Energetska efikasnost

Modernizacija javne rasvete u Novigradu putem ESCO modela

Slika: Javna Raszvetljava

Objavljeno

03.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

  • Projekat: Unapređenje javnog osvetljenja u Novigradu
  • Zemlja: Hrvatska
  • Vrsta ugovora: Javno-privatno partnerstvo, ESCO
  • Trajanje ugovora: 8 godina
  • Tehnička pomoć i finansiranje: Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) –  Regionalni program za energetsku efikasnost  (REEP)
  • Kofinansiranje:  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Hrvatske (FZOEU)
  • Realizacija : GGE i Javna Raszvetljava, Slovenija
  • Period realizacije: 2015-2016.

Kontekst

Opština Novigrad-Cittanova nalazi se na severozapadu Istre. Glavne privredne delatnosti u toj opštini su turizam i hotelijerstvo, tekstilna industrija, transport, građevinarstvo, poljoprivreda i ribarstvo.

Sistem javne rasvete u gradu i okolnim selima brojao je 1.684 svetiljki koje su uglavnom postavljene u drugoj polovini 20. veka. Zastareli sistem javnog osvetljenja generisao je visoke troškove energije i održavanja.

Tokom 2006. godine sistem je delimično unapređen uvođenjem natrijum sijalica.

Javno-privatno partnerstvo

U 2015. godini opštinske vlasti su odlučile da modernizuju sistem, opredelivši se na javnom tenderu za ESCO model. Lokalne vlasti su koristile tehničku pomoć EBRD-a kao podršku tenderskoj proceduri, u okviru REEP programa koji finansira EU.

Na tenderu je izabran konzorcijum GGE i Javne Razsvetljave koji je ponudio Dizano tehnologiju LED svetiljki. Obe slovenačke kompanije imaju iskustva u ESCO projektima: GGE je specijalizovan za postavljanje javne rasvete a Javna Raszvetljava za održavanje. Gradske vlasti su potpisale ugovor o energetskom učinku sa konzorcijumom u januaru 2016. godine u trajanju od 98 meseci.

Projekat je delom finansirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Hrvatske kroz grant za kapitalne javne rashode u visini od 147.368 evra, što je 36 odsto ukupne vrednosti investicije.

Tehnički zahtevi

Projekat se odnosio na zamenu 954 svetiljki starije tehnologije efikasnijim LED svetiljkama. Preciznije, 859 natrijum i 95 halogenih lampi zamenjeno je sa 667 LED svetiljki maksimalne instalisane snage 39W, 120 lampi maksimalne istalisane snage 78W i sa 167 LED lampi maksimalne instalisane snage 110W.

Modernizacija je uključivala i zamenu svih svetiljki, dok stubovi i kablovi nisu menjani. Stare svetiljke su pokrivale 16 mernih mesta, od kojih se sedam nalazilo u središtu starog grada, četiri su bile u okolnim područjima. a još pet na drugim mestima, uključujuči turističke komplekse.

Specifični zahtevi

Projekat je tako osmišljen da ispunjava standarde predviđe uredbom o ograničenju svetlosnog zagađenja. Posebno se vodilo računa i o arhitekturi Novigrada tako da je za svetiljke koje osvetljavaju stari deo grada, izabran retro dizajn.

Energetske uštede i drugi benefiti

Novo osvetljenje omogućiće ukupne uštede od 297.262 kWh godišnje (ili 57 odsto energije koju grad potroši godišnje na javno osvetljenje). Polazeći od tarife za javno osvetljenje od 0,11 EUR/kWh, izračunato je da će ukupne uštede energije i održavanja iznositi više od 50.000 evra godišnje.

Sa kapitalnim troškovima od 411.272 evra period povraćaja investicije je 7,8 godina.

Procenjeno je da će projekat omogućiti da se godišnje emisije CO2 smanje za 112 tona.

Pored povoljnijeg uticaja na životnu sredinu i energetskih ušteda, novi sistem javnog osvetljenja je poboljšao i vidljivosti što je pozitivno uticalo na bezbednost u saobraćaju u pešačkim zonama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. jul 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

3. jul 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

3. jul 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

3. jul 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike