Električna energija

MEPSO raspisao tender za makedonski deo interkonekcije sa Albanijom

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2019.

Komentari

0

Podeli

Državni operator prenosnog sistema Severne Makedonije, MEPSO, raspisao je tender za projekat izgradnje interkonekcije, uključujući izgradnju 400 kV dalekovoda i nove 400/110 kV trafostanice u blizini Ohrida, čime bi se povezali prenosni sistemi Severne Makedonije i Albanije.

Projekat izgradnje interkonekcije Severne Makedonije sa Albanijom podrazumeva: 1) izgradnju prenosne infrastrukture od Bitolja do granice sa Albanijom, sa trafostanicom u Ohridu i 2) uvođenje komponenata Pametne mreže u MEPSO, navodi se na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je odobrila kredit u iznosu do 37 miliona evra za projekat izgradnje interkonekcije vredan 49 miliona evra.

Evropska unija sufinansira projekat donacijom od 12 miliona evra, a Luksemburg je obezbedio sredstva za tehničku pomoć kompaniji MEPSO.

Rok za dostavljanje ponuda za Lot 1 je 28. oktobar.

Lot 1 se odnosi na projektovanje, nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad 400 kV dalekovoda od 400/110 kV TS Ohrid do makedonsko-albanske granice.

Rok za dostavljanje ponuda je 28. oktobar

 Očekuje se da ugovor bude zaključen do 20. decembra 2019. i da se realizuje u roku od oko 30 meseci.

Isti rokovi predviđeni su i za Lot 2, koji se odnosi na projektovanje, nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad 400/110 kV TS Ohrid i proširenje 400 kV TS Bitolj.

Tender se sprovodi preko portala za elektronske nabavke za klijente EBRD-a (ECEPP).

Prva interkonekcija Severne Makedonije sa Albanijom predstavlja poslednji nedostajući deo predloženog koridora za prenos električne energije Istok-Zapad, koji obuhvata Bugarsku, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Italiju.

Deo između Bugarske i Severne Makedonije je završen. Albanija i Crna Gora su povezane 400 kV dalekovodom, dok se puštanje u komercijalni rad podmorskog kabla između Italije i Crne Gore očekuje do kraja godine.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

6. avgust 2019. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

6. avgust 2019. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

6. avgust 2019. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

6. avgust 2019. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin