OIE

„Najzeleniji“ Božić u Velikoj Britaniji, više of 40% električne energije iz OIE  

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 40 odsto električne energije proizvedene na Božić u Velikoj Britaniji dobijeno je iz obnovljivih izvora energije (OIE), što ga čini „najzelenijim Božićem“ na ostrvu kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Podaci dobijeni u istraživanju koje je naručila kompanija Drax, jedan od najvećih proizvođača električne energije u Velikoj Britaniji, pokazuju da je na Božić 2016. godine iz OIE proizvedeno 12,4 gigavata (GW) električne energije, što je 63 odsto više nego istog dana predhodne godine. Na Božić 2015. godine samo je četvrtina ukupne električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora. U odnosu na isti period 2012. godine, proizvedeno je i do 195 odsto više električne energije iz obnovljivih izvora.

Tri četvrtine zelene energije proizvedene na Božić dolazi iz vetroelektrana koje su proizvele u proseku 9,4 GW, to jest 31 odsto ukupne električne energije proizvedene tog dana. Rekordna proizvodnja zabeležena je nekoliko dana ranije, 23. decembra, kada je 10,8 GW proizvedeno iz energije vetra.

Istovremeno, proizvodnja električne energije iz biomase povećana je za godinu dana čak četiri puta, sa samo 0,5 GW na 2 GW.

„Ove brojke pokazuju da se energetski sistem Britanije stvarno se menja. Obnovljivi izvori energije su od vitalnog značaja za britanski energetski miks kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida i kako bismo se udaljili od uglja kao energenta,“ kaže generalni direktor kompanije Drax Andy Koss.

Ovakvi ohrabrujući podaci usledili su samo nekoliko dana nakon što je Evropska komisija odobrila odluku Vlade Velike Britanije da toj kompaniji dodeli ugovor za razliku u ceni kako bi osposobila treću od šest jedinica na elektrani u Severnom Jorkširu da koristi pelet umesto uglja.

Kompanija Drax u ovom trenutku proizvodi 7% električne energije u Velikoj Britaniji. Nekada jedan od najvećih zagađivača u Evropi, Drax je sa uglja, koji je koristio za proizvodnju električne energije, prešao na biomasu. Količina električne energije koju ova kompanija proizvede iz peleta dovoljna je za snabdevanje Lidsa, Mančestera, Šefilda i Liverpula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SAD teksas obnovljiva energija ugalj nuklearke eia

Obnovljivi izvori u 2022. po prvi put pretekli ugalj po proizvodnji struje u SAD

4. januar 2017. - Američki energetski sektor proizveo je prošle godine 4.090 TWh, a udeo obnovljivih izvora bio je 21 odsto, saopštila je EIA

Djedovic Dedovic izmenama zakona Srbija skladistenje energije

Đedović: Izmenama zakona Srbija podstiče instaliranje sistema za skladištenje energije

4. januar 2017. - Po izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, investitori će odlaganje priključenja elektrane izbeći ugradnjom baterija

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

4. januar 2017. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

elektroprivrede region radionice trgovina emisijama EU ETS oporezivanje co2 cbam

Radionica elektroprivreda iz regiona o trgovanju emisijama: Saradnja je put za energetsku tranziciju

4. januar 2017. - Firme iz BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije razgovarale su i o zajedničkom nastupu za obezbeđenje sredstava za investicije