OIE

Nedelja energije se po drugi put održava u Beogradu

Nedelja odrzive energije

Foto: CEDEF

Objavljeno

16.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF od 21. do 25. maja po drugi put organizuje Nedelju energije, kao deo Sustainable Energy Week, inicijative Evropske komisije, koja se održava svake godine tokom maja i juna širom Evrope.

Nedelja energije počinje 21. maja okruglim stolom: „Infrastruktura i energetika Infrastruktura i energetika – Srbija na novom Putu svile“ koju CEDEF realizuje u partnerstvu sa Ekonomskim institutom Beograd, gde će se razgovarati o geostrateškom uticaju i razvojnom potencijalu koji Novi kineski Put svile: Jedan pojas – jedan put, ima za Srbiju i region.

Po rečima organizatora, Nedelja energije u Srbiji okupljanja aktere u svim sferama održivog razvoja: državnih institucija, univerziteta i naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i  predstavnika škola i medija.

Događaj podržavaju Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za energetiku, Agencija za zaštitu životne sredine i globalna organizacija Energy Cities.

„Ove godine fokus događaja je na stručnim konferencijama, ekspertskim skupovima i radionicama, koje imaju za cilj da uključe i okupe sve aktere, širu i stručnu javnost, u promociju i razvoj zelene i čiste energije, što je i noseća tema Nedelje energije za ovu godinu – Ka zelenoj i čistoj energiji“, rekla je Maja Barać Stojanović, direktorka CEDEF-a.

Deo Nedelje energije je i obuka za energetske menadžere lokalnih samouprava „Kako do energetski efikasnih javnih objekata u Srbiji“, zakazana za 22. maj.

„Veoma smo ponosni na obuku namenjenu energetskim menadžerima, koja se sprovodi u saradnji sa našim tehnološkim partnerima Knauf Insulation, Viessmann i Rehau. Namera nam je da ukažemo na relevantne zakonske propise, moderne tehnologije i praktične pokazatelje ušteda koje se mogu ostvariti primenom mera energetske efikasnosti u zgradarstvu, a prilikom energetske modernizacije postojećih javnih objekata“, dodala je Barać Stojanović.

Regulatorna konferencija i Energetski forum

Regulatorna konferencija „Energetika i klimatske promene” održava se u sredu, 23. maja. Glavne teme konferencije su: Strategija energetike i klimatskih promena Srbije i EU – Ciljevi i dostignuća, Regulatorni okvir i Energetska zajednica EU.

CEDEF-ov 9. Energetski forum „Zelena energija i budućnost“ kroz niz ekspertskih i praktičnih prezentacija planiranih i realizovanih projekata u domenu zelene energetike, energetskog menadžmenta i održivog razvoja okuplja predstavnike privrede, akademskih i istraživačkih institucija. Uz podršku kompanije Xella, 9. Energetski forum se održava 24. maja u prostorijama Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U saradnii sa Delegacijom EU u Srbiji i beogradskim EU info centrom, realizuje se i serija predavanja na temu održive energije za učenike osnovih i srednjih škola. Tokom edukativnih radionica, mladima se ukazuje prilika da čuju korisne informacije o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i mogućnostima uštede energije u domaćinstvima.

CEDEF postao deo globalne organizacije ENERGY CITIES

CEDEF je sa još pet lokalnih samouprava postao član ekspertske organizacije posvećene energetski efikasnim i održivim gradovima sveta – Energy Cities, na redovnoj godišnjoj skupštini ove organizacije krajem aprila francuskom gradu Renu.

Gradovi Kragujevac, Požarevac, Zrenjanin i opštine Gornji Milanovac i Nova Crnja su, zajedno sa CEDEF-om, postale deo mreže koja obuhvata više od 1.000 gradova i opština iz više od 30 zemalja. Sastanak novih članica povodom priključenja organizaciji Energy Cities i svečano potpisivanje ugovora lokalnih samouprava sa CEDEF-om biće održano u utorak, 22. maja, u prostorijama Kluba poslanika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

16. maj 2018. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

16. maj 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

16. maj 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

16. maj 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja