Električna energija

Mladenović, SEEPEX: Cene električne energije se neće vratiti na nivo pre energetske krize

milos mladenovic seepex cene struje

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Cena električne energije najverovatnije nikada neće biti 60 evra za megavat-sat, kao pre energetske krize, izjavio je Miloš Mladenović, direktor srpske berze električne energije SEEPEX, i dodao da su trenutne cene na berzama oko 250 evra.

Miloš Mladenović kaže da je cena električne enerije na dan-unapred tržištu SEEPEX-a danas bila oko 220 evra po megavat satu, što je slično kao i na berzama u okruženjima.

Kada je reč tome kakve će biti cene ove godine, on kaže da su najbolji pokazatelj cene fjučersa.

Na osnovu tih podataka može se reći da cene u ovoj godini, čak i u drugom kvartalu kada obično padaju, neće ići ispod 200 evra.

„Cene se nikada više neće vratiti na nivo od 60 evra po MWh, i paralela može da se napravi sa onim što se dešavalo na naftnom trižištu 70-ih godina“, rekao je on.

Cene gura zelena agenda koju sprovodi EU i ceo svet, ali i cena prirodnog gasa

Ima, prema njegovim rečima, dosta faktora za rast cena, a jedan od glavnih je opredeljenje EU i celog sveta da primeni zelenu agendu, što se ogleda u rastu cena za emitovanje CO2, a tu je i rast cena prirodnog gasa.

Mladenović je naveo da cena električne energije na SEEPEX-u prati cene evropskih berzi, pa je tako prosečna cena u 2020. bila 114 evra za MWh što je identično sa evropskim berzama.

Mladenović je naveo da ima socijalno odgovornih kompaniji u Srbiji koje vode računa o energiji koju troše i nabavljaju samo zelenu energiju, koja se dokazuje kroz garancije porekla. Pitanje porekla energije, prema njegovim rečima, biće još važnije kada bude uvedena prekogranična taksa na CO2 (eng. carbon border adjustement mechanism – CBAM).

Na pitanje da li firme mogu kupovati električnu energiju na berzi SEEPEX, on je rekao da mogu, ali to nije slučaj jer je, između ostalog, Vlada Srbije zamrzla cene električne energije, što je slično potezima vlada zemalja u EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. januar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. januar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

28. januar 2022. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

28. januar 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra