost od uvoza energije, i da ostvari uštede u budžetu.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, Zoran Predić, istakao je da je to ministarstvo poslednjih godina uradilo mnogo na uvođenju normativne regulative, i da je veliki korak za održivi razvoj učinjen usvajanjem Strategije razvoja energetike Republike Srbije za narednih 10 godina, navedeno je u izveštaju sa Foruma.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dakovica biomasu sistem daljinskog grejanja

Đakovica uvela biomasu u sistem daljinskog grejanja

26 октобра 2021 - U Đakovici na Kosovu* je pušten u rad sistem za kombinovanu proizvodnju toplotne i električne energije za daljinsko grejanje

dobitnici nagrada Nedelje odrzive energetike u EU EUSEW

Evo ko su dobitnici nagrada u okviru Nedelje održive energetike u EU

26 октобра 2021 - Filip Koprčina iz Hrvatske je jedan od nagrađenih učesnika ovogodišnjeg konkursa u okviru Nedelje održive energetike u EU – EUSEW

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže