OIE

Najčitanije u septembru: Vetropark Kovačica i male hidroelektrane

male hidroelektrane

Foto: BGEN

Objavljeno

01.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vest o otvaranju vetroparka Kovačica bila je najčitanija na srpskoj verziji portala Balkan Green Energy News u septembru. Drugo i treće mesto su zauzele male hidroelektrane (MHE).

Lista najčitanijih je dostupna i za verziju portala na engleskom jeziku.

1 – Vetropark Kovačica, najveći u Srbiji, zvanično počeo da proizvodi energiju iz vetra

U Srbiji je svečano otvoren vetropark Kovačica, najveći koji je dosad zvanično počeo da proizvodi električnu energiju. Vetropark Kovačica, snage 104,5 MW, je šesta elektrana na vetar koja zvanično proizvodi električnu energiju u Srbiji, pa je sada ukupan instalisani kapacitet 171,6 MW, dok je oko 370 MW u izgradnji ili u fazi probne proizvodnje.

Vetropark Kovačica, najveći u Srbiji, zvanično počeo da proizvodi energiju iz vetra

2 – Savez mesnih zajednica Stare planine: Proglašeno vanredno stanje na planini zbog malih hidroelektrana

Savez mesnih zajednica Stare planine (SMZSO) proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog nepoštovanja zakona i Ustava Srbije u vezi sa gradnjom malih hidroelektrana (MHE), navodi se u saopštenju.

“Javnost je već upoznata sa slučajem u Rakiti, kada država nije preduzela korake da spreči nelegalne korake uprkos pravosnažnoj odluci inspektora za zaštitu životne sredine. Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi, sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još 50 lokacija u Parku prirode ‘Stara planina’”, naveo je Savez u saopštenju.

Savez mesnih zajednica Stare planine: Proglašeno vanredno stanje na planini zbog malih hidroelektrana

3 – Zapadni Balkan da prestane da subvencioniše destruktivne male hidroelektrane – izveštaj

Evropska komisija i Energetska zajednica treba da doprinesu ukidanju državne finansijske podrške za destruktivne male hidroelektrane (MHE) na Zapadnom Balkanu tako što će obezbediti primenu EU pravila o državnoj pomoći, uključujući odredbe o ekološkoj održivosti, navodi se u novom izveštaju koji je danas objabila mreža CEE Bankwatch Network.

Zahvaljujući izdašnim državnim subvencijama u vidu fid-in tarifa koje nisu u skladu sa Smernicama EU o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i sektor energetike, broj hidroelektrana snage manje od 10 MW se učetvorostručio sa 108 na 488 u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji u periodu od 2009. do 2018. godine, navodi se u izveštaju Hidroelektrane na Zapadnom Balkanu: Ko plaća, a ko profitira? (Western Balkans hydropower: Who pays, who profits?).

Zapadni Balkan da prestane da subvencioniše destruktivne male hidroelektrane – izveštaj

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. oktobar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

1. oktobar 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

1. oktobar 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

1. oktobar 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana