x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Nedelja energije se po drugi put održava u Beogradu

16.05.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: CEDEF
Nedelja energije se po drugi put održava u Beogradu

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF od 21. do 25. maja po drugi put organizuje Nedelju energije, kao deo Sustainable Energy Week, inicijative Evropske komisije, koja se održava svake godine tokom maja i juna širom Evrope.

Nedelja energije počinje 21. maja okruglim stolom: „Infrastruktura i energetika Infrastruktura i energetika – Srbija na novom Putu svile“ koju CEDEF realizuje u partnerstvu sa Ekonomskim institutom Beograd, gde će se razgovarati o geostrateškom uticaju i razvojnom potencijalu koji Novi kineski Put svile: Jedan pojas – jedan put, ima za Srbiju i region.

Po rečima organizatora, Nedelja energije u Srbiji okupljanja aktere u svim sferama održivog razvoja: državnih institucija, univerziteta i naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i  predstavnika škola i medija.

Događaj podržavaju Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za energetiku, Agencija za zaštitu životne sredine i globalna organizacija Energy Cities.

„Ove godine fokus događaja je na stručnim konferencijama, ekspertskim skupovima i radionicama, koje imaju za cilj da uključe i okupe sve aktere, širu i stručnu javnost, u promociju i razvoj zelene i čiste energije, što je i noseća tema Nedelje energije za ovu godinu – Ka zelenoj i čistoj energiji“, rekla je Maja Barać Stojanović, direktorka CEDEF-a.

Deo Nedelje energije je i obuka za energetske menadžere lokalnih samouprava „Kako do energetski efikasnih javnih objekata u Srbiji“, zakazana za 22. maj.

„Veoma smo ponosni na obuku namenjenu energetskim menadžerima, koja se sprovodi u saradnji sa našim tehnološkim partnerima Knauf Insulation, Viessmann i Rehau. Namera nam je da ukažemo na relevantne zakonske propise, moderne tehnologije i praktične pokazatelje ušteda koje se mogu ostvariti primenom mera energetske efikasnosti u zgradarstvu, a prilikom energetske modernizacije postojećih javnih objekata“, dodala je Barać Stojanović.

Regulatorna konferencija i Energetski forum

Regulatorna konferencija „Energetika i klimatske promene” održava se u sredu, 23. maja. Glavne teme konferencije su: Strategija energetike i klimatskih promena Srbije i EU – Ciljevi i dostignuća, Regulatorni okvir i Energetska zajednica EU.

CEDEF-ov 9. Energetski forum „Zelena energija i budućnost“ kroz niz ekspertskih i praktičnih prezentacija planiranih i realizovanih projekata u domenu zelene energetike, energetskog menadžmenta i održivog razvoja okuplja predstavnike privrede, akademskih i istraživačkih institucija. Uz podršku kompanije Xella, 9. Energetski forum se održava 24. maja u prostorijama Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U saradnii sa Delegacijom EU u Srbiji i beogradskim EU info centrom, realizuje se i serija predavanja na temu održive energije za učenike osnovih i srednjih škola. Tokom edukativnih radionica, mladima se ukazuje prilika da čuju korisne informacije o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i mogućnostima uštede energije u domaćinstvima.

CEDEF postao deo globalne organizacije ENERGY CITIES

CEDEF je sa još pet lokalnih samouprava postao član ekspertske organizacije posvećene energetski efikasnim i održivim gradovima sveta – Energy Cities, na redovnoj godišnjoj skupštini ove organizacije krajem aprila francuskom gradu Renu.

Gradovi Kragujevac, Požarevac, Zrenjanin i opštine Gornji Milanovac i Nova Crnja su, zajedno sa CEDEF-om, postale deo mreže koja obuhvata više od 1.000 gradova i opština iz više od 30 zemalja. Sastanak novih članica povodom priključenja organizaciji Energy Cities i svečano potpisivanje ugovora lokalnih samouprava sa CEDEF-om biće održano u utorak, 22. maja, u prostorijama Kluba poslanika.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.