Električna energija

Nacrt makedonskog zakona o energetici predviđa otvaranje tržišta električne energije za domaćinstva od 2019.

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.12.2017.

Komentari

0

Podeli

Nacrt zakona o energetici Vlade Makedonije predviđa liberalizaciju tržišta električne energije od 2019. godine, što znači da će domaćinstva sama birati snabdevača.

Novi propis je trenutno na javnoj raspravi, a trebalo bi da bude usvojen do marta, prenose makedonski mediji.

Domaćinstva koja ne budu želela da izaberu isporučioca snabdevaće univerzalni snabdevač. Ovaj snabdevač biće biran na tenderu svakih pet godina.

“Kao zaštita građana uveden je univerzalni snabdevač koji će po najnižim cenama obezbediti kvalitetnu uslugu građanima”, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Zamenik premijera Kočo Angušev izjavio je da liberalizacija tržišta električne energije neće značiti poskupljenje električne energije, već će konkurencija smanjiti cene. On je istakao da državna firma “Elektrani na Makedonija” (ELEM) i operator prenosnog sistema MEPSO neće biti privatizovani.

“ELEM će morati da smanji troškove da bi održao korak sa konkurencijom iz inostranstva”, poručio je vicepremijer.

Makedonski mediji su preneli da Nacrt zakona o energetici predviđa ukidanje “jeftine električne energije” u formi u kojoj sada postoji. A, Ministarstvo ekonomije je saopštilo da niža tarifa neće biti ukinuta, ali da će njena forma zavisiti od paketa koje će građanima ponuditi učesnici na tržištu.

“Nacrt zakona o energetici nudi evropska rešenja u interesu građana, kako bi se osigurala, sigurno i kvalitetno snabdevanje energijom. Propis je u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom EU u energetskom sektoru – sa Trećim energetskim paketom, kao i sa pravilima i obavezama u prema Energetskoj zajednici”, saopštilo je Ministarstvo ekonomije.

Energetska zajednica saopštila je da Nacrt zakona o energetici ispunjava gotovo sve njihove zahteve. Makedonija je uspela da ispuni obaveze i uskladi regulativu u energetskom sektoru u sa evropskom.

Trenutna situacija na tržištu

Sekretarijat Energetske zajednice je u svom godišnjem Izveštaju o primeni pravnih tekovina Evropske unije u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice, objavljenom u novembru, naveo da uprkos odbijanju prava na izbor većini potrošača, količina električne energije isporučene po neregulisanim cenama u bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji je najviša u poređenju sa drugim članicama.

„Regulisan segment tržišta, međutim, u potpunosti je zatvoren, kako na veleprodajnom, tako i na maloprodajnom nivou. Dominaciju na maloprodajnom tržištu pospešuje obaveza javnih usluga za EVN i ELEM, za rezervno snabdevanje i proizvodnju električne energije kako bi se zadovoljilo rezervno snabdevanje. Regulatorna komisija za energetiku (ERC) dodatno reguliše cenu po kojoj proizvođač ELEM prodaje električnu energiju rezervnim snabdevačima. Ove obaveze javnih usluga su prekomerne i bez vremenskog ograničenja“, naveo je Sekretarijat u Izveštaju.

Makedonija mora hitno da primeni Treći energetski paket i ispravi mnoga kršenja propisa Energetske zajednice.

„Svi kupci koji nemaju pravo da izaberu snabdevača, moraju ga odmah dobiti. Treba ukinuti regulisanje veleprodajnih cena, a obavezu javnih usluga treba primeniti samo kao sredstvo za prevazilaženje tržišnih nedostataka, a ne kao branu razvoju tržišta“, ističe se u Izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. decembar 2017. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. decembar 2017. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. decembar 2017. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. decembar 2017. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.