Energetska efikasnost

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Foto: Zlatiborac

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

14.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavila visokoefikasnu mašinu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznata u Srbiji i inostranstvu. Ovom opremom Zlatiborac je uspeo ne samo da smanji potrošnju električne energije, već i svoj CO2 otisak.

Kompanije koje danas pametno i odgovorno promišljaju razvoj veliku pažnju posvećuju uticaju poslovanja na životnu sredinu, kao i na klimatske promene i nastoje da ga smanje.

Kompanija Zlatiborac je primer kompanije koja vrlo vešto usklađuje preko 130 godina dugu tradiciju sa zahtevima modernog poslovanja, domaćih i standarda inostranih tržišta na koja izvozi svoje proizvode (Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rusija, Belorusija), ali i na  neka nova tržišta EU koja tek otvara.

Zlatiborac suvomesnati proizvodi visokoefikasna masina za slajsovanje i narezivanje

Višestruka korist od nove visokoefikasne opreme 

Nabavkom nove opreme za narezivanje i slajsovanje, Zlatiborac je želeo da modernizuje svoje poslovanje, ali i da smanji uticaj na životnu sredinu. Kompanija se obratila UniCredit Lizing Srbija, koji je partnerska finansijska institucija za kreditnu liniju EBRD banke za zeleno finansiranje GEFF Srbija Lizing. GEFF tim je procenio potencijal energetske uštede i finansijsko-tehničke parametre projekta.

Nova linije za narezivanje i slajsovanje na godišnjem nivou štedi 2,45 megavat-sati električne energije

Nova linija za narezivanje i slajsovanje, u poređenju sa starom, smanjuje operativne troškove Zlatiborca za 30%, a za isti procenat smanjuju se i emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte (ukupno 1,8 tona godišnje).

Ova ušteda se ostvaruje zahvaljujući tome što nova oprema na godišnjem nivou uštedi 2,45 megavat-sati električne energije u poređenju sa potrošnjom prethodne opreme, dok se u isto vreme smanjuju troškovi održavanja i njegovo trajanje.

GEFF lizing liniju za zeleno finansiranje razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj

“Mi u Zlatiborcu smo posvećeni ne samo unapređenju poslovanja i tome da svoje suvomesnate proizvode vrhunskog kvaliteta ponudimo rastućem broju naših zadovoljnih kupaca u Srbiji, susednim zemljama i istočnoevropskom tržištu, već i da smanjimo uticaj našeg poslovanja na životnu sredinu. Na taj način gradimo reputaciju kompanije koja vodi računa o životnoj sredini, što  je preduslov za modernu i odgovornu kompaniju u 21. veku koja posluje u skladu sa principima održivog razvoja,” izjavila je Dijana Savić, menadžer korporativnih poslova u Zlatiborcu.

Lizing liniju za zeleno finansiranje u Srbiji (GEFF Srbija lizing) razvila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a podržali su je Zeleni klimatski fond (Green Climate Fund) i Vlada Luksemburga.

Komentara: (1)
Nenad Nikolić / 14.10.2021.

Green washing!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije