Energetska efikasnost

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Foto: Zlatiborac

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavila visokoefikasnu mašinu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznata u Srbiji i inostranstvu. Ovom opremom Zlatiborac je uspeo ne samo da smanji potrošnju električne energije, već i svoj CO2 otisak.

Kompanije koje danas pametno i odgovorno promišljaju razvoj veliku pažnju posvećuju uticaju poslovanja na životnu sredinu, kao i na klimatske promene i nastoje da ga smanje.

Kompanija Zlatiborac je primer kompanije koja vrlo vešto usklađuje preko 130 godina dugu tradiciju sa zahtevima modernog poslovanja, domaćih i standarda inostranih tržišta na koja izvozi svoje proizvode (Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rusija, Belorusija), ali i na  neka nova tržišta EU koja tek otvara.

Zlatiborac suvomesnati proizvodi visokoefikasna masina za slajsovanje i narezivanje

Višestruka korist od nove visokoefikasne opreme 

Nabavkom nove opreme za narezivanje i slajsovanje, Zlatiborac je želeo da modernizuje svoje poslovanje, ali i da smanji uticaj na životnu sredinu. Kompanija se obratila UniCredit Lizing Srbija, koji je partnerska finansijska institucija za kreditnu liniju EBRD banke za zeleno finansiranje GEFF Srbija Lizing. GEFF tim je procenio potencijal energetske uštede i finansijsko-tehničke parametre projekta.

Nova linije za narezivanje i slajsovanje na godišnjem nivou štedi 2,45 megavat-sati električne energije

Nova linija za narezivanje i slajsovanje, u poređenju sa starom, smanjuje operativne troškove Zlatiborca za 30%, a za isti procenat smanjuju se i emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte (ukupno 1,8 tona godišnje).

Ova ušteda se ostvaruje zahvaljujući tome što nova oprema na godišnjem nivou uštedi 2,45 megavat-sati električne energije u poređenju sa potrošnjom prethodne opreme, dok se u isto vreme smanjuju troškovi održavanja i njegovo trajanje.

GEFF lizing liniju za zeleno finansiranje razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj

“Mi u Zlatiborcu smo posvećeni ne samo unapređenju poslovanja i tome da svoje suvomesnate proizvode vrhunskog kvaliteta ponudimo rastućem broju naših zadovoljnih kupaca u Srbiji, susednim zemljama i istočnoevropskom tržištu, već i da smanjimo uticaj našeg poslovanja na životnu sredinu. Na taj način gradimo reputaciju kompanije koja vodi računa o životnoj sredini, što  je preduslov za modernu i odgovornu kompaniju u 21. veku koja posluje u skladu sa principima održivog razvoja,” izjavila je Dijana Savić, menadžer korporativnih poslova u Zlatiborcu.

Lizing liniju za zeleno finansiranje u Srbiji (GEFF Srbija lizing) razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a podržali su je Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) i Vlada Luksemburga.

Komentara: (1)
Nenad Nikolić / 14.10.2021.

Green washing!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine