Životna sredina

Naftna mrlja iz Sirije preti Kipru, Turskoj

Naftna mrlja Sirije Kipru, Turskoj

June Hanabi from Pixabay

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ogromna naftna mrlja koja potiče iz sirijske termoelektrane trenutno se udaljava od Kipra jer je vetar promenio pravac, a vlasti zemalja Istočnog Sredozemlja i Evropska unija procenjuju štetu i razmatraju strategije za čišćenje mora i obala.

Po površini mora na nekih 800 kvadratnih kilometara između Sirije i Kipra pluta nafta. Vetar je promenio pravac i naftna mrlja, koja je pretila da stigne do tog ostrva trenutno se od njega udaljava, ali rizik je sad veći po Tursku, a potencijalno su izložene i druge primorske zemlje u regionu.

Gorivo je iscurelo iz rezervoara u kompleksu rafinerije i termoelektrane u Banijasu u Siriji, a tamošnja vlada je isprva govorila da je količina bila mala. Obala u tom delu zemlje je sada prekrivena naftom, a lokalne vlasti pokušavaju da saniraju posledice.

Dok se analiziraju satelitski snimci, procene idu i do 20.000 tona. Ali Orbital EOS je u poslednjem izveštaju napisao da je sloj gust na samo dva i po kvadratna kilometara, a da je ostatak samo tanak film koji se presijava. U takvoj verziji, on brzo isparava.

Najugroženiji deo Kipra je poluostrvo Karpas ili Karpaz, kojeg kontroliše otcepljena Turska Republika Severni Kipar. Službe za vanredne situacije postavljaju plutajuće barijere da zaštite obalu. U svakom slučaju, nafta se zgušnjava i tone, što će sigurno veoma naškoditi životu u moru.

Dva broda iz Turske su na putu da pomognu, a Evropska agencija za pomorsku bezbednost (EMSA) je Republiku Kipar obavestila da će, ukoliko bude trebalo, angažovati specijalno plovilo za čišćenje. Vlada u Nikoziji je izrazila uverenje da naftna mrlja neće dospeti do teritorije koju ona kontroliše.

U isto vreme, u toku je čišćenje dela Egejskog mora gde je prošle nedelje potonuo teretni brod koji je udario u stenu. Ta naftna mrlja zahvata dvadeset kvadratnih kilometara.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

1. septembar 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

1. septembar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

1. septembar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

1. septembar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama