Električna energija

Lokalna samouprava osporila procenu uticaja na životnu sredinu za spaljivanje otpada u TE Šoštanj

TPP Sostanj waste srf eia human health

Slika: Image by Adina Voicu from Pixabay

Objavljeno

17.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Iako je procena uticaja na životnu sredinu spaljivanja goriva od otpada (eng. solid recovered fuel – SRF) u slovenačkoj termoelektrani Šoštanj (TEŠ) utvrdila da nema negativnih efekata, revizija ove studije koju je naručila Opština Šoštanj otkrila je da će projekat ipak negativno uticati na zdravlje ljudi.

Spaljivanje SRF goriva povećaće emisije teških metala i drugih zagađivača i pogoršati kvalitet vazduha i zemlje, navodi se u reviziji procene uticaja na životnu sredinu.

Opština Šoštanj naručila je reviziju procene koji je pripremila termoelektrana Šoštanj

Procenu je pripremila Termoelektrarna Šoštanj, koja posluje u okviru državne energetske kompanije Holding Slovenske Elektrarne (HSE). Upotreba goriva od otpada je jedna od mogućnosti koju ova kompanija razmatra kako bi postepeno prešla na poslovanje bez emisija ugljen-dioksida.

Prilikom predstavljanja procene predstavnici HSE naveli su da su svi uticaji ocenjeni kao beznačajni.

Zamena lignita SRF gorivom neće značajno produžiti rad Rudnika uglja Velenje, ali će pogoršati kvalitet životne sredine

U međuvremenu je Opština Šoštanj zatražila da Inštitut za okolje in prostor, sa sedištem u Celju, preispita procenu HSE.

Kako se u toj analizi navodi, SRF gorivo pogodno je za spaljivanje (eng. incineration), ali ne i za koincineraciju (eng. con-incineration) koju TEŠ planira.

Zamena 6% lignita ovim gorivom neće značajno produžiti životni vek Rudnika uglja Velenje, koji snabdeva elektranu Šoštanj, ali će pogoršati kvalitet životne sredine, navodi se u analizi instituta iz Celja.

Inače, SRF gorivo proizvodi se od čvrstog komunalnog otpada, industrijskog i komercijalnog otpada, kao i građevinskog otpada i sadrži papir, karton, drvo, tekstil, plastiku. Da bi se koristilo u EU mora da ispunjava određene standarde.

TEŠ: Odustaćemo od projekta ako se dokaže da ugrožava zdravlje ljudi

Posle objavljivanja revizije Termoelektrarna Šoštanj saopštila je da će svoj komentar dati nakon detaljne analize, preneli su lokalni mediji. Komentari će biti saopšteni predstavnicima Opštine Šoštanj.

Međutim, kompanija je navela da će se odustati od spaljivanja SRF goriva ako se tokom zvanične procedure utvrdi da projekat nije u skladu sa propisima o životnoj sredini ili da će imati negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Trenutno je u toku procedura koju sprovodi slovenačka agencija za životnu sredinu

Nakon urađene procene uticaja na životnu sredinu TEŠ je nastavio zvaničnu proceduru za dobijanje saglasnosti za ovaj projekat i taj dokument je predao slovenačkoj agenciji za životnu sredinu (ARSO). Ova procedura je još u toku.

TEŠ je ponovio da su studije pokazale da je elektrana pogodna za spaljivanje SRF goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Drugi grcki LNG terminal pocinje s radom 1 oktobra

Drugi grčki LNG terminal počinje s radom 1. oktobra

17. decembar 2020. - Nakon polugodišnjeg kašnjenja, LNG terminal Alexandroupolis u Grčkoj je spreman da 1. oktobra bude pušten u rad

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

17. decembar 2020. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Kod Livna izgradnja vetroparka Siroka draga 125 4 MW

Kod Livna počinje izgradnja vetroparka Široka draga od 125,4 MW

17. decembar 2020. - Imres Smart Greenergy je potpisao ugovor sa izvođačem za svoj projekat vetroelektrane Široka draga u Hercegovini

crna gora gasovod lng terminal sahmanovic

Šahmanović: Gasovod IAP i LNG terminal su strateški projekti za Crnu Goru

17. decembar 2020. - Izgradnja terminala za tečni prirodni gas i Jadransko-jonskog gasovoda su strateški projekti, poručio je ministar Admir Šahmanović