Klimatske promene

Nemačka industrija će dobiti milijarde evra subvencija za dekarbonizaciju

dekarbonizacija-industrije

Foto: herbert2512 from Pixabay

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Nemačka je pokrenula program subvencija vredan desetine milijardi evra kako bi podstakla energetski intenzivne sektore industrije da pređu na čistije, klimatski prihvatljivije proizvodne procese, a samo u prva dva kruga nadmetanja biće odobreno 23 milijarde evra.

Program aukcija za ugovore o zaštiti klime ili ugovore o razlici za emisije CO2 (carbon contracts for difference – CCfD) ima za cilj da pomogne kompanijama da ostanu konkurentne dok prelaze sa proizvodnje zasnovane na fosilnim gorivima na čistije – i skuplje – proizvodne procese.

U prvom krugu nadmetanja, koji je počeo ove nedelje, kompanije koje emituju više od 10.000 tona CO2 godišnje mogu da konkurišu za ukupno 4 milijarde evra subvencija. Drugi krug, vredan od 19 milijardi evra, planiran je za jesen.

Vlada je za program subvencija dobila zeleno od Evropske unije i spremna je da isplati nekoliko desetina milijardi evra u narednim godinama, navodi se u izveštajima.

Ministarstvo se nada da će subvencije omogućiti da se izbegne 350 miliona tona emisija CO2

Ceo program, koji je namenjen industrijama kao što su papirna, čelična, hemijska i cementna, bi trebalo da omogućiti da se izbegne 350 miliona tona emisija CO2 do 2045. godine, smatra nemačko Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatsku akciju.

Subvencije će pokriti razliku u ceni između čiste i konvencionalne proizvodnje

Kompanije čije ponude budu prihvaćene će potpisati ugovore na 15 godina i imaće obavezu da počnu sa dekarbonizacijom u roku od tri godine. Dvosmerni ugovori o razlici će pokriti razliku u troškovima između konvencionalnih i čistijih proizvodnih rešenja, ali kada čista proizvodnja postane jeftinija od konvencionalne, kompanije će morati da plaćaju razliku državi.

Tačnije, kompanije podnose predlog cene emisija CO2 koja bi im omogućila da nastave da posluju dok prelaze na čistije načine proizvodnje. Sve dok je cena CO2 u Evropskoj uniji niža od ponuđene, kompanije dobijaju sredstva od vlade. Kada cena premaši tu cifru, kompanije moraju da vraćaju novac.

Korisnici subvencija mogu koristiti sredstva za uvođenje rešenja poput obnovljivih izvora energije, vodonika ili hvatanja i skladištenja CO2 (carbon capture and storage – CCS) koja će omogućiti da njihovi proizvodi bili klimatski prihvatljivi.

Greenpeace strahuje da bi se subvencijama mogla podržati „opasna“ rešenja

Nemački vicekancelar i savezni ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habek je rekao da ovim programom Nemačka „promoviše moderna, klimatski prihvatljiva industrijska postrojenja sutrašnjice.“

Međutim, ekološka organizacija Greenpeace pozvala je da se subvencije ograniče na kompanije koje već izbegavaju emisije CO2, napominjući da su proizvodnja čelika korišćenjem zelenog vodonika ili hemijska proizvodnja uz korišćenje obnovljive energije već ustaljene prakse i da bi subvencije mogle pomoći u modernizaciji tih industrija.

S druge strane, Greenpeace strahuje da bi kompanije mogle dobiti podršku za „opasna i površna rešenja“ kao što su hvatanje ugljenika ili plavi vodonik, tvrdeći da bi to onemogućilo da Nemačka napusti zastarele tehnologije sa lošim uticajem na klimu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

U julu 2024. zabelezen najtopliji dan u istoriji merenja

U julu 2024. zabeležen najtopliji dan u istoriji merenja

14. mart 2024. - Nedelja, 21. jul, bila je natopliji dan u istoriji merenja, pokazuju podaci Kopernikove Službe za posmatranje klimatskih promena C3S

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

14. mart 2024. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

klimatske promene zapadni balkan steta adaptacija prilagodjavanje svetska banka

Zapadni Balkan bi trebalo da uloži 37 milijardi dolara kako bi zaštitio ljude i njihovu imovinu od klimatskih promena

14. mart 2024. - Ulaganja u prilagođavanje klimatskim promenama donose značajne prinose - na svaki uloženi dolar vraćaju se četiri, navodi se u izveštaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

Klimatske promene i proizvodnja hrane – koje biljne vrste nestaju

14. mart 2024. - Klimatske promene utiču na sve aspekte našeg života, a šteta koju nanose poljoprivredi je sve očiglednija i ozbiljnija