OIE

U Vojvodini najveće interesovanje za štedljivu rasvetu, najmanje za biomasu

Vojvodina sufinansira 27 projekata OIE i energetske efikasnosti

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Objavljeno

19.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj podržaće 27 projekata u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE) i energetske efikasnosti. Najveće interesovanje u Vojvodini bilo je za štedljivu rasvetu, a najmanje za korišćenje biomase za grejanje.

Sekretarijat će sa 70 miliona dinara (0,56 miliona evra) sufinansirati projekte korišćenja solarne energije za zagrevanje tople vode, upotrebe biomase za grejanje, štedljive unutrašnje rasvete i primene toplotnih pumpi za grejanje i hlađenje javnih ustanova u Pokrajini.

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici i Gerontološki centar Kanjiža dobili su 5,2 miliona dinara za projekte korišćenja solarne energije za grejanje vode. Podržano je 14 projekata za upotrebu štedljive unutrašnje rasvete u osnovnim i srednjim školama, ustanovama kulture, domovima za stare i ustanovama zdravstveno-socijalne zaštite u devet vojvođanskih opština sa 23,9 miliona dinara.

Projekti grejanja javnih ustanova na biomasu podržani su sa 12,9 miliona dinara, dok je 3,3 miliona dinara izdvojeno za ugradnju toplotnih pumpi. Pored toga, sedam projekata rekultivacije napuštenih kopova bez titulara u Novom Sadu, Kikindi, Titelu, Šidu, Rumi, Bečeju i Orešacu sufinansirano je sa 24,5 miliona dinara.

Reč je o bespovratnim sredstvima koja je Pokrajinski sekretarijat za energetiku dodelio na osnovu rezultata pet konkursa. Prijave su bodovane prema pravilnicima objavljenim u Službenom listu AP Vojvodine. Najveće interesovanje vladalo je za realizaciju projekata štedljive javne rasvete.

„Sa projektima upotrebe štedljive javne rasvete prijavilo se 38 javnih ustanova, dok se za korišćenje biomase prijavilo najmanje, svega pet. Za primenu toplotnih pumpi i korišćenje solarne energije bilo je osam prijava, ali je bilo nepotpunih prijava, pa je mali broj korisnika kojima su dodeljena sredstva,“ izjavio je za Balkan Green Energy News pokrajinski sekretar Nenad Grbić.

U budžetu Sekretarijata za 2015. godinu sredstva opredeljena za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije iznosila su više od 1,5 milion evra.

Rok za realizaciju projekata je 30. jun 2017. godine. Iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj najavljuju da će nastaviti da finansiraju projekte u oblasti obnovljivih izvora i energetske efikasnosti. Upotrebu obnovljivih izvora energije Sekretarijat će promovisati i na Danima energetike koji će biti održani u martu naredne godine.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije