OIE

„Najzeleniji“ Božić u Velikoj Britaniji, više of 40% električne energije iz OIE  

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 40 odsto električne energije proizvedene na Božić u Velikoj Britaniji dobijeno je iz obnovljivih izvora energije (OIE), što ga čini „najzelenijim Božićem“ na ostrvu kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Podaci dobijeni u istraživanju koje je naručila kompanija Drax, jedan od najvećih proizvođača električne energije u Velikoj Britaniji, pokazuju da je na Božić 2016. godine iz OIE proizvedeno 12,4 gigavata (GW) električne energije, što je 63 odsto više nego istog dana predhodne godine. Na Božić 2015. godine samo je četvrtina ukupne električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora. U odnosu na isti period 2012. godine, proizvedeno je i do 195 odsto više električne energije iz obnovljivih izvora.

Tri četvrtine zelene energije proizvedene na Božić dolazi iz vetroelektrana koje su proizvele u proseku 9,4 GW, to jest 31 odsto ukupne električne energije proizvedene tog dana. Rekordna proizvodnja zabeležena je nekoliko dana ranije, 23. decembra, kada je 10,8 GW proizvedeno iz energije vetra.

Istovremeno, proizvodnja električne energije iz biomase povećana je za godinu dana čak četiri puta, sa samo 0,5 GW na 2 GW.

„Ove brojke pokazuju da se energetski sistem Britanije stvarno se menja. Obnovljivi izvori energije su od vitalnog značaja za britanski energetski miks kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida i kako bismo se udaljili od uglja kao energenta,“ kaže generalni direktor kompanije Drax Andy Koss.

Ovakvi ohrabrujući podaci usledili su samo nekoliko dana nakon što je Evropska komisija odobrila odluku Vlade Velike Britanije da toj kompaniji dodeli ugovor za razliku u ceni kako bi osposobila treću od šest jedinica na elektrani u Severnom Jorkširu da koristi pelet umesto uglja.

Kompanija Drax u ovom trenutku proizvodi 7% električne energije u Velikoj Britaniji. Nekada jedan od najvećih zagađivača u Evropi, Drax je sa uglja, koji je koristio za proizvodnju električne energije, prešao na biomasu. Količina električne energije koju ova kompanija proizvede iz peleta dovoljna je za snabdevanje Lidsa, Mančestera, Šefilda i Liverpula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski