OIE

Luksuzni moduli LONGi Solar prodrli na tržišta Mađarske i Rumunije preko firme Solargroup

Tamas-Szentirmai-LONGi-solar

Tamás Szentirmai

Objavljeno

11.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.02.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

U proteklih godinu dana došlo je do velikih tehnoloških promena u solarnoj industriji, pa novi, visokoefikasni solarni paneli polako preuzimaju primat i potiskuju zastarele tehnologije. Proizvođači su se uglavnom odlučili za TopCon solarne panele N-tipa, kao i za HJT tehnologiju, dok se nekoliko njih okrenulo tehnologiji sa kontaktom na poleđini. Jedan od takvih proizvođača je LONGi Solar, čiji su luksuzni moduli sa tehnologijom zadnjeg kontakta dostupni u Mađarskoj i Rumuniji preko distributera Solargroup Energy.

Tehnologije solarnih panela sa zadnjim kontaktom imaju stope efikasnosti od preko 23%, ali ne na uštrb pouzdanosti, dok je najviša stopa efikasnosti tehnologije PERC oko 21,3%, kaže Tamás Szentirmai, regionalni menadžer prodaje za distribuiranu proizvodnju u kompaniji LONGi za Mađarsku, Rumuniju, Hrvatsku i Sloveniju.

LONGi je razvio sopstvenu inovativnu tehnologiju solarnih ćelija sa zadnjim kontaktom – Hybrid Passivated Back Contact (HPBC), ističe Tamás Szentirmai u intervjuu za Balkan Green Energy News.

LONGi je razvio sopstvenu inovativnu tehnologiju sa zadnjim kontaktom, HPBC

Primenom tehnologije HPBC, LONGi je razvio novu seriju proizvoda, pod nazivom Hi-Mo X6, koja je namenjena kako za stambeni tako i za komercijalni i industrijski (C&I) segment, objasnio je on.

Serija Hi-MO X6 postavlja nove standarde kvaliteta, uz impresivnu efikasnost modula od 23,3%, u poređenju sa 22,5% kod TopCon tehnologije.

Prema njegovim rečima, u uslovima slabe sunčeve svetlosti, Hi-MO X6 ima preko 18% veći učinak od tehnologije TopCon i preko 30% veći od tehnologije PERC.

Novi LONGi moduli su efikasniji i lepši zahvaljujući dizajnu bez rešetke

Zahvaljujući tome što nemaju bele linije (rešetku), moduli kompanije LONGi imaju preko 2,27% veću efikasnost apsorpcije svetlosti, dok je stepen degradacije svega 0,38%, u poređenju sa 4,55% kod tehnologije TopCon. Odsustvo rešetke takođe poboljšava izgled solarnih modula, a estetika postaje sve važnija u stambenom segmentu.

Savet investitorima od kompanije LONGi: Jeftini solarni paneli nisu najbolji izbor

Govoreći o aktuelnim tržišnim trendovima i perspektivama za naredne godine, Tamás Szentirmai kaže da je u 2023. bilo izuzetno žestoke konkurencije i ratova cena, posebno kada su u pitanju zastarele tehnologije kao što je PERC.

Istovremeno, mnogi proizvođači solarnih modula su u veoma velikoj meri povećali svoje proizvodne kapacitete, pri čemu su četiri najveća igrača došla do toga da mogu da podmire celokupnu svetsku potražnju. Osim njih, postoji ogorman broj manjih proizvođača koji pokušavaju da prigrabe deo tržišta.

Međutim, očekuje se da će se u narednim godinama mnogi proizvođači suočiti sa finansijskim teškoćama i da će preživeti samo oni najstabilniji. „Možete trenutno imati nisku cenu, ali ko će davati garancije ako proizvođač više ne postoji?“ upozorava Tamás Szentirmai.

U 2024. i 2025. godini postaće jasno koliko je finansijska stabilnost važna u industriji gde se za proizvode nude garancije i do 25-30 godina, naveo je on.

Svojim luksuznim modulima LONGi štiti ulaganja kupaca u solar

LONGi je uvek težio da ponudi visokokvalitetne i pouzdane proizvode, kako bi se obezbedila sigurnost investicija krajnjih kupaca. Zahvaljujući najsavremenijim proizvodnim tehnologijama, strogoj kontroli kvaliteta uz pomoć veštačke inteligencije i sistemu kontrole kvaliteta tokom radnog veka (LONGi Quality Life-Cycle Management System), stopa otkazivanja je 70% manja od proseka u solarnoj industriji, navodi on.

„Nastavićemo da nudimo luksuzne tehnologije po konkurentnim cenama, uz najniže nivelisane troškove električne energije (LCOE) za kupce, kao i proizvode vrhunskog kvaliteta i pouzdanosti kako bismo obezbedili sigurnost investicija za krajnje kupce i investitore u solar,“ naglasio je Tamás Szentirmai.

Solargroup – pouzdan partner kompanije LONGi u Mađarskoj i Rumuniji

Kada je reč o ulasku na lokalna tržišta, za velike globalne igrače je posebno važno da imaju posvećene i pouzdane lokalne partnere, a LONGi je takvog partnera pronašao u kompaniji Solargroup Energy, koja trenutno distribuira njegove proizvode u Mađarskoj i Rumuniji.

LONGi je započeo saradnju sa Solargroup 2022. godine, a ta kompanija, sa sedištem u Mađarskoj, je danas jedan od njegovih najvažnijih distributera u regionu.

„Odlučili smo da sarađujemo sa Solargroup jer su obećali da će se fokusirati na naš brend na lokalnom tržištu, umesto da ga samo nude uz druge brendove solarnih modula… Verujem da bi Solargroup mogao postati naš ambasador i u drugim delovima regiona, izvan Mađarske i Rumunije, “ objasnio je Tamás Szentirmai za Balkan Green Energy News.

Danas je LONGi veoma zadovoljan saradnjom sa kompanijom Solargroup, koja se zaista fokusira na brend LONGi i promoviše gotovo isključivo njega na ovim tržištima sa veoma jakom konkurencijom, rekao je on.

Solargroup pruža obogaćene usluge prodaje i marketinga za luksuzne solarne proizvode

Budući da LONGi nije baš najjeftiniji brend, obogaćene prodajne i marketinške usluge koje pruža Solargroup su zaista dragocene. To uključuje edukaciju kupaca, kojima se objašnjava zašto ne bi trebalo da koriste prevelike module, zašto je pouzdanost važna pri donošenju odluke o investiciji u solar i zašto je pametno platiti više za bolju tehnologiju ili pouzdaniji proizvod, objasnio je Tamás Szentirmai.

Takve aktivnosti su od ključne važnosti s obzirom na tehnološku tranziciju koja je u toku, gde se PERC postepeno napušta, a LONGi dolazi sa svojom HPBC tehnologijom koja je, prema njegovim rečima, superiornija u svim aspektima.

Edukacija kupaca je ključna u vreme tehnološke tranzicije u solaru

Kompanija Solargroup Energy, sa sedištem u gradu Békéscsaba u Mađarskoj, osnovana je 1997. godine. Sa više od 25 godina iskustva, jedna je od prvih kompanija u Mađarskoj koja je instalirala fotonaponske panele. Solargroup je takođe prisutan u Rumuniji više od 10 godina, gde ima skladište u gradu Salonta. Kompanija zapošljava preko 40 ljudi u ove dve zemlje.

Kao uvoznik i distributer visokokvalitetne fotonaponske opreme, Solargroup je posvećen pružanju inovativnih rešenja, informisanju svojih partnera o najnovijim trendovima u industriji, kao i pružanju tehničke podrške uz pomoć najefikasnijih rešenja i usluga prilagođenih individualnim potrebama kupaca.

„Mi smo distributeri najpopularnijih proizvođača, kao što je LONGi, koji je jedna od vodećih svetskih kompanija za solarnu energiju,“ navodi Solargroup. Osnivač i izvršni direktor kompanije je Kukla Imre, čija je misija da podstiče promene koje svet vode ka čistim i obnovljivim izvorima energije, kaže Solargroup.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. februar 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

11. februar 2024. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

11. februar 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

11. februar 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar