OIE

Nedelja energije se po drugi put održava u Beogradu

Nedelja odrzive energije

Foto: CEDEF

Objavljeno

16.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Centralno evropski forum za razvoj – CEDEF od 21. do 25. maja po drugi put organizuje Nedelju energije, kao deo Sustainable Energy Week, inicijative Evropske komisije, koja se održava svake godine tokom maja i juna širom Evrope.

Nedelja energije počinje 21. maja okruglim stolom: „Infrastruktura i energetika Infrastruktura i energetika – Srbija na novom Putu svile“ koju CEDEF realizuje u partnerstvu sa Ekonomskim institutom Beograd, gde će se razgovarati o geostrateškom uticaju i razvojnom potencijalu koji Novi kineski Put svile: Jedan pojas – jedan put, ima za Srbiju i region.

Po rečima organizatora, Nedelja energije u Srbiji okupljanja aktere u svim sferama održivog razvoja: državnih institucija, univerziteta i naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i  predstavnika škola i medija.

Događaj podržavaju Ministarstvo rudarstva i energetike, Ministarstvo zaštite životne sredine, Agencija za energetiku, Agencija za zaštitu životne sredine i globalna organizacija Energy Cities.

„Ove godine fokus događaja je na stručnim konferencijama, ekspertskim skupovima i radionicama, koje imaju za cilj da uključe i okupe sve aktere, širu i stručnu javnost, u promociju i razvoj zelene i čiste energije, što je i noseća tema Nedelje energije za ovu godinu – Ka zelenoj i čistoj energiji“, rekla je Maja Barać Stojanović, direktorka CEDEF-a.

Deo Nedelje energije je i obuka za energetske menadžere lokalnih samouprava „Kako do energetski efikasnih javnih objekata u Srbiji“, zakazana za 22. maj.

„Veoma smo ponosni na obuku namenjenu energetskim menadžerima, koja se sprovodi u saradnji sa našim tehnološkim partnerima Knauf Insulation, Viessmann i Rehau. Namera nam je da ukažemo na relevantne zakonske propise, moderne tehnologije i praktične pokazatelje ušteda koje se mogu ostvariti primenom mera energetske efikasnosti u zgradarstvu, a prilikom energetske modernizacije postojećih javnih objekata“, dodala je Barać Stojanović.

Regulatorna konferencija i Energetski forum

Regulatorna konferencija „Energetika i klimatske promene” održava se u sredu, 23. maja. Glavne teme konferencije su: Strategija energetike i klimatskih promena Srbije i EU – Ciljevi i dostignuća, Regulatorni okvir i Energetska zajednica EU.

CEDEF-ov 9. Energetski forum „Zelena energija i budućnost“ kroz niz ekspertskih i praktičnih prezentacija planiranih i realizovanih projekata u domenu zelene energetike, energetskog menadžmenta i održivog razvoja okuplja predstavnike privrede, akademskih i istraživačkih institucija. Uz podršku kompanije Xella, 9. Energetski forum se održava 24. maja u prostorijama Mašinskog fakulteta u Beogradu.

U saradnii sa Delegacijom EU u Srbiji i beogradskim EU info centrom, realizuje se i serija predavanja na temu održive energije za učenike osnovih i srednjih škola. Tokom edukativnih radionica, mladima se ukazuje prilika da čuju korisne informacije o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i mogućnostima uštede energije u domaćinstvima.

CEDEF postao deo globalne organizacije ENERGY CITIES

CEDEF je sa još pet lokalnih samouprava postao član ekspertske organizacije posvećene energetski efikasnim i održivim gradovima sveta – Energy Cities, na redovnoj godišnjoj skupštini ove organizacije krajem aprila francuskom gradu Renu.

Gradovi Kragujevac, Požarevac, Zrenjanin i opštine Gornji Milanovac i Nova Crnja su, zajedno sa CEDEF-om, postale deo mreže koja obuhvata više od 1.000 gradova i opština iz više od 30 zemalja. Sastanak novih članica povodom priključenja organizaciji Energy Cities i svečano potpisivanje ugovora lokalnih samouprava sa CEDEF-om biće održano u utorak, 22. maja, u prostorijama Kluba poslanika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

16. maj 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. maj 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. maj 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. maj 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.