OIE

Najavljena izgradnja vetroparka u Orahovcu od 70 megavata

Foto: Mylene2401 from Pixabay

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.03.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U budući vetropark u opštini Orahovac na Kosovu* biće investirano 90 miliona evra. Investiciju će realizovati kompanija Eurokos Holding, a planirani kapacitet je 70 megavata.

Predlog predsednika Skupštine opštine Orahovac Dëfrima Kafexhiua jednoglasno su podržali lokalni odbornici, te je proglašeno da je predložena investicija u javnom interesu, napisao je na Facebooku poslanik Pokreta Samoopredeljenje Visar Korenica. Po njegovim rečima, vetroelektrana bi trebalo da bude podignuta u Zatriću.

Najveću investiciju u obnovljive izvore energije do sada na području opštine Orahovac, vrednu 90 miliona evra, najavila je kompanija Eurokos Holding, naveo je Korenica i dodao da je planiran kapacitet od 70 megavata.

Postavljanje vetroturbina doprineće razvoju čiste energije, a posebno energetskog sektora, i to će direktno poboljšati stabilnost snabdevanja električnom energijom u ovoj opštini, istakao je.

U opštini Kamenica je u oktobru 2018. godine otvorena prva vetroelektrana na Kosovu*, Kitka, sa devet vetroturbina ukupnog kapaciteta 32,4 megavata. Završetak druge faze ovog postrojenja, instaliranje dodatnih 20 megavata, planirano je za ovu godinu.

Druga investicija u vetroelektrane realizovana je u Bajgori, na teritoriji opštine Mitrovica. Ovo postrojenje je najveći proizvođač obnovljive energije na Kosovu*, ukupne snage 105 megavata.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih Alfi Aspiravi Zero Emissions livno vetropark

Tri firme dogovorile gradnju vetroparka snage 125 MW u BiH

31. mart 2022. - Projekat vetroparka je blizu faze u kojoj će biti spreman za izgradnju, planiranu za 2025. ili 2026. godinu

epcg gvozd komarnica krusevo djukanovic

HE Komarnica zaustavljena već dve godine, završetak VE Gvozd kasni godinu dana

31. mart 2022. - Vetropark Gvozd, snage 54 MW, i hidroelektrana, kapaciteta 172 MW, su među najvažnijim investicijama Elektroprivrede Crne Gore

irena vodonik trgovina

IRENA: Novi lanci snabdevanja vodonikom moraju biti održivi

31. mart 2022. - Novo svetsko tržište obnovljivog vodonika može stvoriti prilike za zemlje u razvoju, ali se mora voditi računa o održivosti, navodi IRENA

srbija nis sinopec gasprom

NIS i Sinopec će razvijati projekte za zelenu energiju i skladištenje CO2

31. mart 2022. - Iza NIS-a je Gasprom, a iza Sinopec Petroleum Engineering Corporation, Sinopec, jedna od najvećih naftno-gasnih kompanija u svetu