Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Najviše energetski ugroženih kupaca u regionu ima Kosovo*, a najmanje Crna Gora

energetski ugrozeni kupci energetsko siromastvo Kosovo Srbija Crna Gora

Photo: Hans from Pixabay

Objavljeno

07.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Među devet članica Energetske zajednice Kosovo* ima najveći broj energetski siromašnih domaćinstava, do 40 odsto, a Crna Gora najmanji, od 8 do 15 odsto, pokazuje studija o rešavanju energetskog siromaštva u članicama Energetske zajednice.

Napori za rešavanje problema energetski ugroženih kupaca odnosno potrošača koji na adekvatan način ne mogu da zadovolje osnovne potrebe za energijom deo su inicijative za pravednu tranziciju Energetske zajednice. Cilj inicijative je da osigura da energetska tranzicija bude socijalno pravedna za sve one koji su pogođeni, među kojima su pre svega radnici i stanovnici u regionima uglja, ali i svi građani koji ne mogu da plate račune za energiju koju troše.

Kako se navodi u najnovijoj studiji Sekretarijata Energetske zajednice, zbog nedostatka tačnih podataka ili mogućnosti da se oni provere, precizna procena broja energetski siromašnih domaćinstava bila je moguća samo u četiri članice: Crna Gora: 8-15 odsto, Srbija 7-22 odsto, Ukrajina 13-18 odsto i delimično u Gruziji – do 24,6 odsto.

Za Albaniju, Kosovo* i Severnu Makedoniju studija daje samo približne procene, a za Bosnu i Hercegovinu i Moldaviju ni to nije bilo moguće.

Zbog pogrešne definicije energetski ugroženog kupca, pomoć ne stiže do svih kojima je potrebna

Do 37 odsto domaćinstava je energetski siromašno u Albaniji, do 40 odsto na Kosovu* i do 33 odsto u Severnoj Makedoniji, navodi se u studiji.

Izveštaj je evidentirao i dva najvažnije problema u regulatornim okvirima članica Energetske zajednice. Naime, definicija ugroženog kupca ne obezbeđuje podršku za sva domaćinstva koja su energetski siromašna. Članice definišu ove potrošače u odnosu na socijalni i zdravstveni status, ostavljajući po strani energetsku efikasnost, pol i energetske potrebe, saopštio je Sekretarijat.

Mere koje se primenjuju ne otklanjaju glavne uzroke energetskog siromaštva

Još jedan važan nedostatak je vrsta mera koje se sprovode kako bi se pomoglo energetski siromašnim potrošačima.

Ugovorne strane, kako se navodi u studiji, sprovode samo mere koje podrazumevaju povećanje prihoda kako bi zaštitile ugrožene potrošače. Ali, takve mere samo privremeno smanjuju teret energetskog siromaštva bez otklanjanja njegovih glavnih uzroka.

Mere energetske efikasnosti su najvažnije

Studija preporučuju sledeće mere: energetsko renoviranje zgrada, zamena kućnih aparata, poboljšanje sistema grejanja, korišćenje obnovljivih izvora energije.

Ove mere, kako se navodi, takođe bi trebalo da budu uključene u nacionalne energetske i klimatske planove (NEKP) i nacionalne akcione planove za energetsku efikasnost.

Studiju su pripremili Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) i Energetski institut Hrvoje Požar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Zajecar dobija solalnu elektranu snage 50 MW

Zaječar dobija solarnu elektranu snage 50 MW

18 јануара 2022 - Lokalne vlasti stavile su na javni uvid plan detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane nedaleko od Zaječara

energetska tranzicija balansiranje nikola rajakovic

Profesor Rajaković: balansiranje električne energije iz obnovljivih izvora ne sme da bude izgovor za zaustavljanje energetske tranzicije

18 јануара 2022 - Na početku bilo koje tranzicije ne mogu se dati svi odgovori, ali se oni nalaze ukoliko se veruje u nove tehnologije, kaže Nikola Rajaković

Projekti zarobljavanja CO2 rezultata tehnologiju se racuna

Projekti zarobljavanja CO2 za sada bez rezultata, ipak na ovu tehnologiju se računa

17 јануара 2022 - Rešenja za prikupljanje CO2 su eksperimentalna, a šansu za ekspanziju mogu da dobiju dobrim sistemom finansiranja i funkcionalnim tržištem