OIE

„Najzeleniji“ Božić u Velikoj Britaniji, više of 40% električne energije iz OIE  

Photo: Pixabay

Objavljeno

04.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Više od 40 odsto električne energije proizvedene na Božić u Velikoj Britaniji dobijeno je iz obnovljivih izvora energije (OIE), što ga čini „najzelenijim Božićem“ na ostrvu kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

Podaci dobijeni u istraživanju koje je naručila kompanija Drax, jedan od najvećih proizvođača električne energije u Velikoj Britaniji, pokazuju da je na Božić 2016. godine iz OIE proizvedeno 12,4 gigavata (GW) električne energije, što je 63 odsto više nego istog dana predhodne godine. Na Božić 2015. godine samo je četvrtina ukupne električne energije proizvedena iz obnovljivih izvora. U odnosu na isti period 2012. godine, proizvedeno je i do 195 odsto više električne energije iz obnovljivih izvora.

Tri četvrtine zelene energije proizvedene na Božić dolazi iz vetroelektrana koje su proizvele u proseku 9,4 GW, to jest 31 odsto ukupne električne energije proizvedene tog dana. Rekordna proizvodnja zabeležena je nekoliko dana ranije, 23. decembra, kada je 10,8 GW proizvedeno iz energije vetra.

Istovremeno, proizvodnja električne energije iz biomase povećana je za godinu dana čak četiri puta, sa samo 0,5 GW na 2 GW.

„Ove brojke pokazuju da se energetski sistem Britanije stvarno se menja. Obnovljivi izvori energije su od vitalnog značaja za britanski energetski miks kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida i kako bismo se udaljili od uglja kao energenta,“ kaže generalni direktor kompanije Drax Andy Koss.

Ovakvi ohrabrujući podaci usledili su samo nekoliko dana nakon što je Evropska komisija odobrila odluku Vlade Velike Britanije da toj kompaniji dodeli ugovor za razliku u ceni kako bi osposobila treću od šest jedinica na elektrani u Severnom Jorkširu da koristi pelet umesto uglja.

Kompanija Drax u ovom trenutku proizvodi 7% električne energije u Velikoj Britaniji. Nekada jedan od najvećih zagađivača u Evropi, Drax je sa uglja, koji je koristio za proizvodnju električne energije, prešao na biomasu. Količina električne energije koju ova kompanija proizvede iz peleta dovoljna je za snabdevanje Lidsa, Mančestera, Šefilda i Liverpula.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

4. januar 2017. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

4. januar 2017. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

4. januar 2017. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

4. januar 2017. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu