OIE

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25 MW

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25,5 MW

Slika: Daniel Bone from Pixabay

Objavljeno

13.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Javni poziv za dodelu premija i garantovane otkupne cene ili fid-in tarifa za elektrane na obnovljive izvore odnosio se na 88 MW, a dodeljene su subvencije za kapacitete snage 25,5 MW.

Hrvatska je na prvoj aukciji za dodelu premija i fid-in tarifa za projekte male snage na obnovljive izvore ponudila 50 MW za solarne elektrane, 9 MW za male hidroelektrane, 15 MW za elektrane na biogas i 14 MW za postrojenja na biomasu. Od dodeljene kvote od 25,5 MW najviše su dobile solarne elektrane, ukupno 13,4 MW, pa zatim postrojenja na biogas – 7,7 MW.

Kvota od 88 MW je deo od 2.265 MW koliko je zbirno predviđeno uredbom kojom su u maju prošle godine uvedene aukcije i premije za OIE u Hrvatskoj.

Na ovoj prvoj aukciji premije su mogli da dobiju samo projekti za biomasu i biogas, dok su fid-in tarife bile ponuđene svim postrojenjima. Do ovog javnog poziva fid-in tarife su dodeljivane po sistemu „ko se prvi pojavi“ do popunjavanja kvota. Sledeća aukcija trebalo bi da se odnosi na projekte snage veće od 2 MW, a prema najavama nadležnih raspisivanje se očekuje početkom ove godine.

Trećina ponuda nije bila ispravna

HROTE je ukupno dobio 108 ponuda, od čega 14 za premije i 93 za garantovanu otkupnu cenu, za elektrane ukupne snage 41,5 MW (jedna ponuda nije imala detalje o kapacitetu), navodi se u odluci Hrvatskog operatora tržišta električne energije (HROTE).

Od 71 izabrane ponude, 57 se odnosi na solar

Pravo na dodelu tržišne premije dobilo je sedam firmi, a pravo na garantovanu otkupnu cenu 64 firmi. Od preostalih 37 ponuda četiri su bile ispravne, ali nisu izabrane, a 33 nisu bile potpune, pa nisu ni razmatrane.

Od 71 dobitne ponude, 57 se odnosi na solar (snage 50-500 kW), četiri na MHE snage (50-500 kW), i po pet za elektrane na biomasu (snage 50 kW-2 MW) i biogas (snage 500 kW-2 MW).

Subvencije za solarne elektrane su, na primer, dobile firme koje se bave razvojem projekata iz obnovljivih izvora, ali i poljoprovredne farme, trgovine, auto-servisi, pogoni za ambalažu.

Ponuđene cene u nivou definisanih maksimalnih otkupnih cena

Javnim pozivom su određene maksimalne cene za sve grupe elektrana, i za premije i za fid-in tarife. Najniže su bile za solarne elektrane 0,63 kune (0,084 evra) za kWh, a najviše za biomasu 1,33 (0,178 evra).

Premije su dodeljene za dve elektrane na biomasu snage i pet elektrana na biogas sa snagom od 500 kW do 2 MW. Vlasnici ovih postrojenja potpisaće ugovor na cenu koju su ponudili, a koja je blizu iznosa maksimalne cene. HROTE zatim ima obavezu da svakog meseca izračunava prosečnu tržišnu cenu u prethodnom mesecu i da isplati premiju čiji je iznos razlika između te tržišne cene i ugovorene.

Kada je reč o garantovanim otkupnim cenama, dobitne ponude sadrže cene koje ne odstupaju mnogo od ovih vrednosti, osim u slučaju solara, gde je prosečna cena prihvaćenih ponuda 0,58 kuna (0.076 evra), a maksimalna je bila 0,63 kune (0,083 evra).

Ugovori za premije i fid-in tarife biće potpisani na 12 godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

13. januar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

13. januar 2021. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

13. januar 2021. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

13. januar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra