OIE

Mandatar Mickoski: Novi vetropark proizvodiće petinu električne energije u zemlji

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Džajls Dikson i Hristijan Mickoski (foto: MEF 2024/LinkedIn)

Objavljeno

12.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.06.2024.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Jedna od prvih stranih investicija u mandatu nove Vlade Severne Makedonije biće vetropark, koji će proizvoditi oko jedne petine ukupne proizvodnje električne energije u zemlji, najavio je mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski. On je, takođe, istakao da će energetska tranzicija biti skup i dug proces, koji zemlja neće moći da uspešno završi bez podrške spolja.

Severna Makedonija bi uskoro trebalo da dobije novu vladu koja će, što nije slučaj sada, imati i Ministarstvo rudarstva, energetike i mineralnih sirovina. Hristijan Mickoski je pre nekoliko dana najavio veliku investiciju u sektor energetike, i dodao da se tako nešto nije desilo ne samo u Severnoj Makedoniji nego i u regionu.

Sada je na 7. Makedonskom energetskom forumu (MEF) rekao da je će novi vetrpark biti izgrađen između Karbinaca, Štipa i Radoviša. To će, kako je dodao, biti jedna od prvih stranih investicija nove Vlade, preneli su lokalni mediji.

Elektroenergetski sektor nije spreman za promene

Reč je o velikoj investiciji u okviru koje je planirana proizvodnja oko jednog teravat-sata struje, što je oko 20 odsto ukupne proizvodnje električne energije u zemlji, istakao je Mickoski.

On je govorio i o izazovima energetske tranzicije i naglasio da uz dobar plan proces može uspešno da se završi, ali za to je potrebno vreme, s tim da elektroenergetski sektor za te promene nije spreman.

Mandatar je istakao da je taj proces složen i veoma skup, i dodao je je zemlja siromašna, pa će biti neophodna podrška spolja. Društveni uticaj tranzicije, prema njegovim rečima, povezan je sa budućnošću radnika u elektranama na uglja. Više od 4.000 porodica zavisi od proizvodnje struje u termoelektranama u Bitolju (REK Bitola) i Oslomeju (REK Oslomej), podsetio je on.

U energetici brzi rezultati nisu mogući

U energetici brzi rezultati, kako je naglasio, nisu mogući, i dodao da proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora treba da bude fokus, ali korak po korak.

Mickoski je naveo da će energetska efikasnost biti prioritet buduće vlade, ali i da završetak grčko-makedonskog gasovoda neće dati prave rezultate bez dodatnih interkonektora ka centralnoj i centralno-istočnoj Evropi.

Američka ambasadorka u Severnoj Makedoniji Angela Ageler poručila je da će završetak pomenutog gasovoda omogućiti zemlji da prestane da bude zavisna od Rusije. Gasovod će, kako je naglasila, pružiti mogućnost gradnje elektrana na gas i olakšati prelazak sa uglja na druge izvore energije.

Inače, mandatara Mickoskog na konferenciji MEF 2024 intervjuisao je generalni direktor asocijacije WindEurope Džajls Dikson.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana iznad vetroelektrane najvisa turbina izgradnji rudniku uglja Nemackoj

Vetroelektrana iznad vetroelektrane – najviša turbina u izgradnji na bivšem rudniku uglja u Nemačkoj

12. jun 2024. - Gicon gradi vetroturbinu s najvišim pilonom na svetu, i to između postojećih nižih vetrenjača u okviru hibridne elektrane na mestu bivšeg rudnika uglja

hrvatska hep ods solar distributivni sistem suncane elektrane

Hrvatska na distributivnom sistemu ima solar snage 642 MW

12. jun 2024. - U Hrvatskoj je do kraja juna na distributivni sistem bilo priključeno više od 21.000 solarnih elektrana ukupne snage 642 MW

Srbija snabdevanje gasom Azerbejdzana na zimu zelene energije

Srbija ugovorila snabdevanje gasom iz Azerbejdžana na zimu; saradnja i na polju zelene energije

12. jun 2024. - Srbija je osigurala isporuke gasa iz Azerbejdžana za predstojeću zimu. Dvoje ministara pokreću i saradnju u sektoru zelene energije.

srbija China Energy International Group skladistenje energije memorandum

Srbija i kineski CEIG potpisali memorandum o skladištenju energije

12. jun 2024. - Vlada Srbije i China Energy International Group potpisale su memorandum o razumevanju koji se odnosi na stratešku saradnju u energetici