Otpad

Maribor krajem juna dobija automatsko postrojenje za separaciju mešanog komunalnog otpada

Maribor-krajem-juna-dobija-automatsko-postrojenje-za-separaciju-mesanog-komunalnog-otpada-1024x524

Foto: kabinet gradonačelnika Maribora

Objavljeno

15.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

U Mariboru je nedavno održana međunarodna konferencija na kojoj je predstavljen pogon kompanije za upravljanje otpadom Snaga, koji će vršiti separaciju mešanog komunalnog otpada za recikliranje. Konferencija je okupila, na poziv gradonačelnika Andreja Fištravca, gradonačelnike gradova-pobratima Maribora.

Pogon kompanije Snaga, koji je potpuno automatizovan, će biti pušten u probni rad krajem juna. Pogon će uz pomoć senzora izdvajati sekundarne sirovine iz više od 50% mešanog komunalnog otpada, čime će Maribor postati lider cirkularne ekonomije u regionu, navodi se u saopštenju koje je poslala konsultantska kuća Ekološki krug iz Novog Sada.

Maribor već ima sistem separacije komunalnog otpada na izvoru na “suvi” i “vlažni”, Saša Lekić, direktor Ekološkog kruga, je rekao za Balkan Green Energy News.

Urban Soil 4 Food

Na konferenciji u Mariboru je takođe predstavljen projekat Urban Soil 4 Food, u kom je Snaga jedan od ključnih partnera. Ovaj projekat, koji za cilj ima ponovnu upotrebu organskog otpada, kao što je “mokar” komunalni otpad i baštenski otpad, je osvojio 3 miliona evra bespovratnih sredstava od Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) na konkursu Urban Innovation Actions, kao deo inicijative Evropske unije za promociju pilot projekata na polju održivog urbanog razvoja.

Projekat Urban Soil 4 Food ima za cilj da se od sakupljenog organskog otpada proizvodi zemlja za urbane bašte i poveća proizvodnja hrane na lokalnom nivou, pri čemu se smanjuje emisija ugljen-dioksida.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

15. jun 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

15. jun 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

15. jun 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

15. jun 2018. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija