Energetska efikasnost

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Foto: AMarkMcLean / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

19.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.07.2022.

Komentari

1

Podeli

Mala i srednja preduzeća u Bosni i Hercegovini imaju rok do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, uvođenja tehnologija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, detaljnih energetskih pregleda i uvođenje sistema upravljanja energijom.

Privrednim društvima sa do 250 zaposlenih na raspolaganju su sredstva za sufinansiranje u okviru treće faze projekta GED (Green Economic Development Project) za zeleni privredni razvoj.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Bosni i Hercegovini saopštio je da je za najmanje 18 malih i srednjih preduzeća pripremio sredstva za uvođenje tehnologija za energiju iz obnovljivih izvora, industrijsku i procesnu energetsku efikasnost i energetsku efikasnost objekata. Biće subvencionisane kamate kredita u visini do 10 odsto ukupne investicije ili maksimalno 40.000 konvertibilnih maraka (20.420 evra).

Najmanje 18 MSP će dobiti bespovratna sredstva koja će pokriti 10 odsto ili do 40.000 maraka za projekte energije iz obnovljivih izvora i energetsku efikasnost

Drugi segment je za podršku uvođenju sistema upravljanja energijom EN ISO 50001 / EN 16001. Subvencionisaće se iznosom do 70 procenata ukupnih troškova, a budžet je predviđen za barem tri mala i srednja preduzeća.

Deset firmi će kroz ovaj javni poziv moći da u potpunosti pokrije detaljan energetski pregled odnosno audit, do ukupnog iznosa od 10.000 maraka ili 5.105 evra.

Preduzeća moraju biti registrovana bar dve godine pre objavljivanja konkursa. Dodatni kriterijum je da su im banka, međunarodna finansijska institucija ili neki drugi kreditor odobrili dokumentaciju za projekat smanjenja uticaja na životnu sredinu.

Troškovi detaljnog energetskog pregleda su pokriveni u potpunosti do iznosa od 10.000 maraka

Nakon podnošenja predloga, evaluacije i odobrenja, projekat mora biti izveden i pušten u rad, nakon čega će se vršiti isplata subvencije. Rok za dostavu je 12. avgust.

Učesnici na konkursu se obavezuju da će vlastito učešće obezbediti u roku od 45 dana od donošenja odluke o dodeli sredstava. Takođe, uz prijavu dostavljaju izjavu da se slažu sa principima Globalnog dogovora UN (UN Global Compact). Između ostalog, kompanije ne smeju da učestvuju u kršenju ljudskih prava, treba da podrže pravo na slobodno udruživanje i pravo na kolektivne ugovore i da ne koriste dečji rad, a treba da ohrabre razvoj i širenje tehnologija koje čuvaju životnu sredinu.

Komentara: (1)
Nedim / 04.08.2022.

Postivanje,da li se mogu prijaviti firme koje su prosle godine ugradile toplotne pumpe,pa za refundaciju sredstava? Hvala.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. jul 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

19. jul 2022. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

19. jul 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. jul 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora