Klimatske promene

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

dekarbonizacija-industrije

Foto: herbert2512 from Pixabay

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka je pokrenula program subvencija vredan desetine milijardi evra kako bi podstakla energetski intenzivne sektore industrije da pređu na čistije, klimatski prihvatljivije proizvodne procese, a samo u prva dva kruga nadmetanja biće odobreno 23 milijarde evra.

Program aukcija za ugovore o zaštiti klime ili ugovore o razlici za emisije CO2 (carbon contracts for difference – CCfD) ima za cilj da pomogne kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze sa proizvodnje zasnovane na fosilnim gorivima na čistije – i skuplje – proizvodne procese.

U prvom krugu nadmetanja, koji je počeo ove nedelje, kompanije koje emituju više od 10.000 tona CO2 godišnje mogu da konkurišu za ukupno 4 milijarde evra subvencija. Drugi krug, vredan od 19 milijardi evra, planiran je za jesen.

Vlada je za program subvencija dobila zeleno od Evropske unije i spremna je da isplati nekoliko desetina milijardi evra u narednim godinama, navodi se u izveštajima.

Ministarstvo se nada da će subvencije omogućiti da se izbegne 350 miliona tona emisija CO2

Ceo program, koji je namenjen industrijama kao što su papirna, čelična, hemijska i cementna, bi trebalo da omogućiti da se izbegne 350 miliona tona emisija CO2 do 2045. godine, smatra nemačko Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju.

Subvencije će pokriti razliku u ceni između čiste i konvencionalne proizvodnje

Kompanije čije ponude budu prihvaćene će potpisati ugovore na 15 godina i imaće obavezu da počnu sa dekarbonizacijom u roku od tri godine. Dvosmerni ugovori o razlici će pokriti razliku u troškovima između konvencionalnih i čistijih proizvodnih rešenja, ali kada čista proizvodnja postane jeftinija od konvencionalne, kompanije će morati da plaćaju razliku državi.

Tačnije, kompanije podnose predlog cene emisija CO2 koja bi im omogućila da nastave da posluju dok prelaze na čistije načine proizvodnje. Sve dok je cena CO2 u Evropskoj uniji niža od ponuđene, kompanije dobijaju sredstva od vlade. Kada cena premaši tu cifru, kompanije moraju da vraćaju novac.

Korisnici subvencija mogu koristiti sredstva za uvođenje rešenja poput obnovljivih izvora energije, vodonika ili hvatanja i skladištenja CO2 (carbon capture and storage – CCS) koja će omogućiti da njihovi proizvodi bili klimatski prihvatljivi.

Greenpeace strahuje da bi se subvencijama mogla podržati „opasna“ rešenja

Nemački vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habek je rekao da ovim programom Nemačka „promoviše moderna, klimatski prihvatljiva industrijska postrojenja sutrašnjice.“

Međutim, ekološka organizacija Greenpeace pozvala je da se subvencije ograniče na kompanije koje već izbegavaju emisije CO2, napominjući da su proizvodnja čelika korišćenjem zelenog vodonika ili hemijska proizvodnja uz korišćenje obnovljive energije već ustaljene prakse i da bi subvencije mogle pomoći u modernizaciji tih industrija.

S druge strane, Greenpeace strahuje da bi kompanije mogle dobiti podršku za „opasna i površna rešenja“ kao što su hvatanje ugljenika ili plavi vodonik, tvrdeći da bi to onemogućilo da Nemačka napusti zastarele tehnologije sa lošim uticajem na klimu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. mart 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

14. mart 2024. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

14. mart 2024. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

14. mart 2024. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama