OIE

Ministar Antić otvorio novu fabriku peleta u Petrovcu na Mlavi

Ministar Antic otvorio novu fabriku peleta u Petrovcu na Mlavi

Slika: Eko Step Pellet

Objavljeno

06.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Eko Step Pelet otvorila je fabriku peleta od bukve u opštini Petrovac u istočnoj Srbiji. Eko Step Pelet je investirao 3 miliona evra i otvorio 32 mesta u novoj fabrici.

Novac je uložen u preuzimanje kompanije u stečaju i obnavljanje proizvodnje, saopštio je Eko Step Pelet. Privredni sud proglasio je stečaj kompanije Eco Wood 2015. godine.

“Uspeli smo da proizvedemo kvalitetnu robu, pelet koji je 100 odsto od bukovine. Proizveden je od bukve koja raste u ovim krajevima, i koja je najbolja. Fabrika može da proizvode oko 40.000 tona, a možemo i da povećamo kapacitet”, rekla je Svetlana Božinović, direktorka fabrike.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je koliko su značajni projekti koji direktno podržavaju koncept ekološke zaštite i i principe održive energije.

„Srbija mora da prepozna i iskoristi svoje potencijale. Obnovljiva energije i biomasa su bez sumnje naši potencijali”, naveo je on.

Antić je ponovio da Srbija ima ambiciozan cilj, da dostigne udeo OIE od 27 odsto u finalnoj potrošnji energije do 2020, i dodao da mo na pravom smo putu. “Činimo krupne korake da toplane širom Srbije prebacimo na biomasu, da popularišemo pelet kao odličan energent i da pozovemo potrošače, koji nisu povezani na toplane koje koriste fosilna goriva, da se prebace na pelet”, rekao je Antić.

Kao jednu od mera za podsticanje upotrebe peleta, vlada je smanjila PDV sa 20 na 10 odsto, što je povećalo potrošnju 25 odsto.

“Cilj je da se poveća proizvodnja i potrošnja sa sadašnjih 250.000 na 500.000 tona. To će smanjiti potrošnju uglja 35 odsto u individualnim domaćinstvima”, naveo je Antić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju kredit EIB IRF

Crna Gora obezbedila 50 miliona evra za zeleni oporavak i dekarbonizaciju

29 новембра 2021 - Investiciono-razvojni fond Crne Gore dobio je pozajmicu koja je namenjena oporavku malih i srednjih preduzeća