Električna energija

MEPSO raspisao tender za makedonski deo interkonekcije sa Albanijom

Foto: Pixabay

Objavljeno

06.08.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.08.2019.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Državni operator prenosnog sistema Severne Makedonije, MEPSO, raspisao je tender za projekat izgradnje interkonekcije, uključujući izgradnju 400 kV dalekovoda i nove 400/110 kV trafostanice u blizini Ohrida, čime bi se povezali prenosni sistemi Severne Makedonije i Albanije.

Projekat izgradnje interkonekcije Severne Makedonije sa Albanijom podrazumeva: 1) izgradnju prenosne infrastrukture od Bitolja do granice sa Albanijom, sa trafostanicom u Ohridu i 2) uvođenje komponenata Pametne mreže u MEPSO, navodi se na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj, koja je odobrila kredit u iznosu do 37 miliona evra za projekat izgradnje interkonekcije vredan 49 miliona evra.

Evropska unija sufinansira projekat donacijom od 12 miliona evra, a Luksemburg je obezbedio sredstva za tehničku pomoć kompaniji MEPSO.

Rok za dostavljanje ponuda za Lot 1 je 28. oktobar.

Lot 1 se odnosi na projektovanje, nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad 400 kV dalekovoda od 400/110 kV TS Ohrid do makedonsko-albanske granice.

Rok za dostavljanje ponuda je 28. oktobar

 Očekuje se da ugovor bude zaključen do 20. decembra 2019. i da se realizuje u roku od oko 30 meseci.

Isti rokovi predviđeni su i za Lot 2, koji se odnosi na projektovanje, nabavku, instalaciju, testiranje i puštanje u rad 400/110 kV TS Ohrid i proširenje 400 kV TS Bitolj.

Tender se sprovodi preko portala za elektronske nabavke za klijente EBRD-a (ECEPP).

Prva interkonekcija Severne Makedonije sa Albanijom predstavlja poslednji nedostajući deo predloženog koridora za prenos električne energije Istok-Zapad, koji obuhvata Bugarsku, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Italiju.

Deo između Bugarske i Severne Makedonije je završen. Albanija i Crna Gora su povezane 400 kV dalekovodom, dok se puštanje u komercijalni rad podmorskog kabla između Italije i Crne Gore očekuje do kraja godine.

Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

6. avgust 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

6. avgust 2019. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

6. avgust 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

6. avgust 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta