OIE

U Vojvodini najveće interesovanje za štedljivu rasvetu, najmanje za biomasu

Vojvodina sufinansira 27 projekata OIE i energetske efikasnosti

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Objavljeno

19.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj podržaće 27 projekata u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti. Najveće interesovanje u Vojvodini bilo je za štedljivu rasvetu, a najmanje za korišćenje biomase za grejanje.

Sekretarijat će sa 70 miliona dinara (0,56 miliona evra) sufinansirati projekte korišćenja solarne energije za zagrevanje tople vode, upotrebe biomase za grejanje, štedljive unutrašnje rasvete i primene toplotnih pumpi za grejanje i hlađenje javnih ustanova u Pokrajini.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici i Gerontološki centar Kanjiža dobili su 5,2 miliona dinara za projekte korišćenja solarne energije za grejanje vode. Podržano je 14 projekata za upotrebu štedljive unutrašnje rasvete u osnovnim i srednjim školama, ustanovama kulture, domovima za stare i ustanovama zdravstveno-socijalne zaštite u devet vojvođanskih opština sa 23,9 miliona dinara.

Projekti grejanja javnih ustanova na biomasu podržani su sa 12,9 miliona dinara, dok je 3,3 miliona dinara izdvojeno za ugradnju toplotnih pumpi. Pored toga, sedam projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara u Novom Sadu, Kikindi, Titelu, Šidu, Rumi, Bečeju i Orešacu sufinansirano je sa 24,5 miliona dinara.

Reč je o bespovratnim sredstvima koja je Pokrajinski sekretarijat za energetiku dodelio na osnovu rezultata pet konkursa. Prijave su bodovane prema pravilnicima objavljenim u Službenom listu AP Vojvodine. Najveće interesovanje vladalo je za realizaciju projekata štedljive javne rasvete.

„Sa projektima upotrebe štedljive javne rasvete prijavilo se 38 javnih ustanova, dok se za korišćenje biomase prijavilo najmanje, svega pet. Za primenu toplotnih pumpi i korišćenje solarne energije bilo je osam prijava, ali je bilo nepotpunih prijava, pa je mali broj korisnika kojima su dodeljena sredstva,“ izjavio je za Balkan Green Energy News pokrajinski sekretar Nenad Grbić.

U budžetu Sekretarijata za 2015. godinu sredstva opredeljena za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije iznosila su više od 1,5 milion evra.

Rok za realizaciju projekata je 30. jun 2017. godine. Iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj najavljuju da će nastaviti da finansiraju projekte u oblasti obnovljivih izvora i energetske efikasnosti. Upotrebu obnovljivih izvora energije Sekretarijat će promovisati i na Danima energetike koji će biti održani u martu naredne godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu