Biodiverzitet

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Foto: Convention on Biological Diversity

Objavljeno

21.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava širom sveta 22. maja. Ustanovile su ga Ujedinjene nacije 2000. godine, kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti. Budi deo plana je ovogodišnji slogan i poziv na akciju svima kojima je stalo da se zaustavi gubitak biodiverziteta i koji podržavaju implementaciju Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal, takođe poznatog kao Plan biodiverziteta.

Biodiverzitet, bioraznolikost ili biološka raznovrsnost je pojam koji se koristi za označavanje raznolikosti svih bića na Zemlji, odnosno ceo ekosistem. Konvencija Ujedinjenih nacija o biološkoj raznolikosti (CBD) ga definiše kao “raznolikost unutar vrsta, između vrsta i ekosistema, uključujući biljke, životinje, bakterije i gljive”. Ova tri nivoa zajedno rade kako bi održala život na planeti u svojoj kompleksnosti.

Međunarodni dan biodiverziteta obeležava se simbolično 22. maja, jer je tog datuma 1992. godine usvojen tekst Konvencije o biološkoj raznovrsnosti. Ovaj dan pruža jedinstvenu priliku da se podstakne široka podrška konvenciji i njenim okvirima delovanja.

Trenutno je na našoj planeti identifikovano skoro 2,16 miliona vrsta organizama. Milioni su još skriveni u tropskim šumama i nepristupačnim dubinama okeana. Biodiverzitet je važan jer su svi organizmi unutar ekosistema međusobno povezani. Kada opada njihova raznolikost, smanjuje se i sposobnost ekosistema da opstane.

Program UN za životnu sredinu – UNEP-ov objavio je da je stopa izumiranja vrsta i do 100 puta veća nego što bi bila da nije bilo ljudskog uticaja. Kao ključne razloge navodi poljoprivredu, krčenje šuma, prekomeran ribolov, širenje invazivnih vrsta i zagađenje.

Klimatske promene glavni uzrok gubitka biodiverziteta

Klimatske promene će do sredine 21. veka najverovatnije postati glavni uzrok gubitka biodiverziteta, tvrde stručnjaci iz Nemačkog centra za integrativna istraživanja biodiverziteta. Prema njihovim procenama, globalni biodiverzitet je tokom 20. veka samo usled prenamene zemljišta oslabio za između dva i 11 odsto. Ta promena načina korišćenja je i dalje velik faktor, a klimatske promene dodatno štete prirodi u svim delovima sveta.

Prema izveštaju iz 2016. kojeg je objavio Svetski fond za prirodu (WWF), populacija kičmenjaka je između 1970. i 2012. opala za 58 odsto. Slatkovodne vrste su u istom periodu pretrpele pad od 81 odsto.

Prema studiji koju su sproveli istraživači Britanskog centra za ekologiju i hidrologiju (UKCEH), 1.430 vrsta ptica ili ukupno skoro 12 procenata nestalo je u poslednjih 130.000 godina, pri čemu velika većina izumrla direktno ili indirektno usled ljudske aktivnosti.

Budi deo Plana biodiverziteta

Tek u decembru 2022. godine, 196 zemalja je potpisalo sporazum kojim se obavezuje da će pre polovine veka uskladiti život s prirodom te da će najkasnije 2030. godine “zaustaviti i preokrenuti gubitak biodiverziteta”.

Sekretarijat CBD-a je u decembru 2023, godinu dana od usvajanja Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal, pokrenuo kampanju Plan biodiverziteta, sa ciljem da razglasi i promoviše ciljeve postignutog okvira.

Tema Međunarodnog dana biološke raznovrsnosti 2024. godine je Budi deo plana. Izabrana tema je poziv na akciju da se zaustavi gubitak biodiverziteta. Vlade, autohtoni narodi i lokalne zajednice, nevladine organizacije, zakonodavci, preduzeća i pojedinci se podstiču da istaknu načine na koje podržavaju implementaciju Plana biodiverziteta, jer svako ima svoju ulogu i stoga može doprineti ovim ambicijama.

Kampanja je lansirana uoči šesnaestog sastanka konferencije zakazane za 21. oktobra do 1. novembra u Kaliju u Kolumbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konacno ponisten tender za solarnu elektranu briska gora

Konačno poništen tender za solarnu elektranu Briska Gora

21. maj 2024. - Projekat Briska Gora je bio sporan i zbog potencijalnog negativnog uticaja na biodiverzitet i kulturnu baštinu

Vodic za integraciju biodiverziteta sa obnovljivim izvorima energije

Vodič za integraciju biodiverziteta sa zelenim elektranama, širenjem strujne mreže

21. maj 2024. - Evropsko udruženje firmi u sektoru električne energije Eurelectric objavilo je vodič za elektrifikaciju u skladu sa prirodom

Međunarodni dan biodiverziteta 2024 Budite deo plana

Međunarodni dan biodiverziteta 2024: Budi deo plana

21. maj 2024. - Međunarodni dan biodiverziteta se obeležava 22. maja. Ustanovile su ga UN 2000. godine kako bi ukazale na značaj biološke raznolikosti.

Svetski dan pcela 2024, pcele i mladi

Svetski dan pčela 2024: pčele i mladi

21. maj 2024. - Svetski dan pčela obeležava se 20. maja. Generalna skupština Ujedinjenih nacija ga je na inicijativu Slovenije proglasila 2018. godine.