OIE

Naknada za podsticaj proizvodnje iz OIE ostaje ista i u 2019.

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.02.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Srbije odlučila je da u 2019. godini ne poveća naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, pa će ova taksa i dalje biti 0,093 dinara po kWh.

Naknada za podsticaj obračunava se tako što se iznos naknade množi sa izmerenom količinom potrošnje aktivne električne energije krajnjeg kupca u obračunskom periodu, a koja se izražava u kWh. Taksu plaćaju svi potrošači električne energije preko računa.

Povlašćeni proizvođači električne energije su oni koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora. Reč je o malim hidroelektranama (MHE), solarnim elektranama, vetroparkovima, biogasnim elektranama.

Sredstva prikupljena od naknade koriste se i za troškove balansiranja proizvodnje električne energije od povlašćenih proizvođača električne energije koje obavlja Elektroprivreda Srbije (EPS).

Naknada je uvedena 2013. godine, i regulisana je Uredbom o visini posebne naknade za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije u 2019. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

14. februar 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

14. februar 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

14. februar 2019. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

14. februar 2019. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.